Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς

ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΙΕΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟΥ ΒΕΛΛΑΣ 

Οκταήμερη εκδρομή 

ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ - ΜΟΣΧΑ

Αυτοκρατορικό ανάκτορο Peterhof στην Αγία Πετρούπολη

Οκταήμερη εκδρομή στην Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα  πραγματοποίησε η ΄Ενωση Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων από τις 14 ως και τις 21 Ιουνίου 2019. 

Η εκδρομή ήταν φανταστική.Στη Μόσχα μείναμε εκπληκτοι τόσο από το πράσινο όσον και την καθαριότητα. Επισκεφτήκαμε την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Ιστορικό Μουσείο , το αρχοντικό του Πασκόβ, τη Δούμα,  το άγαλμα του πρίγκιπα Γιούρι Ντολγκορούκι, την πλατεία Πουσκίνσκαγια, την πλατεία των θεάτρων με τα θέατρα Μπολσόι και Μάλι .Στην πλατεία Σλαβιάνσκαγια είδαμε το άγαλμα που είναι αφιερωμένο στους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο και στην οδό Βαρβάρκα είδαμε τις γραφικές εκκλησιές. Στο πάρκο Ζαριάντιε θαυμάσαμε το άγαλμα του Πρίγκιπα Βλαντιμίρ, του Βαπτιστή των Ρώσων.Στην κόκκινη πλατεία βρίσκεται ο παραμυθένιος Ναός της Αγίας Σκέπης, το Μαυσωλείο του Λένιν,ο Ιερός  Ναός του Σωτήρος Χριστού – Καθεδρικός  Ναός  ολόκληρης της Ρωσίας.  Απολαύσαμε τη νυχτερινή ζωή. Θαυμάσαμε το μετρό,  το οποίο είναι φανταστικό. Ξεναγηθήκαμε στο Μουσείο Αστροναυτικής-Κοσμοναυτικής. Επισκεφθήκαμε το μοναστήρι του Αγίου Σεργίου, όπου φυλάσσονται τα λειψανά του Αγίου.

Με τρένο μέσα από μια πανέμορφη διαδρομή φτάσαμε στην φαντασμαγορική Πετρούπολη, τη Βενετία του βορρά. Βρίσκεται στη βορειοδυτική Ρωσία και πολύ κοντά στα σύνορα της χώρας με τη Φινλανδία, στο σημείο που ο ποταμός Νέβας εκβάλλει στη Βαλτική Θάλασσα . Είναι κτισμένη επάνω σε ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών, που χωρίζονται από φυσικά και τεχνητά κανάλια και επικοινωνούν μεταξύ τους με γέφυρες. Συνδυάζει κουλτούρα και αριστοκρατικότητα, το μοντέρνο με το παραδοσιακό, την ιστορία με το σύγχρονο πολιτισμό και αποτελεί έναν μοναδικό προορισμό.Η Αγία Πετρούπολη έχει περισσότερα από 4000 αξιοθέατα και μνημεία της, σε 250 μουσεία, 50 θέατρα και 80 αίθουσες τέχνης.

Ολόκληρη η πόλη αποκαλείται και «πρωτεύουσα του Βορρά», καθώς αποτελεί μια τεράστια ανοιχτή έκθεση μνημειακής, διακοσμητικής και χρηστικής αρχιτεκτονικής, με μεγαλοπρεπή κτήρια, κήπους και πάρκα, πλατιές λεωφόρους, σκαλιστές γέφυρες, αγάλματα και μνημεία. Ακόμα πιο ξεχωριστή κάνουν την πόλη ο ποταμός Νέβας και τα πολυάριθμα κανάλια της που της έχουν δώσει το προσωνύμιο «Βενετία του Βορρά» ή «πόλη των 300 γεφυρών» (αν και στην πραγματικότητα έχει πάνω από οκτακόσιες). 

