Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς

Ακολουθώντας τα Βήματα του Κυρίου

  Οι Βελλαϊτες στους Αγίους Τόπους 

   

                                                                   Η Σταύρωση   και η Ανάσταση του Κυρίου.

Με δέος και θρησκευτική  ευλάβεια ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς πραγματοποίησε πενθήμερο προσκύνημα στους Αγίους Τόπους  από τις 24 Οκτωβρίου ως και τις 28 Οκτωβρίου 2018.

Το ταξίδι στα Ιεροσόλυμα και τους Αγίους τόπους είναι χρέος ιερό και εμπειρία ζωής. Ακολουθώντας τα βήματα του Ιησού, προσκυνώντας στα μέρη που γονάτισε,  προσευχήθηκε, σταυρώθηκε και αναστήθηκε ο Κύριος  νιώθεις μια ευλογία να σε διαπερνά. Τη μοναδική αυτή εμπειρία είχαμε την τύχη να βιώσουμε ως προσκυνητές , μέλη του Συνδέσμου των Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων. 

 Ακολουθεί ένας σύντομος προσκυνηματικός περίπατος στην Αγία Γη με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας. Για να θυμούνται όσοι τα είδαν από κοντά και να δημιουργηθεί η επιθυμία σε όσους δεν τα επισκέφτηκαν ακόμη.  Μία εμπειρία που αξίζει να ζήσει κάθε χριστιανός.

                                                                       Καθ' οδόν προς στην Παλαιά Πόλη.

Την πρώτη μέρα γνωρίσαμε τα Ιερά προσκυνήματα της Παλαιάς πόλης. Διασχίσαμε την Οδό του Μαρτυρίου από  το  Πραιτώριο στο Γολγοθά και στον Πανάγιο Τάφο. Προσκυνήσαμε στην Ιερή Αποκαθήλωση και στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως. Στις 11 η ώρα γίναμε δεκτοί από το Μακαριότατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κκ. Θεόφιλο. Τον Μακαριότατο προσφώνησε ο Γραμματέας του Συνδέσμου μας Αδαμάντιος Παπαχρήστου ενώ ο Πρόδρος του Συνδέσμου μας πρόσφερε στον Μακαριότατο την εικόνα του Αγίου Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων,έργο του Βελλαϊτη Αγιογράφου Γρηγόρη Μαγγου και ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου ενθυμήματα από τη Βελλά και το Σύνδεσμό μας.Ο Μακαριότατος αφού εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη μας στο Πατριαρχείο μας μίλησε για την αποστολή του και τους αγώνες που κάνει το Πατριαρχείο να διατηρήσει άσβηστη τη δάδα της Ορθοδοξίας στην Ιερά Πόλη των Ιεροσολύμων.Στο τέλος μας ευλόγησε και μας πρόσφερε συμβολικά μια εικόνα με την Παναγία την Ιεροσολυμίτισσα. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε  τον Οίκο του Ιωακείμ και της ΄Αννας,γονέων της Παναγίας,το Πραιτώριο ,τη φυλακή του Ιησού πριν τη Σταύρωση,τη φυλακή του Αποστόλου Πέτρου ,την Προβατική Κολυμβήθρα και την Πύλη των Λεόντων. Στην Παλαιά πόλη περπατήσαμε τα στενά δρομάκια και είδαμε από κοντά την εμπορική κίνηση της Πόλης. Ομιλία Γραμματέα

 Ιερά Αποκαθήλωσις                                                      Πανίερος Ναός της Αναστάσεως

Οι Βελλαϊτες  δεκτοί από το Μακαριότατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κκ. Θεόφιλο.

Επίσκεψη στον Μακαριότατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κκ. Θεόφιλο.

