Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς

Βασίλης  Αναγνωστόπουλος ,Στέφανος Κωλέττας, Γιώργος Σιμιτζής , Αργύρης Τσαμπάζης , Κώστας Τσακτσίρας , Δημήτρης Λιοδάκης , Παναγιώτης Τσαμπούρα

Γιάννης Τσέρπος ,Λάμπρος Σταύρου , Κώστας Κίγκας , Πέτρος Χαρίτος , Αντώνης Παυλίδης, Δημήτρης Στεργιούλης

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΗ,

 «ΕΝΑΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ»

  Η Ένωση Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων παρουσίασε σε μιά κατάμεστη αίθουσα το βιβλίο του Βελλαΐτη Δημήτρη Στεργιούλη, με τίτλο «Ένας δάσκαλος θυμάται», την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023 και ώρα 19.30 στην αίθουσα «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ» Ιωαννίνων. 

Το βιβλίο παρουσίασαν οι Βελλαϊτες : Παναγιώτης Μπαλατσός τ. Λυκειάρχης - Φιλόλογος και Στέφανος Κωλέττας Εκπαιδευτικός - συγγραφέας. Αποσπάσματα διάβασε η Γιώτα Φλώρου. Στο τέλος της παρουσίασης  μίλησε ο συγγραφέας και συναισθηματικά φορτισμένος θυμήθηκε  στιγμές από τη διδασκαλική του ζωή και ευχαρίστησε  την 'Ενωση Αποφοίτων και τους Βελλαϊτες για την  παρουσίαση του βιβλίου του.Σε ανάμνηση της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της 'Ενωσης  Δημήτρης Φλώρος πρόσφερε στο συγγραφέα εικόνα με την Παναγία τη Βελλαϊτισσα. Συντονιστής ήταν ο Σωκράτης Μπαλάφας.

Τα αντίτυπα του βιβλίου διανεμήθηκαν  δωρεάν από τον συγγραφέα, μετά το πέρας της παρουσίασης.

 

 

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

Στο αμφιθέατρο των ¨Εκπαιδευτηρίων Γείτονα¨στη Βάρη Αττικής σε μια κατάμεστη αίθουσα  πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 17.30 η παρουσίαση του βιβλίου του Βελλαϊτη-δικηγόρου Γιάννη Τζέρπου  

¨ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΚΑΝΤΗΛΙΟΥ¨

Το βιβλίο παρουσίασαν οι Βελλαϊτες Γιώργος Μωραϊτης τ.υπουργός και βουλευτής και Ελευθέριος Γείτονας,σχολάρχης των ¨Εκπαιδευτηρίων Γείτονα¨. Οι ομιλητές με γλαφυρό και ευχάριστο τρόπο παρουσίασαν το βιβλίο φέρνοντας στη μνήμη όλων μας στιγμές της Βελλαϊτικης ζωής .Ο Θεόδωρος Ζιάκας συμπαρουσιαστής, μαθηματικός και συγγραφέας παρουσίασε το βιβλίο με μια Τρίτη ματιά.

Στην εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου μας Κλέανδρος Παπαδόπουλος ενώ διαβάστηκαν χαιρετισμοί του Προέδρου της Βουλής κ. Τασούλα, του Βουλευτή Ιωαννίνων κ. Καλογιάννη και του βουλευτή ΄Αρτας Χρήστου Γκόκα. Μήνυμα έστειλε και ο Πρόεδρος της ΄Ενωσης Βελλαϊτών Ιωαννίνων Δημήτρης Φλώρος. Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η ηθοποιός Ιωάννα Αγγελίδη.

Συντονιστής της εκδήλωσης ο Βελλαϊτης – δικηγόρος Κώστα Λένης.

 

Στο τέλος μίλησε ο συγγραφέας Γιάννης Τζέρπος, ο οποίος αναφέρθηκε στο λόγο έκδοσης του βιβλίου και εξέφρασε τους προβληματισμούς του για το μέλλον της Βελλάς. Στο συγγραφέα προσφέρθηκε τιμής ένεκεν εικόνα της Παναγίας της Βελλαϊτισσας,ανάμνηση της σημερινής εκδήλωσης.

 

 

Ακολούθησε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου μας από το Λευτέρη Γείτονα και δεξίωση με ζωντανή ηπειρώτικη μουσική προσφορά των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα.

Χορωδία Βελλαϊτών υπό τη δνση του Χαρίλαου Καρά έψαλε εκκλησιαστικούς ύμνους.

Την εκδήλωση οργάνωσαν ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιεροδιδασακαλείου Βελλάς και η ΄Ενωση Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν πάρα πολλοί Βελλαϊτες με τις συζύγους του και πάρα πολλοί συγχωριανοί του συγγραφέα από τα Κούρεντα Ιωαννίνων.  ΄Ηταν μια ξεχωριστή μέρα για όλους μας .Νοερά μεταφερθήκαμε πολλά χρόνια πίσω,στα μαθητικά μας χρόνια  και θυμηθήκαμε στιγμές της βελλαϊτικης μας ζωής.

ΤΟ  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙ 

ΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ

του Βασίλη Αναγνωστόπουλου

  Οι εκδόσεις ΄Εύμαρος ¨ παρουσίασαν την Τρίτη 3 Μαρτίου 2020 στο Polis Art Cafe - Πεσματζόγλου 5 στη στοά βιβλίου στην Αθήνα, το βιβλίο του καθηγητή μας στο Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς  Βασίλη Αναγνωστόπουλου  ¨ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙ-ΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕIΣ ¨.

Για το συγγραφέα και το βιβλίο του μίλησαν ο Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΕΚΠΑ κ. Μιχ. Γ.Μερακλής, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος κ.Παντελής Μπουκάλας  και ο δάσκαλος - υποψ.Δρ. Λαογραφίας ΕΚΠΑ κ. Δημήτρης Προύσαλης. 

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο καθηγητής μας κ. Αναγνωστόπουλος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές, τις εκδόσεις ΄εύμαρος ¨ και όλους τους παρευρισκόμενους, έκανε, καταφανώς συγκινημένος, ιδιαίτερη  αναφορά  στην παρουσία των Βελλαϊτών μαθητών του στην παρουσίαση του βιβλίου.

