Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς

ΒΟΙΩΤΙΑ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΒΕΛΛΑΙΤΩΝ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΚΑΙ ΧΑΝΙ ΤΗΣ ΓΡΑΒΙΑΣ

Ημερήσια εκδρομή πραγματοποίησε ομάδα Βελλαϊτών στη Μονή του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία και στο Χάνι της Γραβιάς. Αφού πέρασαν το μαρτυρικό χωριό Δίστομο έφτασαν στη Μονή του Οσίου Λουκά. Εκεί θαύμασαν το μεγαλόπρεπο κτιριακό συγκρότημα του μοναστηριού. Το καθολικό της Μονής με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική, τις καταπληκτικές αγιογραφίες και τα απείρου κάλλους και καταπληκτικής δημιουργίας  ψηφιδωτά του Ναού.Δέος και ψυχική ανάταση προκαλεί η επίσκεψη στο Ναό της Παναγίας που έκτισε ο κτήτορας της Μονής Όσιος Λουκά ο Στειρίτης και ο Ναός της Αγίας Βαρβάρας, κελί του Οσίου όπου σήμερα βρίσκεται ο τάφος του.

Το σπουδαιότερο βυζαντινό μνημείο της Ελλάδας του 11ου αιώνα, η Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη, είναι ιδρυμένο σε γραφική πλαγιά στις δυτικές υπώρειες του Ελικώνα, κοντά στην αρχαία Στειρίδα.
Το μοναστήρι με τις δύο μεγάλες εκκλησίες (το ναό της Παναγίας και το Καθολικό), την Κρύπτη, το καμπαναριό, τα κελιά και τα άλλα κτίσματα, αφιερωμένο στον θαυματουργό τοπικό άγιο, απέκτησε σύντομα μοναδική ακτινοβολία και τούτο γιατί η μορφή της τέχνης του θεωρείται πρότυπο για τα βυζαντινά μνημεία του 11ου αιώνα σε όλη την Ελλάδα.

Βασική πηγή των πληροφοριών μας για το μοναστήρι και τον Όσιο Λουκά είναι ο Βίος του, που συνέταξε ανώνυμος μαθητής του το 962, λίγα χρόνια μετά το θάνατο του Οσίου το 953.
Στα θεία χαρίσματα του ασκητή Οσίου οφειλόταν η στενή του σχέση με τους στρατηγούς, του Θέματος της Ελλάδος με έδρα την ακμάζουσα τότε Θήβα. Οι στρατηγοί Πόθος, γιός του Λέοντος Αργυρού και Πρωτοσπαθάριος Κρηνίτης ο Αροτράς τίμησαν τον Όσιο. Ο Κρηνίτης μάλιστα άρχισε να κτίζει με έξοδά του εκκλησία, όσο ζούσε ο Όσιος, το 946, στο όνομα της Αγίας Βαρβάρας.

 Δύο χρόνια μετά το θάνατο του Οσίου οι μαθητές και συμμοναστές του τελειοποίησαν και κόσμησαν την εκκλησία της  Αγίας Βαρβάρας, μετέβαλλαν το κελί όπου τάφηκε ο Όσιος σε «ιερό ευκτήριο» με σχήμα σταυρικό και ανοικοδόμησαν νέα κελιά και ξενώνες.

 Επομένως, το έτος 955 υπήρχε μια πρώτη μοναστική κοινότητα. Σύμφωνα με τον Ε. Στίκα ο ναός της Αγίας Βαρβάρας ταυτίζεται με τον ναό της Παναγίας και ο ευκτήριος οίκος με την Κρύπτη.

Η οικοδομή του Καθολικού, που τοποθετείται χρονολογικά στις δεκαετίες του 11ου αιώνα, αποδίδεται,σύμφωνα με την παράδοση σε τρείς αυτοκράτορες του Βυζαντίου: Τον Ρωμανού Β΄ (959-963), τον Βασίλειο τον Βουλγαροκτόνο (976-1028) και τον Κωνσταντίνο Θ΄ τον Μονομάχο (1042-1056)

Ο Όσιος Λουκάς είχε προφητέψει το 941 ότι «Ρωμανός Κρήτην χειρούται» θα ελευθερώσει δηλαδή την Κρήτη από τους Σαρακηνούς. Όταν ρωτήθηκε αν επρόκειτο για τον αυτοκράτορα  Ρωμανό Α’ που βασίλευε την εποχή εκείνη, απάντησε «ουχ ούτος άλλ’ έτερος». Έτσι η ανέγερση του Καθολικού, συνδυάστηκε με την προφητεία αυτή, γιατί ήταν επόμενο ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ρωμανός Β’, να θέλησε να ανεγείρει έναν μεγαλοπρεπή ναό από ευγνωμοσύνη στον Όσιο για την απελευθέρωση της Κρήτης(961), όπως είχε προφητέψει είκοσι χρόνια νωρίτερα.


Η προσωνυμία «βασιλομονάστηρο» αποδίδει την αυτοκρατορική καταγωγή της Μονής, καθώς και την αίσθηση του πλούτου και της τελειότητας του μνημείου από τους μεταγενέστερους.

Επόμενος σταθμός  η Διαύλεια,γραφικό χωριουδάκι .απέναντι από το χιονισμένο Παρνασσό όπου οι Βελλαϊτες απόλαυσαν το καφεδάκι τους. Γεύμα στη γραφική Αμφίκλεια και επίσκεψη στο Χάνι της Γραβιάς.  Στις 8 Μαΐου 1821, σε ένα μικρό πλινθόχτιστο κτίσμα της Γραβιάς Φωκίδας, το θρυλικό Χάνι της Γραβιάς, οι ΄Ελληνες επαναστάτες, με επικεφαλής τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, έγραψαν σελίδες ηρωισμού και δόξας, επιτυγχάνοντας την πρώτη ουσιαστική νίκη τους επί των τουρκικών δυνάμεων. θυμίζει στιγμές μεγαλείου. Δίπλα στα ερείπια από το ιστορικό Χάνι το αναστηλωμένο Χάνι της Γραβιάς.

Πολύ όμορφο και το χωριό Γραβιά με τους φιλόξενους και ευγενικούς κατοίκους της και την εντυπωσιακή και την πανέμορφη εκκλησία του Αγίου ΑΘανασίου. ΄Ομορφες στιγμές μια όμορφη ανοιξιάτικη μέρα.

 

Αναζήτηση στο Σάιτ

Κατοχυρωμένα δικαιώματα: Πανελ.Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς. Σχεδίαση: Ζουρελίδης Συμεών. Επιμέλεια : Οικονόμου Παύλος

Υλοποιήθηκε από Webnode