Τη δεύτερη ημέρα  πρωί πρωί  προσκυνήσαμε με κατάνυξη και ευλάβεια  στον Τάφο της Παναγίας στον κήπο της Γεθσημανής . Είδαμε τον τόπο της προδοσίας , την Ελιά που προσευχήθηκε ο Κύριος,τον τόπο του λιθοβολισμού του Στεφάνου . Στη Βηθανία επισκεφτήκαμε την Ιερά Μονή της Μάρθας και Μαρίας, αδελφών του Λαζάρου και τη Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου του Χοζεβίτου.Βαδίζοντας στην έρημο είδαμε τους Βεδουϊνους. Σην Ιεριχώ επισκεφτήκαμε τη Μονή του  Προφήτου Ελισσαίου, όπου βρίσκεται η Συκομορέα του Ζακχαίου,το Σαραντάριο ΄Ορος , όπου ο Ιησούς σαράντα μέρες δοκιμάστηκε από το διάβολο, την Ιερά Μονή του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου και το πραγματικό σημείο της Βαπτίσεως του Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό. 

                        Ο Τάφος της Παναγίας                                                                 Παναγία Ιεροσολυμίτισσα

            Η ελιά όπου προσευχήθηκε ο Ιησούς.                                                     Ο λιθοβολισμός του Στεφάνου.

  

 Το σημείο που βαπτίστηκε ο Κύριος στον Ιορδάνη Ποταμό.            Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου του Χοζεβίτου.

Η Συκομορέα του Ζακχαίου -Ιερά Μονή πρ. Ελισσαίου.                                      Σαραντάριον ΄Ορος

Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου              Ιερά Μονή Μάρθας και Μαρίας στη Βηθανία

Την τρίτη ημέρα πήγαμε στη Γαλιλαία , όπου επισκεφθήκαμε την Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεωςτου Σωτήρος στο όρος Θαβώρ, τον Ιερό Ναό του  Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Ναζαρέτ και την Κανά της Γαλιλαίας ,όπου ο Κύριος έκανε το πρώτο του θαύμα μετατρέποντας το νερό σε κρασί. Σημειώνουμε ότι στο Ναό βρίσκονται δύο στάμνες για να θυμίζουν το γάμο της Κανά και το θαύμα του Ιησού. Στη συνέχεια πήγαμε στην Τιβεριάδα με τη γνωστή λίμνη όπου έγιναν πάρα πολλά θαυματα του Κυρίου και όπου κάλεσε τους μαθητές του στο Αποστολικό Αξίωμα. Στην Τιβεριάδα είδαμε την Ιερά Μονή των Αγίων Αποστόλων και στην αρχαία Καπερναούμ την Ιερά Μονή των Αγίων Αποστόλων.

                                                                                            ΄Ορος Θαβώρ

               Ιερά Μονή της Κανά στη Γαλιλαία                             Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Ναζαρέτ

                        Λίμνη της Τιβεριάδος                                                                        Ιερά Μονή Αγίων Αποστόλων

Την τέταρτη ημέρα προσκυνήσαμε στο Σπήλαιο της Γεννήσεως του Κυρίου στη Βασιλική της Βηθλεέμ και παρακολουθήσαμε την Θεία Λειτουργία. Στη συνέχεια πήγαμε στο χωριό των Ποιμένων, στην Ιερά Μονή του Αββά Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου,'οπου βρίσκεται το Σπήλαιο των Ποιμένων  και στην Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, όπου φυλάσσεται το σκήνωμα του Αγίου. Στην Ορεινή,γενέτειρα του Ιωάννη του Προδρόμου επισκεφτήκαμε τη Μονή του Τιμίου Σταυρύ.  και στο Καταμόνας προσκυνήσαμε στο Τάφο του Αγίου Συμεών.Στην Αγία Σιών είδαμε το Υπερώο, όπου έγινε ο Μυστικός Δείπνος,τον Τάφο του Δαβίδ και το σπίτι του Ιωάννη του Θεολόγου,όπου Κοιμήθηκε η Θεοτόκος.

