Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς

Τρεις   Ιεράρχαι

 

Μέγας Βασίλειος , Γρηγόριος  Θεολόγος (Ναζιανζινός)

 και Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

Γιορτάζει  το σχολείο

Πολλούς μεγάλους Ιεράρχες έχει η Εκκλησία μας. Ξεχωριστά όμως γιορτάζει τρεις: Το Μέγα Βασίλειο το Γρηγόριο  Θεολόγο (Ναζιανζινό) και τον Ιωάννη το Χρυσόστομο.

Καθένας έχει τη δική του γιορτή, αλλά και τους τρεις μαζί τους γιορτάζουμε στις 30 Ιανουαρίου, γιατί έχουν πολλά κοινά γνωρίσματα: Ζούσαν απλή ζωή χωρίς πολυτέλειες. Αφιέρωσαν τη ζωή τους στους φτωχούς συνανθρώπους τους και στους δυστυχισμένους. ήταν και οι τρεις σοφοί. Αγάπησαν τα γράμματα και τον πολιτισμό των αρχαίων Ελλήνων.

Έγιναν μεγάλοι - πολύ μεγάλοι - δάσκαλοι, πραγματικοί φωστήρες. Αλλά και σπουδαίοι ρήτορες. Για τη σοφία τους και την καλοσύνη τους, ο λαός τους εκτιμούσε και τους αγαπούσε.

Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών είναι γιορτή των δασκάλων και των μαθητών, των σχολείων και των γραμμάτων, των βιβλίων και της μάθησης.

Τι κι αν πέρασαν τόσα χρόνια από τότε που έζησαν: Το παράδειγμά τους είναι πάντα νέο, πάντα φωτεινό για να μας δείχνει το δρόμο.

 

Όπως οι μέλισσες διαλέγουν το νέκταρ από τα λουλούδια, έτσι κι εσείς να διαλέγετε αυτά που διαβάζετε. Να κρατάτε τα  καλά και τα ωφέλιμα

Μέγας Βασίλειος

Έγραψε πολλά βιβλία. Ίδρυσε τη Βασιλειάδα - σχεδόν μία ολόκληρη πόλη - με νοσοκομείο, πτωχοκομείο, γηροκομείο, λεπροκομείο, σχολείο, ξενώνα κλπ. Γι αυτά όλα ονομάστηκε Μέγας.΄Εγραψε τη Θεία Λειτουργία.

Πώς το καταλαβαίνετε, να έχετε εσείς περισσεύματα και ο άλλος να πεινά:

Γρηγόριος ο θεολόγος

Είχε ευαίσθητη ψυχή.. Έγραψε πολλά ποιήματα. Τον ονόμασαν Θεολόγο, γιατί τα κηρύγματα και τα γραπτά του στερέωσαν την ορθόδοξη πίστη.

Ένας και μόνο άνθρωπος με θεϊκή φωτιά στην καρδιά μπορεί να διορθώσει ολόκληρη πόλη.

Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Το κήρυγμά του ήταν κάτι το εξαιρετικό. Όταν κήρυττε ήταν σαν να έτρεχε χρυσάφι από το στόμα του. Μοίραζε φαγητό σε 7.000 φτωχούς κάθε μέρα..΄Εγραψε τη Θεία Λειτουργία.

 Οι Τρεις Ιεράρχες έδειξαν με τη ζωή και το έργο τους ότι  η πίστη προς το Θεό και η αγάπη προς το συνάνθρωπο συμβαδίζουν. Νοημάτισαν τον αρχαίο κλασικό κόσμο και διέσωσαν αξίες με πανανθρώπινο περιεχόμενο.Οι ίδιοι είναι και θα είναι οδηγοί προς την αληθινή γνώση και μόρφωση, αγαθά πρότυπα κάθε νέου ανθρώπου.