Στην παρουσίαση βρέθηκαν πολλοί  βιβλιόφιλοι και πολλοί Βελλαϊτες.

Την παρουσίαση  συντόνισε ο υπεύθυνος των εκδόσεων ¨ εύμαρος  ¨ κ. Πέτρος Κακαλύρης.

                  Ο κ. Αναγνωστόπουλος με τους Βελλαϊτες                                Ο κ. Αναγνωστόπουλος με τους ομιλητές

 

 ΡΟΔΟΤΟΠΙ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ-ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ-ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ

Παρουσίαση βιβλίου

 
Ο Δήμος Ζίτσας παρουσίασε στις 30  Απριλίου 2019 και ώρα 19.00  στο Πνευματικό Κέντρο Ροδοτοπίου το βιβλίο του Βελλαϊτη Στέφανου Κωλέττα  ΡΟΔΟΤΟΠΙ-ΙΣΤΟΡΙΚΑ-ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ- ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ με αναφορές και στο ΓΑΡΔΙΚΙ.

Το βιβλίο παρουσίασαν, ο Γεώργιος Καψάλης, Καθηγητής - πρ.Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η φιλόλογος Σταρίδα Λουκρητία και  η φιλόλογος Μανούση Ιφιγένεια. Συντονιστής ο Βαγγέλης Αργύρης, τ. Βουλευτής και υφυπουργός- τ. Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.Την εκδήλωση άνοιξε ο, Βαγγέλης Αργύρης . Στον πρόλογό του έκανε ειδική μνεία στην πρωτοβουλία του Στέφανου Κωλέττα για τη συγγραφή του βιβλίου, αλλά και του Δημάρχου Μιχάλη Πλιάκου για τη χρηματοδότηση της έκδοσης. «Ο Στέφανος Κωλέττας έγραψε για μας από ανιδιοτέλεια, για το καλό όλων μας σε μια εποχή ανθρωποκεντρική. Άξια επαίνου όμως και η πρωτοβουλία του Δήμου και του Δημάρχου να  προχωρήσει στην έκδοση του βιβλίου σε μια εποχή που οι Δήμοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Τους ευχαριστούμε γι’ αυτό» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Ζίτσας, ο Πρόεδρος της ΄Ενωσης Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Δημήτρης Φλώρος και ο συγγραφέας Στέφανος Κωλέττας.

Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ευχαρίστησε το συγγραφέα για τη συνεργασία, πολύ δε περισσότερο τον ευχαρίστησε για τη φιλία που αναπτύχθηκε μεταξύ τους και έχει ως αποτέλεσμα την έκδοση δύο αξιόλογων πονημάτων, τον περασμένο Δεκέμβριο του βιβλίου για την Άνω και Κάτω Λαψίστα και τώρα η έκδοση για το Ροδοτόπι και το Γαρδίκι. «Ευχαριστώ πολύ το Στέφανο Κωλέττα που με τιμά με τη φιλία και τη συνεργασία του. Σας διαβεβαιώνω πως είμαστε εδώ για να προβάλουμε και να αναδείξουμε τον ευλογημένο μας τόπο» είπε χαρακτηριστικά και μεταξύ άλλων ανακοίνωσε και την έναρξη άμεσα, του έργου που αφορά στην καταγραφή και συντήρηση του τέμπλου και των τοιχογραφιών του καθολικού στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας Ροδοτοπίου. Ένα έργο προϋπολογισμού 400.000 ευρώ, που γίνεται με πρωτοβουλία του Δήμου Ζίτσας, σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων και  τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ο κ. Καψάλης στην τοποθέτησή του ανέδειξε πτυχές της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του συγγραφέα και παρουσίασε το πολυποίκιλο συγγραφικό του έργο. Ταυτόχρονα, απέδωσε τα εύσημα και στη σύζυγο του συγγραφέα, Σταματία, για τη δική της συμβολή. Απευθυνόμενος δε προς το ακροατήριο τόνισε « είσαστε τυχεροί και διαχρονικά ευγνώμονες  γιατί ανέδειξε με όλες του τις δυνάμεις το χωριό σας και εσάς τον καθένα προσωπικά. Είναι ένα βιβλίο που ακουμπάει τις στέρεες ρίζες του ελληνισμού και του πολιτισμού».

Στη συνέχεια η κα Σταρίδα παρουσίασε τα ιστορικά στοιχεία που παραθέτει στο βιβλίο του ο Στέφανος Κωλέττας  και αναφερόμενη  στη συγγραφική του δουλειά επισήμανε: «με διεισδυτικό πνεύμα και την εμβρίθεια ενός επιστήμονα, ο συγγραφέας κατάφερε να καταγράψει και να αναδείξει άγνωστες πτυχές του τόπου μας. Τον ευχαριστούμε γι’ αυτό».

Η κα Μανούση με τη σειρά της παρουσίασε το β΄ μέρος του βιβλίου όπου παρατίθενται τα λαογραφικά στοιχεία της περιοχής. «Δεν είναι μια τυπική βιβλιοπαρουσίαση, είπε, οι περισσότεροι από εμάς απόψε εδώ, αισθανόμαστε και μιλάμε γι’ αυτά που ζήσαμε παιδιά». ΄Εκλεισε δε, την παρουσίαση διαβάζοντας, με χαρακτηριστική ντοπιολαλιά, απόσπασμα από το βιβλίο αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του ακροατηρίου.