                                                                  Ιερός Ναός της Γεννήσεως του Ιησού Χριστού

                                                                                Το Σπήλαιο της Γεννήσεως

 

                       Ο τάφος των ποιμένων                                       Ιερά Λαύρα Σάββα του Ηγιασμένου στην έρημο της Ιουδαίας       

 

    Ο  Τάφος του Αββά  Θεοδοσίου του κοινοβιάρχου                                                          Το Υπερώο                  

 Ιερά Μονή των Ποιμένων.

                Ιερά  Μονή Τιμίου Σταυρού στην Ορεινή                            Ιερά Μονή του Αγίου Συμεών στο Καταμόνας

Την τελευταία ημέρα πρωί πρωί με έντονη τη συγκίνηση, με κατάνυξη και ευλάβεια προσκυνήσαμε στον Πανάγιο Τάφο και στο Φρικτό Γολγοθά. Στη συνέχεια παρακαλουθήσαμε τη δοξολογία για την Εθνική Γιορτή της 28ης Οκτωρίου 1940 και τη ομιλία του Μακαριοτάτου στο Πατραρχείο. Χαιρέτισε ο Πρόξενος της Ελλάδος στο Ισραήλ. Μετά πήγαμε  στο όρος των Ελαιών - τόπο Ανάληψης του Κυρίου. Στη συνέχεια είχαμε ελεύθεριο χρόνο στην Παλαιά Πόλη.Η εκδομή μας τελείωσε με την επίσκεψη στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Σαϊδανάγιας και στον Τάφο του Αγίου Γεωργίου στη Λύδδα. Το προσκύνημά μας τελείωσε με ολιγόωρη βόλτα στο Τελ Αβίβ.

  

                              Ο Φρικτός Γολγοθάς                                                                              Παραλία του Τελ Αβίβ.

    Το Ιερό Κουβούκλιο - ο Πανάγιος Τάφος του Ιησού.                            Ο Τάφος του Αγίου Γεωργίου στη Λύδδα.

Δοξολογία στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως για την 28η Οκτωβρίου 1940

 

Ομιλία του  Μακαριοτάτου για την Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου 1940.       Αναχώρηση - επιστροφή.

΄Εντονα  συναισθήματα πλημμυρίζουν τις καρδιές μας καθώς ετοιμαζόμαστε για την επιστροφή στην πατρίδα μας. Με την ευλογία του Παναγίου Τάφου, του Φρικτού Γολγοθά και της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας αλλά και τις ευχές του Μακαριοτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κκ.Θεοφίλου επιστρέφουμε πιο δυνατοί,πιο σοφοί,πιο συνειδητοποιημένοι Χριστιανοί,έχοντας βαθιά στην ψυχή και την καρδιά μας το Μεγαλείο του Πανάγαθου Θεού.Εκφράζουμε τον θαυμασμό μας αλλά και τον απεριόριστο σεβασμό μας στο Πατριαρχείο και  στους Αγιοταφίτες Πατέρες για τον αγώνα που κάνουν να διατηρήσουν τα Πανάγια Προσκυνήματα Ορθόδοξα και Ελληνικά.

Είθε ο Πανάγαθος Θεός να μας αξιώσει να ξαναβρεθούμε και πάλι στον τόπο που Περπάτησε, Δίδαξε, Σταυρώθηκε , Αναστήθηκε και Ανελήφθη ο Κύριός μας.

Το προσκύνημα πραγματοποιήθηκε από το Πρακτορείο Ταξιδίων ΜΥΣΤΑΚΙΔΗΣ TOURS - Αγίου Κων/νου 6 Ομόνοια Αθήνα.Τους ευχαριστούμε θερμά για τη  άρτια,ουσιαστική και  μεστή περιεχομένου  οργάνωση του προσκυνήματος. Πολλές ευχαριστίες στην ξεναγό μας για την άψογη ξενάγηση.

 Πτήση με την  ALITALIA AIRLINES.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΔΩ

 

Αναζήτηση στο Σάιτ

Κατοχυρωμένα δικαιώματα: Πανελ.Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς. Σχεδίαση: Ζουρελίδης Συμεών. Επιμέλεια : Οικονόμου Παύλος

Υλοποιήθηκε από Webnode