Μέγας Βασίλειος
Έγραψε πολλά βιβλία. Ίδρυσε τη Βασιλειάδα – σχεδόν μία ολόκληρη πόλη – με νοσοκομείο, πτωχοκομείο, γηροκομείο, λεπροκομείο, σχολείο, ξενώνα κλπ. Γι αυτά όλα ονομάστηκε Μέγας. Ο Μέγας Βασίλειος γεννήθηκε στη Νεοκαισάρεια του Πόντου το 330 μ.Χ.. Μεγάλωσε και ανατράφηκε μέσα σε χριστιανικό περιβάλλον, κάτω από τη φροντίδα της μητέρας του, Εμμέλειας. Όταν οι περίφημες σχολές της Καισάρειας δεν είχαν τνα του προσφέρουν τίποτα περισσότερο, ο Βασίλειος έφτασε στην ξακουστή Αθήνα. Τόση ήταν η φιλομάθειά του, που σπούδασε ιατρική, ρητορική, αστρονομία, γεωμετρία, θεολογία. Περισσότερο όμως προόδευσε στην αρετή και τη χριστιανική ζωή. Έτσι αρνήθηκε τη δόξα των ανθρώπων και τη φήμη του σοφού κι αφιερώθηκε στον Θεό. Έγινε ο γνωστός αρχιεπίσκοπος Καισαρείας, που έμεινε στην ιστορία ως Μέγας και ως Επίσκοπος της αγάπης, με τη γνωστή Βασιλειάδα. Στο έργο αυτό της φιλανθρωπίας αφιέρωσε όλα του τα πλούτη και όλη του τη ζωή, μέχρι την κοίμησή του το 350.

Γρηγόριος ο θεολόγος
Είχε ευαίσθητη ψυχή.. Έγραψε πολλά ποιήματα. Τον ονόμασαν Θεολόγο, γιατί τα κηρύγματα και τα γραπτά του στερέωσαν την ορθόδοξη πίστη. Ένας και μόνο άνθρωπος με θεϊκή φωτιά στην καρδιά μπορεί να διορθώσει ολόκληρη πόλη. Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος ήταν φίλος και συσπουδαστής του Βασιλείου, συνομήλικός του. Σπούδασε κι έγινε κάτοχος όλης της γνωστής σοφίας. Γρήγορα όμως τ΄ άφησε όλα και αφοσιώθηκε στον Χριστό. Ως επίσκοπος της Ναζιανζού και ως Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως πολέμησε με ευγλωττία και γενναιότητα όλες τις αιρέσεις και κράτησε την πίστη μας ανόθευτη. Για την προσφορά του στην ορθοδοξία ονομάστηκε Θεολόγος» και είναι ο δεύτερος που παίρνει αυτόν τον «τίτλο» μετά τον ευαγγελιστή Ιωάννη. Λιγότερο γνωστό, αλλά αξιόλογο, είναι το ποιητικό του έργο, που σήμερα πολλοί το μελετούν και το θαυμάζουν.
Ιωάννης ο Χρυσόστομος
Το κήρυγμά του ήταν κάτι το εξαιρετικό. Όταν κήρυττε ήταν σαν να έτρεχε χρυσάφι από το στόμα του. Μοίραζε φαγητό σε 7.000 φτωχούς κάθε μέρα. Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος γεννήθηκε λίγο αργότερα, γύρω στο 350, στην Αντιόχεια της Συρίας. Ο ξακουστός δάσκαλος Λιβάνιος τον προόριζε για διάδοχό του στην Αντιόχεια. Μα ο Ιωάννης προτίμησε να αφιερωθεί στον Θεό. Με φλογερά και δυνατά κηρύγματα έσπειρε το λόγο του Θεού σε πολλά μέρη αλλά και στην Κωνσταντινούπολη ως Πατριάρχης. Σε κάθε ομιλία του μαζευόταν πλήθος πολύ., Χάρη στην ευγλωττία του πήρε το όνομα Χρυσόστομος. Όμως οι εχθροί της αλήθειας, μεταξύ των οποίων και η αυτοκράτειρα, την οποία έλεγχε για τις αδικίες της, τον έστειλαν στην εξορία τρεις φορές. Την Τρίτη φορά πέθανε από τις κακουχίες, δοξολογώντας τον Θεό.