Εμφανώς συγκινημένος ο συγγραφέας του βιβλίου  ευχαρίστησε τους διοργανωτές της εκδήλωσης και τους συμμετέχοντες  σε αυτή. Παράλληλα, ο κ. Κωλέττας εστίασε στο γεγονός, ότι  η έκδοση του εν λόγω βιβλίου ήταν, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η εκπλήρωση ενός ονείρου ζωής και ενός οφειλόμενου χρέους για τον τόπο. Θέλησα να περισώσω από την αλλοτρίωση τη ζωντανή μας παράδοση και την ιστορία του τόπου μας»,ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κόσμος γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα και τους διαδρόμους και απόλαυσε ένα δίωρο περιήγησης στο χώρο και το χρόνο της ιστορίας και των λαογραφικών παραδόσεων του Ροδοτοπίου και της γύρω περιοχής, όπως τις παρουσιάζει στις 800 και πλέον σελίδες του βιβλίου ο συγγραφέας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ζίτσας, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ροδοτοπίου, Πανεπιστημιακοί, Δικαστικοί, Εκπαιδευτικοί, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων,πολλοί Βελλαϊτες και δεκάδες κόσμου.

 Στο τέλος της εκδήλωσης ο συγγραφέας  διένειμε το βιβλίο τους στους παρευρισκόμενους.

 

 

 

 

 

ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΙΕΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟΥ ΒΕΛΛΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΜΙΤΖΗ

H  Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου και η ΄Ενωση Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς συνδιοργάνωσαν εκδήλωση για την παρουσίαση του συνολικού συγγραφικού έργου (ποίηση-πεζογραφία) του Βελλαϊτη Γεωργίου Σ. Σιμιτζή στον πολιτιστικό πολυχώρο ¨Δημήτρης Χατζής¨ (Παλαιά Σφαγεία) την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017.

Χαιρέτισαν ο Πρόεδρος της Εταιρίας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου  και Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απόστολος Παπαϊωάννου και ο Πρόεδρος της ΄Ενωσης  Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Δημήτρης Φλώρος.

Ακολούθησε ανάγνωση βιογραφικού σημειώματος του  αναφερόμενου συγγραφέα.  Το συνολικό συγγραφικό έργο του Γιώργου Σιμιτζή παρουσίασε ο Βελλαϊτης εκπαιδευτικός και συγγραφέας  Στέφανος Κωλέττας  και το ποιητικό έργο ο εκπαιδευτικός - ποιητής  Τάσος Κανάτσης. H εκδήλωση τελείωσε με  ευχαριστήρια του Γιώργου Σιμιτζή και με μουσικό πρόγραμμα από Βελλαϊτες μουσικούς. Στο κλαρίνο ο Β.Παπαγεωργίου και στο  τραγούδι ο Νίκος Τσιτοφώτος- δάσκαλος. Συντονιστής της εκδήλωσης ο Σωκράτης Μπαλάφας. Ποιήματα απήγγειλε η Γιώτα Φλώρου. Παρευρέθησαν, ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων κ. Παντούλας , Ηπειρώτες λογοτέχνες, πολλοί Βελλαϊτες,φίλοι του βιβλίου  και πολύς κόσμος.

Παρουσίαση συγγραφικού έργου του Βελλαϊτη συγγραφέα  Γιώργου Σιμιτζή. 

Για να δείτε το VIDEO κλικ στην τελευταία  εικόνα.

ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ

Μια όμορφη βραδιά με ποίηση

του Γεώργιου Σιμιτζή

Ένα «αέναο ταξίδι» στο χώρο και το χρόνο «πλημυρισμένο» από συναισθήματα απόλαυσαν το απόγευμα της Τετάρτης όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Δήμος Ζίτσας για την παρουσίαση των ποιητικών συλλογών του στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (παλιό Δημαρχείο) στη Δ.Κ. Ελεούσας. Ο Γεώργιος Σιμιτζής γεννήθηκε στη Τ.Κ. Γρανίτσας του δήμου Ζίτσας και έχει διακριθεί για το...εκπαιδευτικό και λογοτεχνικό του έργο.

Την προσωπικότητα του ποιητή Γεώργιου Σιμιτζή σκιαγράφησαν μέσα από τις ποιητικές συλλογές με τίτλο: «Δακρυμάγουλες οι μέρες μας!....» & «Να επιμένεις! Όνειρα να ποιμένεις!...» οι Στέφανος Κωλέττας-Συγγραφέας, Τάσος Κανάτσης-Ποιητής, Στέφανος Μιχάλης Δημοτικός Σύμβουλος Ζίτσας ενώ ποιήματά του απήγγειλε η παιδαγωγός και ραδιοφωνική παραγωγός Γιώτα Φλώρου.

Την εκδήλωση συντόνιζε ο Βελαΐτης Σωκράτης Μπαλάφας και άνοιξε με χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος ο οποίος εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του που άνθρωποι με τις πνευματικές ικανότητες και το μεγαλείο ψυχής του Γιώργου Σιμιτζή κοσμούν τον τόπο τους. «Μας τιμάει που μας έκανε φίλους. Να είναι πάντα γερός για να είναι για μας ο «φάρος» που θα μας καθοδηγεί στις δύσκολες εποχές που ζούμε καθώς έχουμε ανάγκη από πρότυπα. Ευγενική και συνάμα έντονη προσωπικότητα εκπέμπει μια ιδιαίτερη ακτινοβολία σε όσους τον γνωρίζουν και αποτελεί «κόσμημα» για το Δήμο μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αθλητισμού και Παιδείας Γιαννούλα Γεωργούλη η οποία προλογίζοντας την εκδήλωση τόνισε: «η ποιητική γλώσσα, πολλές φορές δυσνόητη και ακατανόητη αποτελεί πεδίο μυστικιστικού περιεχομένου για ανθρώπους προικισμένους με ιδιαίτερα χαρίσματα. Όμως, τα βιβλία του κου Σιμιτζή αποτελούν εξαίρεση, με καθαρό και σπινθηροβόλο ύφος, σε παρασύρει με το συναίσθημα που ξεχειλίζει σε μια άλλη ανθρώπινη διάσταση όπου η σκέψη και το πνεύμα ως ανώτερα ένστικτα γίνονται λόγος και τέχνη που ομορφαίνουν τη ζωή μας και γαληνεύουν την ψυχή μας. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ νιώθοντας ιδιαίτερη ικανοποίηση καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να δραπετεύσουμε και εμείς από τις στερεότυπες και μονοθεματικές εκδηλώσεις μας».

