Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς

29 Ιαν.2019 – ΣΤΑ ΑΚΡΑ

«Λευτέρης Γείτονας» (Α΄ Μέρος)

Τη διαδρομή του από το χωριό του στην Ήπειρο έως τα εκπαιδευτήρια Γείτονα στη Βάρη αφηγείται -σε δύο μέρη- ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των εκπαιδευτηρίων, Λευτέρης Γείτονας, στην εκπομπή «ΣΤΑ ΑΚΡΑ» με τη Βίκυ Φλέσσα, την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019 και την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019 στις 10 το βράδυ στην ΕΡΤ2.

Στο πρώτο μέρος της εκπομπής, ο Δάσκαλος Λευτέρης με το Δ κεφαλαίο μάς μιλά για μία άλλη Ελλάδα. Ανατρέχει στα παιδικά του χρόνια, όταν είχε για τροφό του την πενία αλλά και την αγάπη για τα γράμματα. Θυμάται ακόμη, μεταξύ άλλων, τα βράδια στο ιεροδιδασκαλείο της Μονής Βελλά, όταν τόν έβρισκε το ξημέρωμα στη βιβλιοθήκη, καθώς και τις πεζοπορίες του στην Αθήνα με τρύπια παπούτσια, για να βρει δουλειά ως δάσκαλος στην ιδιωτική εκπαίδευση, τη «γιωτική», όπως τήν ονόμαζαν οι συγχωριανοί του, νομίζοντας ότι ήταν μία πρωτευουσιάνα γυναίκα!

Ιστορίες από τη ζωή σαν παραμύθι του Λευτέρη Γείτονα μοιράζεται μαζί μας στην εκπομπή, ο συμμαθητής και επιστήθιος φίλος του Λαοκράτης Βάσσης, υπέρμαχος και αυτός της Παιδείας και της αριστείας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΙΤΟΝΑ, Λευτέρης Γείτονας, συνεχίζει την αφήγησή του στην εκπομπή «ΣΤΑ ΑΚΡΑ» με τη Βίκυ Φλέσσα, την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019 στις 10 το βράδυ στην ΕΡΤ2.Μέσα από τις προσωπικές του εμπειρίες στη μακρόχρονη διαδρομή του, για να δημιουργήσει ένα σχολείο με απαράμιλλες εκπαιδευτικές επιτυχίες, ο κ. Γείτονας μάς διαφωτίζει με τη μεγάλη πείρα του για την Παιδεία και μάς εξηγεί, μεταξύ άλλων, από τί υλικά φτιάχνεται ένα καλό σχολείο και πώς γίνεται κάποιος καλός δάσκαλο

Αρχισυνταξία-δημοσιογραφική επιμέλεια: Βίκυ Φλέσσα.

 

΄Ανοδος και πτώση του Βυζαντίου - Άλωση της Κωνσταντινούπολης

Ο Ι.Ν.Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βριλησσίων οργάνωσε στις 3 Ιουνίου 2018 στις 11 η ώρα, στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού κέντρου του Ναού,  εκδήλωση για τη μαύρη επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης , με ομιλητή το Βελλαϊτη Προκόπη Φούσα.

 Θέμα : ΄Ανοδος και πτώση του Βυζαντίου-΄Αλωση Κωνσταντινούπολης. 

Η ομιλία του κ. Φούσα

 Την εκδήλωση προλόγισε ο ιερέας του Ναού π. Σπυρίδων, ο οποίος παρουσίασε και τον ομιλητή. Ο κ. Φούσας αναφέρθηκε  στην μεταφορά της πρωτεύουσας από τη Ρώμη στο Βυζάντιο, στην άνοδο και ακμή του Βυζαντίου, στις σταυροφορίες και το ρόλο που έπαιξαν στην πτώση της Πόλης , στα αίτια της Άλωσης και στην ¨Αλωση της Βασιλεύουσας. Ηταν μια ομιλία αξιόλογη, μεστή περιεχομένου, βασισμένη σε ιστορικές πηγές , τεκμηριωμένη με στοιχεία και ντουκουμέντα. Παραβρέθηκαν  οι τοπικές αρχές της πόλη, Βελλαϊτες  και πολύς κόσμος.

                                                 

Η ίδια ομιλία πραγματοποιήθηκε :

  • Στο Σπυροπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Φιλοθέης στις 24  Μαϊου και ώρα  07.οο μ.μ. και,
  • Στα Γραφεία του Συνδέσμου Επιστημόνων Ηπειρωτών-Αιόλου 104 -  στις 31  Μαϊου και ώρα 07.00 μ.μ.
 
 

Σύγχρονη ελληνική οικογένεια,ψυχική υγεία και ψυχική ανθεκτικότητα παιδιών-εφήβων-ενηλίκων

Σε εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Ηπειρωτών στις 24 Ιανουαρίου 2018 στα γραφεία του - Αιόλου 114 - μίλησε ο Βελλαϊτης καθηγητής Κλινικής Ψυχοπαθολογίας  του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Δρ.Πανεπιστημίου Σορβόνης κ.Λάμπρος Σταύρου.

Θέμα: Σύγχρονη ελληνική οικογένεια,ψυχική υγεία και ψυχική ανθεκτικότητα παιδιών-εφήβων-ενηλίκων.

Τον ομιλητή παρουσίασε ο επίσης Βελλαϊτης οικονομολόγος και επιχειρηματίας Προκόπης Φούσας. Παραβρέθηκαν μέλη και φίλοι του Συνδέσμου και πολλοί Βελλαϊτες.