 

 

 

 

Απολυτίκιο Τριών Ιεραρχών

                                                

ΕΠΕΤΕΙΟΣ  ΤΗΣ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Ξενοδοχείο Divani Caravel το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 11.00. Την εκδήλωση οργάνωσαν ο Δήμος Πωγωνίου, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας και η ΄Ενωση Αδελφοτήτων Πωγωνίου. Μίλησαν, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κ. Καψάλης, ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής κ. Γ. Δόσης και ο Πρόεδρος της ΄Ενωσης Αδελφοτήτων Πωγωνίου κ.Γ.΄Αρμπυρος. 

Κεντρικός ομιλητής ο Βελλαϊτης - καθηγητής Καρδιολογίας κ. Στέφανος Φούσας με θέμα: ¨Η συμβολή της μάχης του Καλπακίου στον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο του 1940.¨ Στη συνέχεια προβλήθηκε ντοκιμαντέρ του ΄40.

 

 Χορωδία τραγούδησε πολυφωνικά τραγούδια ενώ χορωδία μαθητών τραγούδησε ηπειρώτικα επετειακά τραγούδια.Χόρεψαν τα χορευτικά τμήματα της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου και της Ένωσης Ηπειρωτών Ζωγράφου. Ηπειρώτικα Δημοτικά τραγούδια έπαιξε η κομπανία του Δημήτρη Ζιάγκα, με τραγουδιστή τον Σιάτρα Σάββα.

 Παραβρέθηκαν  Βουλευτές από την ΄Ηπειρο, πρώην Υπουργοί και Βουλευτές, μέλη των διοικητικών συμβουλίων των διοργανωτών,εκπρόσωποι ηπερώτικων σωματείων και πολλοί Ηπειρώτες και φίλοι.

Για την εκδήλωση ο Γιώργος Τσούκας γράφει.

 
 

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα εορτάστηκε  η Παναγία Βελλαΐτισσα         

Εκατοντάδες πιστοί όχι μόνο από την Ήπειρο, αλλά απ' ολόκληρη την Ελλάδα, τίμησαν χθες την Παναγία τη Βελλαΐτισσα, στην ιστορική μονή Βελλάς, που βρίσκεται κοντά στο Καλπάκι Ιωαννίνων.Την παραμονή της εορτής εψάλη πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία και ακολούθησε αγρυπνία. Ανήμερα της εορτής τελέστηκε θεία λειτουργία. Στις ακολουθίες, παρατηρήθηκε, κυριολεκτικά, συνωστισμός.

Ο πρόεδρος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς, αρχιμανδρίτηςΔημήτριος Αργυρός, που με οικειότητα και προσήνεια υποδέχθηκε και φιλοξένησε τους προσκυνητές, μαζί με άλλους κληρικούς, καθώς και αποφοίτους της Σχολής, δημιούργησαν στο διήμερο των λατρευτικών εκδηλώσεων ιεροπρεπή και κατανυκτική ατμόσφαιρα.

 Μοναδικό στολίδι της Μονής Βελλάς είναι το καθολικό της Μονής, ο ναός της Παναγίας της Βελλαϊτισσας, αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, αλλά εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Το Καθολικό της Μονής όπως μας πληροφορεί σχετική επιγραφή χτίστηκε το 1745 και οι αγιογραφίες του είναι έργα των Κωνσταντίνου, Ιωάννου καιΑναστασίου

Στο Ναό που είναι τρίκλιτος βασιλική δεσπόζει η θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς της Βελλαΐτισσας. Ο ναός είναι διακοσμημένος με σπάνιες τοιχογραφίες. Αξιοσημείωτη όμως είναι και η ύπαρξη εικονογραφήσεων αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και ιστορικών και συγκεκριμένα του Σόλωνα, του Αριστοτέλη, του Πλουτάρχου και του Πλάτωνα.

 
Το κείμενο και η φωτογραφία από την τραπεζαρία  είναι από 

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Την επέτειο της Απελευθέρωσης  των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό  στις 21 Φεβρουαρίου του 1913, γιόρτασαν οι Βελλαϊτες σε  γλέντι, που οργάνωσαν τα  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΓΕΙΤΟΝΑ  την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου  2013 καί ώρα 07.00  το απόγευμα.  Παραβρέθηκαν  πολλοί  Βελλαϊτες  με  τις  συζύγους τους.