Τη Δημοτική Αρχή Ζίτσας συνεχάρη από την πλευρά του ο συγγραφέας Στέφανος Κωλλέττας για τη διοργάνωση της εκδήλωσης. «Τέτοιες πρωτοβουλίες, είπε, δίνουν μια διαφορετική διάσταση στα εν γένει πολιτιστικά δρώμενα του δήμου μας». Αναφερόμενος δε στον Γ. Σιμιτζή μεταξύ άλλων τόνισε: «δεν είναι ο ποιητής των μεγάλων σαλονιών και της αριστοκρατίας, της χλιδής και της περιττής πολυτέλειας. Είναι το παιδί της αμέσως μεταπολεμικής περιόδου, που γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα Ηπειρωτικό χωριό, τη Γρανίτσα, σε καιρούς χαλεπούς και σε χρόνους οργισμένους, μέσα στην πενία και στην ανέχεια.» Όσο για την ποίησή του όπως υπογράμμισε σε άλλο σημείο της παρουσίασής του ο κ. Κωλέττας «εξακτινώνεται σε ένα πλήθος θεμάτων, χωρίς να είναι ποτέ στατική, αλλά πάντα διερευνητική, αποκαλυπτική και εμποτισμένη με διαχρονικές αξίες. Δεν είναι απλά περιγραφική, αλλά βιωματική και διεργαστική. Κάποτε επιδίδεται σε βαθυστόχαστους φιλοσοφικούς στοχασμούς και σε μεταφυσικές αναζητήσεις, εξοικειωμένος και συμφιλιωμένος με το καταλυτικό και μη αναστρέψιμο γεγονός του θανάτου.» «Λεξιπλάστη» και «λεξιπλόκο» χαρακτήρισε τον Γιώργο Σιμιτζή ο Στ. Κωλέττας και κλείνοντας απήγγειλε την «εγκωμιαστική ωδή» που, όπως είπε, έγραψε ειδικά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση. «Ποιητή της ελεύθερης φαντασίας, θεματοφύλακα των πανανθρώπινων αξιών, αλτρουιστή, αλληλέγγυο, συμπάσχων με τον πάσχοντα άνθρωπο» χαρακτήρισε με τη σειρά του, το Γιώργο Σιμιτζή, ο ποιητής Τάσος Κανάτσης. «Και να ‘μαι τώρα εδώ, ενώπιών σας, επιχειρώντας ως διαμεσολαβητής, να σας προσκαλέσω, κοινωνούς και συνοδοιπόρους στο υπέροχο ταξίδι των λέξεων, στην άγνωστη χώρα του ποιητή» ανέφερε χαρακτηριστικά και παρουσίασε συνοπτικά και εν συντομία το ποιητικό έργο του Γιώργου Σιμιτζή όπως το γνώρισε μέσα από τις δύο τελευταίες του ποιητικές συλλογές.

Στη γνωριμία του με το Γιώργο Σιμιτζή στάθηκε παίρνοντας το λόγο ο Δημοτικός Σύμβουλος Στέφανος Μιχάλης και παρουσίασε το πλούσιο βιογραφικό με την πολυσχιδή του δράση. «Αποτελεί υπεραξία για τον τόπο μας, είπε. Η γραφή του διακρίνεται από μια σπάνια ευαισθησία και το ποιητικό του έργο ξυπνά μνήμες των παιδικών μας χρόνων. Για μένα είναι ο σύγχρονος Οδυσσέας». Ιδιαίτερα συγκινημένος εμφανίστηκε ο Γιώργος Σιμιτζής που χαρακτήρισε τη βραδιά «Αλησμόνητη» που δεν θα τη σβήσει «ο λωτός της λήθης» και ευχαρίστησε τόσο τους διοργανωτές της εκδήλωσης όσο και τους ευχαρίστησε τόσο τους διοργανωτές όσο και τους συμμετέχοντες κάνοντας ειδική αναφορά στον Πρόεδρο του Συνδέσμου αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς κ. Φλώρο, και στον πατέρα Κων/νο Ράπτη. Την εκδήλωση, που έκλεισε με την απονομή τιμητικής πλακέτας, τίμησαν με την παρουσία τους δεκάδες κόσμου, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.

Τα ανωτέρω είναι αναδημοσίευση από το EPIRUS GATE και τους ευχαριστούμε πολύ.

 

 

ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΙΕΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟΥ ΒΕΛΛΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ΒΙΒΛΙΟΥ

Η Ένωση Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων διοργάνωσε εκδήλωση στην αίθουσα «Δ. ΧΑΤΖΗ» (στα Παλιά Σφαγεία), την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017 και ώρα 20:00, με θέμα την παρουσίαση του βιβλίου «ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥ» του Σερραίου συγγραφέα Αργύρη Τσαμπάζη.Την εκδήλωσε χαιρέτισε ο Πρόεδρος της ΄Ενωσης Βελλαϊτών Δημήτρης Φλώρος. Η αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς Μαρία Ράπτη και ο φιλόλογος -συγγραφέας  Ιωάννης Γιώσας παρουσίασαν το βιβλίο, ενώ η ηθοποιός-μουσικός Κουτσοθανάση Αγγελική διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο. Ακολούθησε σύντομο μουσικό πρόγραμμα επικεντρωμένο στα λαογραφικά στοιχεία του βιβλίου από τους Τσιτοφώτο Νικόλαο (Δάσκαλο) τραγούδι, Μπέλλο Γεώργιο κλαρίνο και Μπέλλο Κώστα λαούτο. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Σωκράτης Μπαλάφας. 

Για να δείτε το βίντεο κάνετε κλικ στην φωτογραφία.

EΝΩΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΙΕΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟΥ ΒΕΛΛΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ

Η Ένωση Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς και η Εταιρεία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου παρουσίασαν τη δεύτερη ποιητική συλλογή του Κώστα Α. Τσακτσίρα με τίτλο  «Δράση» στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ» (Παλιά Σφαγεία) την Τετάρτη 9 Μαΐου 2018 καΙ ώρα 19.30.

