Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς

ΕΚΔΡΟΜΗ   ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

Εξαιρετική επιτυχία είχε η τριήμερη εκδρομή που πραγματοποίησε η ΄Ενωση Αποφοίτων Ιεροδιδασκα-λείου Βελλάς Ιωαννίνων στις 28,29 και 30  Οκτωβρίου 2016 στην Αλβανία.Η εκδρομή άρχισε με επίσκεψη στους Βουλιαράτες και στο μνημείο των Πεσόντων Ελλήνων ανήμερα της Εθνικής μας Εορτής. Οι Βελλαϊτες κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο των Πεσόντων Ελλήνων του έπους του ΄40 και έψαλαν τον Εθνικό μας ¨Υμνο.
 Για τον ηρωισμό και τη θυσία των Ελλήνων που πολέμησαν στην Αλβανία και άφησαν τη ζωή τους πάνω στα ελληνοαβανικά βουνά μίλησε ο Πρόεδρος της ΄Ενωσης Βελλαϊτών Δημήτρης Φλώρος. Η εκδήλωση τελείωσε με την τήρηση ενός λεπτού σιγή ελάχιστον δείγμα ευγνωμοσύνης και τιμής στα ηρωικά  Ελληνόπουλα. Χρέος όλων μας και κυρίως της Ελληνικής Πολιτείας να συγκεντρωθούν τα οστά και των άλλων παλικαριών μας που βρίσκονται διάσπαρτα πάνω στα αλβανικά βουνά και να τοποθετηθούν σε ένα κενοτάφειο.
 
 
Μετά το χωριό Βουλιαράτες οι Βελλαϊτες επισκέφτηκα το χωριό Δερβιτσάνη  και συνέχισαν προς το Αργυρόκαστρο,στάση απαραίτητη για να γνωρίσουν την πόλη και να απολαύσουν ελληνικό καφέ.
Επόμενος προορισμός το Τεπελένι, όπου βρίσκεται και το άγαλμα του Αλή Πασά του Τεπελενλή.Συνέχεια στο Κολικόντασι.Εκεί επισκέφτηκαν το μοναστήρι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και τον παρακείμενο Ιερό Ναό της Παναγίας , όπου βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Κοσμά.Ο ιερέας της εκκλησίας μίλησε στους Βελλαϊτες για τη ζωή ,το  έργο , την προσφορά του στον Ελληνισμό και τη θυσία του Αγίου Κοσμά.

Στο Δυρράχιο που ήταν ο επόμενος σταθμός ολιγόωρη  στάση για καφέ και για τα αξιοθέατα της πόλης.Το απόγευμα της ίδιας μέρα φτάσανε στα Τίρανα όπου και διανυκτέρευσαν.Το πρωί της επόμενης ημέρας,αλλά και το απόγευμα είδαν τα αξιοθέατα της πόλης και στις 12.30 έγιναν δεκτοί από το Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυραχίου και πάσης Αλβανίας κκ. Αναστάσιο.΄Ηταν η κορυφαία στιγμή της εκδρομής, όπου σε κλίμα έντονης συγκίνησης οι Βελλαϊτες δέχτηκαν την ευλογία του Μακαριοτάτου.Το Μακαριότατο προλόγησε ο Πρόεδρος της ΄Ενωσης και στη συνέχεια μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας για την Εκκλησία της Αλβανίας και για το έργο που επιτελεί.Σε ανάμνηση αυτής της επίσκεψης οι Βελλαϊτες προσέφεραν στο Μακαριότατο την εικόνα του Αγίου Γεωργίου του Νεομάρτυρος του εξ Ιωαννίνων.
 
Την επόμενη μέρα επισκέφτηκαν  το Ελμπασάν και το Πόγραδετς και από εκεί την Κορυτσά, όπου ξεναγήθηκαν στο Μουσείο  με τις βυζαντινές εικόνες. Μετά από ολιγόωρη παραμονή αναχώρησαν για την Καστοριά και επιστροφή στα Ιωάννινα.
 
΄Ηταν μια ξεχωριστή εμπειρία για όλους τους Βελλαϊτες.Περπάτησαν στα μέρη όπου ο Ελληνισμός κρατάει θερμοπύλες, έζησαν από κοντά μια άλλη Ελλάδα που αγωνίζεται να κρατήσει τη σημαία μας ψηλά. Βρέθηκαν στα μέρη όπου οι γονείς μας έγραψαν σελίδες δόξας κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο.΄Εφυγαν συγκινημένοι και νιώσανε περήφανοι ως ΄Ελληνες.

 

Αναζήτηση στο Σάιτ

Κατοχυρωμένα δικαιώματα: Πανελ.Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς. Σχεδίαση: Ζουρελίδης Συμεών. Επιμέλεια : Οικονόμου Παύλος

Υλοποιήθηκε από Webnode