Τους καλεσμένους υποδέχτηκε στην είσοδο των Εκπαιδευτηρίων ο ίδιος ο κ. Γείτονας με κλαρίνα που έπαιζαν ηπειρώτικα τραγούδια. Πρώτο κέρασμα  τσίπουρο από την ΄Ηπειρο. Πλούσιοι μεζέδες με πεντανόστιμες  ηπειρώτικες πίτες και άφθονο κρασί συμπλήρωσαν το πρώτο κέρασμα.  

Η εκδήλωση άρχισε με καλωσόρισμα  και χαιρετισμό του κ. Γείτονα και της συζύγου του. Ακολούθησε μοιρολόι από την ηπειρώτικη κομπανία , στη μνήμη των αγωνιστών της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων και μετά κομπανία και Βελλαϊτες τραγούδησαν "  Τα πήραμε τα Γιάννινα..."  Βελλαϊτες έψαλλαν το τροπάριο του Αγίου Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων.

Ακολούθησε η βράβευση των Βελλαϊτών:

·        Γιώργου Μωραϊτη-Δικηγόρου , πρώην Βουλευτή και Υπουργού,

·        Στέφανου Φούσα, Καθηγητή Καρδιολογίας και Προέδρου της

         Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας,

·        Δημητρίου Λένη , Προέδρου του Συλλόγου Ηπειρωτών Πειραιά,

για  το έργο τους και την προσφορά τους στην κοινωνία και τους πολίτες. Χαιρέτησε εκπρόσωπος της Πανηπειρωτιής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.

 Η εκδήλωση συνεχίστηκε και τελείωσε  με ηπειρώτικο γλέντι. ΄Εκπληξη της βραδιάς ο μικρός Βασίλης, μαθητής, γιος  'Ελληνα από τη Βόρειο ΄Ηπειρο, που έπαιξε  κλαρίνο και καταχειροκροτήθηκε από όλους μας. 

΄Ηταν μια όμορφη γιορτή .Την ευχαριστηθήκαμε όλοι. Ζήσαμε μια ηπειρώτικη βραδιά. Ήταν ο καλύτερος τρόπος για να γιορτάσουμε αυτή την ιστορική επέτειο.

 Θερμά Συγχαρητήρια και πολλές ευχαριστίες στο κ.  Ελευθέριο Γείτονα και τη σύζυγό του για την οργάνωση της εκδήλωσης, αλλά και για τη  χαρά που μας έδωσαν 

  

Απολυτίκιο Αγίου Γεωργίου του εξ ΙωαννίνωνΜικρογραφία    Bελλαϊτικο γλέντι Β'                               

                                 VIDEO Α΄                                    VIDEO  B΄                                    VIDEO  Γ΄    

 

 

 
       
           25η Μαρτίου 
 
    "΄Οποιος ελεύθερα 
            συλλογάται,
      συλλογάται καλά".

            Ρήγας  Φεραίος

 

                                                   Θούριος

Αφιέρωμα στην 25η Μαρτίου 1821

Ακούστε... "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι"

Στίχοι : Διονύσιος Σολωμός  Μουσική : Γιάννης Μαρκόπουλος

 

 ΠΑΣΧΑ ΚΥΡΙΟΥ...

                                                    Πάσχα Κυρίου....                  

                                  Αφιέρωμα στη Μεγάλη Εβδομάδα

 

 

                       28η Οκτωβρίου 1940              

            

¨ Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των

  ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.¨

                     Κων/νος Καβάφης

 

            Παιδιά της Ελλάδος παιδιά...

                                                 Στιγμές δόξας...

          Ο Σεφέρης για το πρωινό  της 28ης Οκτωβρίου 1940

 

Εδώ Πολυτεχνείο...εδώ Πολυτεχνείο...

                            VIDEO 

 

 

Αναζήτηση στο Σάιτ

Κατοχυρωμένα δικαιώματα: Πανελ.Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς. Σχεδίαση: Ζουρελίδης Συμεών. Επιμέλεια : Οικονόμου Παύλος

Υλοποιήθηκε από Webnode