Το βιβλίο παρουσίασε ο φιλόλογος-συγγραφέας και πρώην Σχολικός Σύμβουλος Κώστας  Κίγκας .Χαιρέτισαν, ο Πρόεδρος της ΄Ενωσης Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Δημήτρης Φλώρος και εκ μέρους της Εταιρείας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου το μέλος της Μιχαήλ Αράπογλου. Ποιήματα  απήγγειλαν οι φιλόλογοι Βάσω Ιωάννου και Ιωάννα Σάλτου. Συντονιστής ο συγγραφέας Στέφανος Κωλέττας.

VIDEO-ΕΔΩ 

 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΣΑΚΤΣΙΡΑ

Η Ένωση Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων διοργάνωσε  εκδήλωση στην αίθουσα «Δ. ΧΑΤΖΗ» (στα Παλιά Σφαγεία), την Πέμπτη 4 Μαΐου 2017 και ώρα 19:30, με θέμα την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Κώστα Τσακτσίρα «Ριπές». Τη συλλογή παρουσίασε ο Πανεπιστημιακός καθηγητής Χαράλαμπος Νούτσος. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος της ΄Ενωσης Βελλαϊτών Δημήτρης Φλώρος, ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα του Κώστα Τακτσίρα και ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τoυς. ¨Στο πρόσωπο του Κώστα Τσακτσίρα  επιβραβεύουμε μαζί του μια ολόκληρη ταξιανθία  αποφοίτων Βελλαίτων , οι οποίοι από το 1911 και μετά , διέπρεψαν , καταξιώθηκαν και μεγαλούργησαν , τόσο στο δημόσιο , όσο και στον ιδιωτικό τομέα", τόνισε ο κ.Φλώρος. Mεγάλη ήταν η προσέλευση του κοινού, το οποίο παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξαιρετική καθ΄όλα παρουσίαση της συλλογής. Ποιήματα απήγγειλαν η Έλενα Βούτση και ο Φάνης Κοσμάς, σπουδαστές Θεατρικού Εργαστηρίου, καθώς και ο ίδιος ο δημιουργός.  Ο Σύνδεσμός  μας αισθάνεται υπερηφάνια, που ένας ακόμη Βελλαϊτης βάζει το δικό του λιθαράκι στον πολιτισμό και συγχαίρει θερμά το  δημιουργό.                                            Χαιρετισμός Προέδρου Βελλαϊτών     VIDEO  απο την εκδήλωση

 

 

 


                  Βιβλιοπαρουσίαση

Σε μια κατάμεστη αίθουσα και παρουσία του τ. Υπουργού και Βουλευτή κ. Αντώνη Φούσα, πολλών Βελλαϊτών και φίλων του συγγραφέα,  έγινε την Τρίτη, 12 Απριλίου, στις 19:00μ.μ.,στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Αρσάκειο Μέγαρο) η  παρουσίαση του νέου  βιβλίου του Βελλαϊτη Παναγιώτη Τζαμπούρα  "Γιατρέ, έχω ποίηση", από τις εκδόσεις Κουκκίδα.
       Μίλησαν... "από καρδιάς" οι:
Στέφανος Φούσας, Καρδιολόγος - Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας,Λευτέρης Γείτονας, Εκπαιδευτικός - Ιδρυτής/Διευθυντής "Εκπαιδευτηρίων Γείτονα" και Τάκης Τζίμας, Καθηγητής Φωτογραφίας - Εκδότης "Περιοδικό Φωτογράφος"οι οποίοι αναφέρθηκαν στο συγγραφέα και το έργο του και διάβασαν αποσπάσματα απο το βιβλίο  του
Την παρουσίαση έκανε η κόρη του συγγραφέα Μαρία Τζαμπούρα.













ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ







 Ο Παναγιώτης Τζαμπούρας γεννήθηκε στη Λάϊστα Ζαγορίου. Φοίτησε πρώτα στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού του κι έπειτα στο Γυμνάσιο Μετσόβου για δύο χρόνια. Μπήκε μετά από εξετάσεις στο Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς. Ακολούθως, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Επικοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ειδικεύτηκε στη συνέχεια στο British Institute of Marketing στο Λονδίνο. Ασκεί το επάγγελμα του επικοινωνιολόγου και του συγγραφέα. Είναι δημιουργικός εκφραστής στο χώρο της εμπορικής, πολιτικής και κοινωνικής επικοινωνίας (διαφήμιση).

                Έχει γράψει τα βιβλία:

  1. Πολιτική γλώσσα. Το νέο πολιτικό Money-festo, Εκδ. Ι. Σιδέρης, 2005
  2. Ο μικρός μετανάστης, Ορειβατικός Σύλλογος Λάιστας Ζαγορίου Ιωαννίνων
  3. Γιατρέ, έχω ποίηση : Ποίηση πρώτης ανάγκης
  4.  Ο χρόνος των Παιδιών 
  

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

    ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΠΟΚΛΙΝΟΝΤΩΝ

του Λάμπρου Σταύρου

Βελλαϊτη -καθηγητή Ψυχολογίας

Στο πόνημα αυτό ο συγγραφέας χρησιμοποιεί τον κριτικό αυτοέλεγχο ως βτρόπο διαμόρφωσης του επιστημονικού λόγου,συναρτώντας τις επιστημολογικές και επιστημονικές απαρχές του λόγου αυτού με τα ευρήματα της επιστημονικής έρευνας.

Στο σύγγραμμα αυτό γίνεται προσπάθεια διεπιστημονικής προσέγγισης από ψυχολογική,ψυχαναλυτική και παιδαγωγική άποψη του προβλήματοςτης θεωρούμενης ως ¨κανονικής ή φυσιολογικής¨και της ¨διαταραγμένης ή μη φυσιολογικής ...¨συμπεριφοράς του νηπίου,του παιδιού και του εφήβου.

Απευθύνεται σε κάθε αναγνώστη : γονείς, εκπαιδευτικούς, ειδικούς παιδαγωγούς.....