 

Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017

Δελβινάκι Πωγωνίου: Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση με θέμα 

«Εξεγέρσεις Ελλήνων στα 400 χρόνια τουρκοκρατίας και η επανάσταση του 1821»

 
 Σε μια κατάμεστη αίθουσα, ο κ. Προκόπης Φούσας Εκπαιδευτικός-Οικονομολόγος, καθήλωσε κυριολεκτικά το ακροατήριο με την ομιλία του με θέμα «Εξεγέρσεις    Ελλήνων στα 400 χρόνια τουρκοκρατίας και η επανάσταση του 1821».

Παρόντες στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γκόγκος Χρήστος, ο πρώην υπουργός κ. Φούσας Αντώνιος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Φούσας Στέφανος, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

Πλήθος κόσμου τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Πωγωνίου και ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Ηπειρωτών στο πλαίσιο των εορτασμών της 25η Μαρτίου, το απόγευμα της Παρασκευής 24 Μαρτίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Ελεύθερου Ανοιχτού Πανεπιστημίου Δελβινακίου «Ηρακλής Βασιάδης».

 

 

ΟΜΙΛΙΑ ΘΑΝΑΣΗ ΓΚΟΤΟΒΟΥ 

Με αφορμή το βιβλίο Τσαμουριά από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις, ο Γιώργος Καραμπελιάς θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα και καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αθανάσιο Γκότοβο. Θέμα συζήτησης: "Τσάμηδες, το ιστορικό και οι αλβανικές διεκδικήσεις στην Ελλάδα".

           

  • ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΙΕΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟΥ ΒΕΛΛΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 

ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Ένωση Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς, σε συνεργασία με την υπεύθυνη του Ινστιτούτου Ελληνικής Γλώσσης και Πολιτισμού, διοργάνωσε εκδήλωση στον πολιτιστικό πολυχώρο «ΧΑΤΖΗΣ» (Παλιά Σφαγεία) την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 19:00, με θέμα «Ελληνική Γλώσσα και Μουσική». Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον εορτασμό της πρώτης Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού.

Την όλη εκδήλωση παρουσίασε η φιλόλογος Αικατερίνη Ζωγράφου με παρεμβαλλόμενα Ελληνικά τραγούδια και μουσική από την ορχήστρα «ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ». Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό από τον Πρόεδρο της 'Ενωσης Βελλαϊτών Δημήτρη Φλώρο. Ακολούθησε εισαγωγική ομιλία, με γενικότερη αναφορά στον Ελληνικό Πολιτισμό, από το Βελλαϊτη  φιλόλογο Κωνσταντίνο Κίγκα.΄Επαιξαν οι Μουσικοί: Θεόδωρος Ζωγράφος κλαρίνο, Ιωάννης Κωσταδήμας λαούτο, Φώτιος Καραμπάς βιολί, Παναγιώτης Μπουζούλας ντέφι. Τραγούδησε  ο Σπυρίδων Μπέλλος. Συντονιστής ο Σωκράτης Μπαλάφας. Η είσοδος ήταν ελεύθερη.

Η εισήγηση του κ.  Κων/νου Κίγκα  ΕΔΩ

 

     ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Στην εκδήλωση που οργάνωσε στα γραφεία του  ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Ηπειρωτών για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 μίλησε ο Βελλαϊτης Οικονομολόγος Προκόπης Φούσας . Θέμα: Εξεγέρσεις Ελλήνων στα 400 χρόνια Τουρκοκρατίας και η επανάσταση του 1821. Τον ομιλητή προλόγισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Δημήτριος Κάκαβος. Στην ομιλία του ο κ.Φούσας  αναφέρθηκε στα επαναστατικά κινήματα τα 400 χρόνια σκλαβιάς και τη Φιλική Εταιρεία  και τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν στην απελευθέρωση του Γένους.Μήνυμα για την Εθνική Επέτειο διάβασε ο Επίτιμος Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ.Θεόδωρος Μέκαλης.

Παρευρέθησαν, η Βουλευτής κ. ΄Αννα Ασημακοπούλου,οι πρώην υπουργοί και Βουλευτές κκ. Αντώνης Φούσας και Αργύρης Ντινόπουλος,ο Επίτιμος Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ.Θεόδωρος Μέκαλης,ο Επίτιμος Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ. Κων/νος Μπακάλης,ο επίτιμος Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ.  Γεώργιος Μποροδήμος, ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γεώργιος Δόσης, ο τ.Πρόεδρος της ίδιας Ομοσπονδίας κ. Γεώργιος Οικονόμου, ο Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Ελλάδας κ.Στέφανος Φούσας, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς κ. Κλέανδρος Παπαδόπουλος,ο Πρόεδρος Ηπειρωτών Πειραιά κ.Δημήτριος Λένης, ο Πρόεδρος Ηπειρωτών Βριλησσίων κ. Πορφύρης, η Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Βριλησσίων κ. Θάλεια Πορφύρη,εκπρόσωποι ηπειρωτικών σωματείων,πολλοί Βελλαϊτες και πλήθος προσκεκλημένων.Μετά την εκδήλωση προσφέρθηκε ηπειρώτικο κέρασμα σε όλους.

 

Αναζήτηση στο Σάιτ

Κατοχυρωμένα δικαιώματα: Πανελ.Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς. Σχεδίαση: Ζουρελίδης Συμεών. Επιμέλεια : Οικονόμου Παύλος

Υλοποιήθηκε από Webnode