 Η πόλη είναι φανταστική.  θαυμάσαμε τα χειμερινά ανάκτορα του Τσάρου  το περίφημο Ερμιτάζ - τρίτο σε μέγεθος μουσείο στον κόσμο και πρώτο σε συλλογές με περισσότερα από τρία εκατομύρια εκθέματα. Το μουσείο ιδρύθηκε από τη Μεγάλη Αικατερίνη. Επισκεφτήκαμε το Πέτερχοφ  - μια πόλη με παλάτια, πάρκα και σιντριβάνια. Το Πέτερχοφ  χτίστηκε από το Μέγα Πέτρο. Στα θερινά ανάκτορα του Πέτερχοφ μείναμε  έκθαμβοι τόσο από τη χλιδή και τον πλούτο όσο και από το φυσικό περιβάλλον με τα 24 συντριβάνια. Στο νησί Κότλιν επισκεφτήκαμε την Κρονστάνδη  - μια πόλη με εξαιρετική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά.Επισκεφτήκαμε το Ναυτικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου - ιδεολογικό πρότυπο της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης, τον τελευταίο και μεγαλύτερο Καθεδρικό Ναυτικό Ναό που χτίστηκε στη Ρωσική Αυτοκρατορία. Πολλά  αξιοθέατα που επισκεφτήκαμε αναφέρονται στο πρόγραμμα της εκδρομής

Η Βενετία του βορρά, η αριστοκρατική πόλη της Αγίας Πετρούπολης της Ρωσίας, είναι ένα μέρος γεμάτο ομορφιές και αξιοθέατα που έχει αποτελέσει έμπνευση πολλών λογοτεχνών . Είναι η μοναδική μεγαλούπολη στον κόσμο που συμπεριλαμβάνεται στην UNESCO…

Τρανή απόδειξη για τον άνδρα που οραματίστηκε την Αγία Πετρούπολη (πρώην Λένιγκραντ) -τον τσάρο Πέτρο τον Μέγα- η πόλη αποτελεί μια μικρογραφία της σύγχρονης, κοσμοπολίτικης Ρωσίας, διοικητικό κέντρο της περιφέρειας Λένινγκραντ και πνευματικό κέντρο παγκόσμιας ακτινοβολίας. Όλα ξεκίνησαν στα 1703 χάρη στο μεγαλεπήβολο σχέδιο του Μεγάλου Πέτρου, να δημιουργήσει μια νέα πόλη στη βορειοδυτική άκρη της Ρωσίας, λιμάνι και παράθυρο της Ρωσίας στις εξελίξεις που διαδραματίζονταν στη Δύση.

΄Εντονα  συναισθήματα πλημμύρισαν την καρδιά  μας καθώς ετοιμαζόμαστε για την επιστροφή στην πατρίδα μας. .΄Ηταν η καλύτερη εκδρομή ,τόσο για τις εντυπώσεις όσο και για την οργάνωση.Εντυπωσιακά αξιοθέατα, πολύ πράσινο, αξιόλογοι χριστιανικοί ναοί, τεράστιες πλατείες,  τα θερινά και χειμερινά ανάκτορα του Τσάρου, το μουσείο Ερμιτάζ και πάρα πολλά άλλα αξιοθέατα  είχαμε τη δυνατότητα να επισκεφτούμε. Οι εντυπώσεις μας άριστες, η ικανοποίηση όλων πλήρης.

Η εκδρομή  πραγματοποιήθηκε από το Πρακτορείο Ταξιδίων ΠΑΜΒΩΤΙΣ ΤΟΥΡΣ - Ιωάννινα Τους ευχαριστούμε θερμά για τη  άρτια, ουσιαστική και  μεστή περιεχομένου  οργάνωση της εκδρομής.

 

Αναζήτηση στο Σάιτ

Κατοχυρωμένα δικαιώματα: Πανελ.Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς. Σχεδίαση: Ζουρελίδης Συμεών. Επιμέλεια : Οικονόμου Παύλος

Υλοποιήθηκε από Webnode