 Σταύρου, Λάμπρος Σ.
Ο Λάμπρος Σ. Σταύρου είναι καθηγητής ψυχολογίας αποκλίνοντος παιδιού-ειδικής αγωγής, ιδρυτής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ειδικής και Θεραπευτικής Αγωγής (ΕΡ.Ε.Θ.Α.) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εκδότης του δίγλωσσου περιοδικού (αγγλικά-γαλλικά) με τίτλο "Cahiers de Psychopedagogie Curative et Interculturelle - Journal of Curative and Intercultural Psychopedagogy", επισκέπτης καθηγητής Πανεπιστημίων Σορβόννης, Lyon II, και Pircandie-Jules Verne, μέλος συντακτικών επιτροπών επιστημονικών περιοδικών (European Journal on Mental Disability-Revue Europeenne du Handicap Mental...), υπεύθυνος κοινών ευρωπαϊκών μεταπτυχιακών σπουδών, επιβλέπων καθηγητής και μέλος επιτροπών κρίσης διδακτορικών και μεταδιδακτορικών διατριβών στην Ελλάδα και στη Γαλλία, επιστημονικός υπεύθυνος ερευνητικών προγραμμάτων, συγγραφέας σχετικών επιστημονικών άρθρων και συγγραμμάτων, εμπειρογνώμων στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Είναι πτυχιούχος του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων, το οποίο του παρέσχε "τας τε της ιερατικής και διδασκαλικής παιδεύσεως νενομισμένας προνομίας", πτυχιούχος φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών, πτυχιούχος και διδάκτωρ ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης - Universite R. Descartes-Paris V (όπου δομείται η επιστημονική του προσωπικότητα) με εξειδίκευση στην κλινική ψυχοπαθοογία και την ειδική-θεραπευτική ψυχοπαιδαγωγική του αποκλίνοντος ατόμου με έμφαση στη γνωστικο-ψυχαναλυτική προσέγγιση.
Η ψυχοκοινωνική προσωπικότητά του προσδιορίζεται από την "πυτιά" της Σουλιώτικης καταγωγής της πολύτεκνης γεωργοκτηνοτροφικής οικογένειάς του με συμβολή στη συγκρότηση της "κοινωνίας των πολιτών", σε συνάρτηση με τα ψυχοκοινωνικά βιώματά του στους τόπους αυτούς "στη συγκυρία" της μετεμφυλιακής Ελλάδας.

 
Τίτλοι στη βάση Βιβλιονέτ
(2002) Διδακτική μεθοδολογία στην ειδική αγωγή, Άνθρωπος
 
Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
(2006) Αντικαιάδας, Ελληνικά Γράμματα
(2006) Βασικές αρχές της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, Άνθρωπος
 
Λοιποί τίτλοι
(2003) Εικόνα του σώματος και σωματικό σχήμα, Άνθρωπος [επιμέλεια]

 

 

        

 

 

 ΄Ενας αλλιώτικος ¨ 'Αγιος¨

 

είναι το βιβλίο που εξέδωσε ο Βελλαϊτης Κώστας Κίγκας, απόφοιτος του 1964 με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποφοίτησή του από το Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς.

Το «πόνημα» αυτό το ταπεινό γράφτηκε

ως «δόσις ολίγη» χρέους μεγάλου:

Προς τη Σχολή μας.

ως κατάθεση τιμής:

Στον Ανώνυμο Βελλαΐτη ,που ενστερνίστηκε επάξια

                     το πνεύμα της Βελλάς και το μεταλαμπάδευσε ανά

την οικουμένη.

και ως «Χάρις»:

Προς συμμαθητές και φίλους για τον αμοιβαίο «πλούτο»                                                      

 από τη συμπόρευση στη Σχολή και παραπέρα.

Και  στις σελίδες αυτές με κάποιους. Του Χρόνου πέραν.

Προσφορά του βιβλίου

Τα πρώτα αντίτυπα του βιβλίου προσφέρθηκαν ήδη από τον συγγραφέα στους Βελλαΐτες συμμαθητές του (αποφ. 1964) κατά τη Συνάντησή τους (28-6-2014) στη Βελλά και το Μονοδέντρι. Δωρεάν. «Εις Μνήμην».

Η προσφορά θα συνεχιστεί – συν Θεώ – στην προσεχή ετήσια συνάντηση των Βελλαΐτών (16 Αυγούστου).

Ο Σύνδεσμός μας συγχαίρει θερμά το Βελλαϊτη Κώστα  Κίγκα για την εξαιρετική δουλειά που έκανε, συμβάλλοντας με το δικό του τρόπο στη διατήρηση άσβεστης της φλόγας που φωτίζει εμάς τους Βελλαϊτες  και στη διατήρηση ζωντανής της μνήμης των μαθητικών μας χρόνων.

H δωρεάν διανομή του βιβλίου θα συνεχιστεί και στις επόμενες συναντήσεις των Βελλαϊτών.

(Προσωπική έκδοση – Γιάννενα, 2014. Σελ. 160)

Γράφει ο Δημήτρης (Τάκης) Π. Παπαδημητρίου

(Βελλαΐτης δάσκαλος)

Ανάμεσα στα τόσα αξιοπρόσεκτα κι αξιόλογα βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2014 στην Ηπειρωτική Πρωτεύουσα, «τα χιλιοτραγουδισμένα και λατρεμένα Γιάννενα / την πόλη της ιστορίας και των θρύλων/…» (για μας τους Ηπειρώτες και όχι μόνο) είναι και το βιβλίο του έγκριτου φιλόλογου Κώστα Κίγκα: Ένας αλλιώτικος «Άγιος».

Θέμα του μια … «αλλιώτικη Αγιο-γραφία», γραμμένη με εκφραστική δύναμη,  γλωσσική δεινότητα, και λακωνισμό στην απόδοση νοημάτων και «σημαινομένων». Το εκφραστικό κάλλος, το δωρικό ύφος και ο ρυθμός ροής του λόγου, εξομοιώνει το βιβλίο με περίτεχνο βυζαντινό ψηφιδωτό, που οι ψηφίδες του προκαλούν θαυμασμό και αισθητική απόλαυση. Αλλού η έκφραση αποδίδει το βαθύ παράπονο κι αλλού την καρτερία του «Αγίου». Το λυρικό και λογοτεχνικό στοιχείο όσο χρειάζεται, με μέτρο και σύνεση. Αφήγηση ακριβόλογη που ζωντανεύει παραστατικά τα εξιστορούμενα, με χιούμορ, σκώμμα και ειρωνεία, με τη δροσιά της χαρισματικής οξύγραφης πένας του δημιουργού.

Για όλα μιλάει ο συγγραφέας, που είναι πρωταγωνιστής (ένας από μας δηλαδή τους Βελλαΐτες τρόφιμους). Στην πραγματικότητα ο «Άγιος» της ιστορίας ξεφορτώνει στις σελίδες του βιβλίου όσα ο ίδιος βίωσε, στη Βελλά ως σπουδαστής (αποφοίτησε το 1964) που δεν είναι τίποτε περισσότερο και τίποτα  λιγότερο από τα κοινά βιώματα που κουβαλάμε μέσα μας, όλοι εμείς όσοι είχαμε την τύχη να μοιραστούμε την οικοτροφειακή συμβίωση στη Σχολή της Βελλάς (αλλά και κάθε τρόφιμος σε Ίδρυμα και Σχολή).

Για το Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς, τη ζωή σ’ αυτό και τους τροφίμους Βελλαΐτες έχουν γραφεί και γράφονται βιβλία επί βιβλίων, κείμενα επί κειμένων, άρθρα επί άρθρων σε περιοδικά κι εφημερίδες και θα εξακολουθούν να γράφονται. Όλα έχουν την αξία τους γιατί το καθένα κουβαλά τη δική του σοδειά. Πιστεύω πως ο αλλιώτικος «Άγιος» του Κώστα Κίγκα, αποτελεί το τελειότερο ψυχογράφημα και την πειστικότερη αξονική τομογραφία του τρίπτυχου  απεικάσματος «Βελλά – Βελλαΐτικη ζωή – Βελλαΐτης». Γραμμένο με λόγια ατόφια αγκωνάρια καρδιάς, αλλά και με εύγλωττες σιωπές και εύστοχους υπαινιγμούς, που ξυπνάνε στον αναγνώστη αντιθετικά «γιατί» από βιωμένες εμπειρίες αποκτημένες «στη Σχολή το θεόρατο καράβι, που αραγμένο επιπλέει στην απεραντοσύνη την ακύμαντη, την πράσινη των πουρναριών και των περιβολιών της των παραδείσιων» κοντά στο Καλπάκι (σελίδα 11).

Στις 122 σελίδες του Α΄ Μέρους του βιβλίου ο συγγραφέας σμιλεύοντας το πορτρέτο του «Αγίου» του, μάζεψε σταγόνα – σταγόνα: Μνήμες, βιώματα, περιστατικά, απρόοπτα και ιστορίες μικρές από την πολύχρονη αυτάδελφη συμβίωση στην τροφομάνα Βελλά και την καθημερινότητά της και μέσα από  τις θεατές και αθέατες πτυχές της, μετασχημάτισε το υλικό σε «λάλον ύδωρ», που εμείς οι τυχεροί, ως αναγνώστες, απολαμβάνουμε το κελάρυσμά του.

Γευόμενος τα όσα κεντάει μαστορικά ο συγγραφέας στο βιβλίο αυτό, ξαναθυμήθηκα, ξανάζησα, συγκινήθηκα, έκλαψα, γέλασα, μελαγχόλησα αλλά και χάρηκα, διότι όλες οι εμπειρίες που αναφέρονται, θίγονται ή υπονοούνται είναι και προσωπικά μου βιώματα και προσωπικές μου εμπειρίες.

Ακόμα, θαύμασα τον αριστοτεχνικό τρόπο, με τον οποίο ο συγγραφέας στο λόγο του αναδείχνει και ψέγει δίκαια δίχως να προσβάλλει πρόσωπα, πρακτικές, συνήθειες και συμπεριφορές, με διεισδυτικό βλέμμα. Ο  λόγος του όμως «κόβει», «καίει» και «θεραπεύει» ταυτόχρονα. Έτσι πέρα από το πάντρεμα του καλού και του ωραίου στηλιτεύοντας με το δικό του τρόπο την ασχήμια και την απρέπεια όπου τη συναντά – πάντα κατά γνώμη του -  ο «Άγιος» του βιβλίου, αγκαλιάζει το ωραίο με την αρετή και την ευθυτενή στάση με την εσωτερική λεβεντιά , μας αναδείχνει το καλλιεργούμενο στις ψυχές των Βελλαϊτών σπουδαστών ήθος και χαρακτήρα…

Στο Β΄ Μέρος του βιβλίου ο συγγραφέας έχει συγκεντρώσει εφτά – οχτώ αναφορές στη Βελλά, τη Μεγάλη Μάνα μας  με ανάλογο περιεχόμενο που μεταδόθηκαν από την ΕΡΑ Ιωαννίνων κατά το παρελθόν (παλιότερο και πρόσφατο) και κρίσεις και απόψεις για το βιβλίο πνευματικών ανθρώπων. Όλα κινούνται στο ίδιο επίπεδο και δεν μπορούσε να είναι διαφορετικά αφού όλα τα κείμενα είναι «γέννημα καρδιάς και μυαλού του συγγραφέα» (Παναγιώτης Στέας, αείμνηστος καθηγητής φιλόλογος και δεινός Νεοελληνιστής).

Εγώ, τελειώνοντας, θέλω να συγχαρώ ενσυνείδητα με την καρδιά μου τον Βελλαΐτη Κώστα Κίγκα για το ωραίο δώρημα που μας χάρισε και να του ευχηθώ «Ευλογημένη, ήρεμη και δημιουργική η νέα χρονιά» με χαρά και υγεία απόλυτη για τον ίδιο και τα παιδιά του.

Είθε το 2015 να είναι για όλους μας με λιγότερα προβλήματα, λιγότερο πόνο και λιγότερες δοκιμασίες.

 

Πρέβεζα, 3 του Γενάρη του 2015

    Κώστας Κίγκας, 

Ένας αλλιώτικος «Άγιος»,

    Γιάννενα 2014.

 

Μια αναγνωστική δοκιμή

του Γιάννη Γαλαίου, φιλόλογου, εκπαιδευτικού μέσης εκπαίδευσης 

 

 

  1956-1962 ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ
          ΣΤΟ ΙΕΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ ΒΕΛΛΑΣ
του Πέτρου Χαρίτου
 
Το τέταρτο βιβλίο του με τίτλο  "1956-1962 ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΙΕΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ ΒΕΛΛΑΣ ¨ εκυκλοφόρησε ο Βελλαϊτης Πέτρος Χαρίτος, απόφοιτος του Ιεροδιδασκαλείου το 1962 - τ. Δντής Π.Ε. Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει αναμνήσεις του συγγραφέα από τη φοίτησή του στο Ιεροδιδασκαλείο και απευθύνεται  στους συμμαθητές του , σε κάθε Βελλαϊτη,σε κάθε μελετητή της Βελλάς και σε κάθε φιλοαναγνώστη.

" Η Βελλά για μας που ζήσαμε τις δεκαετίες του πενήντα και του εξήντα, παρά τις δυσκολίες ,τους περιορισμούς, την αυστηρότητα...υπήρξε τροφός μάνα , που " υπό την σκέπη των πτερύγων της" μας περιμάζεψε από τα διάφορα χωριά της Ηπείρου , φτωχά τότε παιδιά και μας γαλούχησε με τα νάματα της γνώσης και της θρησκείας  και συγχρόνως μας εξόπλισε με τις αρετές της πειθαρχίας,της αυτοοργάνωσης,της αγάπης για την εργασία, της έφεσης στη μάθηση...και της αγάπης σε ό,τι καλό και ωραίο..." γράφει στον επίλογο ο  Πέτρος Χαρίτος. Επίσης τονίζει την εκτίμηση της κοινωνίας προς τη Βελλά και τους Βελλαϊτες και εκφράζει την ευγνωμοσύνη των Βελλαϊτών προς τον ιδρυτή της Σχολής Αρχιεπίσκοπο Σπυρίδωνα Βλάχο και τους συνεχιστές του έργου του μεγάλου Ιεράρχη.

 

Aντώνη  Παυλίδη «Ο ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης (1800-1922)

Εκπαίδευση και πολιτική»

                                                Δάσκαλος- Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε.

Στην μελέτη του αυτή - τρίτη στη σειρά - ο συγγραφέας Αντώνης Παυλίδης, λαμβάνοντας ως χωροχρονικό πλαίσιο την Κωνσταντινούπολη σε μια μακρά περίοδο 120 χρόνων  (1800-1922) εξετάζει τη σχέση εκπαίδευσης και πολιτικής στο πλαίσιο ενός τριπόλου: Πατριαρχείο, Οθωμανικό κράτος, Ελληνισμός. Παρακολουθεί την ανάπτυξη του ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης, δειλά αρχικά από τα μέσα του 19ου αιώνα, με έντονους ρυθμούς στη συνέχεια, που γίνονται ιλιγγιώδεις κατά τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα.  Περιγράφει τις εσωτερικές και διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, συνδέοντάς τις με την οργάνωση και ανάπτυξη της εκπαίδευσης, της οποίας διαχειριστής ήταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εξ αιτίας των προνομίων που του είχαν χορηγηθεί στο πλαίσιο του οθωμανικού συστήματος των εθνικών κοινοτήτων (Milliyet).

Όπως τονίζει ο Καθηγητής Σήφης Μπουζάκης στον πρόλογό του, ένα ενδιαφέρον στοιχείο της μελέτης αυτής του κ. Παυλίδη είναι η προσεκτική αξιοποίηση ενός ευρέος φάσματος πηγών, μέσω της συνθετικής ανάλυσης των οποίων κατέληξε σε ενδιαφέροντα ευρήματα, που εμπλούτισαν την έρευνα. Ιδιαίτερα αξίζει να τονιστεί εδώ η χρήση και τουρκικής βιβλιογραφίας και κυρίως η αξιοποίηση για πρώτη φορά των πρακτικών της Πατριαρχικής Κεντρικής Εκπαιδευτικής Επιτροπής, ενός φορέα που ασκούσε την εκπαιδευτική πολιτική του Οικουμενικού Πατριαρχείου μέσω μιας σειράς δραστηριοτήτων: ίδρυση και κατάργηση σχολείων, διορισμοί και απολύσεις εκπαιδευτικών, περιεχόμενο εκπαίδευσης, κ.ά.

Ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι ο διεπιστημονικός χαρακτήρας της έρευνας: Δίνει έμφαση στην εκπαιδευτική πολιτική (του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και του οθωμανικού και ελλαδικού κράτους) στην ιστορία της εκπαίδευσης, στην οθωμανική ιστορία και στην κοινωνική ιστορία.  Η διαπλοκή όλων αυτών των επί μέρους γνωστικών αντικειμένων  αξιολογείται ως ένα επιπλέον σημαντικό στοιχείο της μελέτης του Αντώνη Παυλίδη, του οποίου ο λόγος είναι γοητευτικός, χωρίς ρητορικές υπερβολές, ένας λόγος που παρουσιάζει τα πράγματα με σαφήνεια και επιστημονική ακρίβεια

Πρόκειται για ένα βιβλίο που συνιστάται σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Κεντρική διάθεση: Εκδόσεις «Σμυρνιωτάκης», Αλέκου Παναγούλη 28, Νέα Ιωνία, τηλ. 210-3840905

 

 

Αναζήτηση στο Σάιτ

Κατοχυρωμένα δικαιώματα: Πανελ.Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς. Σχεδίαση: Ζουρελίδης Συμεών. Επιμέλεια : Οικονόμου Παύλος

Υλοποιήθηκε από Webnode