Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς

ΕΚΤΑΚΤΟ...
Την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018 απεβίωσε ο Βελλαϊτης Αναστάσιος Μπίγγος από τον Πολύγυρο Ιωαννίνων, απόφοιτος του 1963. Η κηδεία του και η ταφή του έγινε στην Περίβλεπτο Ιωαννίνων την επομένη ημέρα. Για τον εκλιπόντα Βελλαϊτη μίλησε ο Πρόεδρος της ΄Ενωσης Βελλαϊτών Ιωαννίνων Δημήτρης Φλώρος.Ο Πανελλήνιος  Σύνδεσμος Αποφοίτων του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς  εκφράζει στην οικογένειά του την βαθύτατη  θλίψη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια όλων των Βελλαϊτων για την απώλειά του.
 

Φίλτατέ μας Αναστάσιε,

Μας γέμισε από θλίψη και προξένησε τραύμα ψυχής ανεπούλωτο, σε όλη τη μεγάλη Βελλαΐτικη οικογένεια - εκλεκτό μέλος της οποίας ήσουν κι εσύ-  η απροσδόκητη είδηση της απώλειάς σου. Είναι το μοιραίο αυτό άγγελμα, που έρχεται συνήθως  απροσδόκητα και δυστυχώς  είναι πάντα καταλυτικό και μη αναστρέψιμο.

Το άγγελμα  που δεν μας δίνει παρά μονάχα ελάχιστο χρόνο, μέσα στον οποίο θα πρέπει να συμπυκνώσουμε και να συμπιέσουμε επιγραμματικά, ολόκληρη τη ζωή και την προσφορά  σου, προσφιλέστατέ μας Αναστάσιε. 

Φτωχό χωριατόπαιδο, όπως όλοι μας σχεδόν εκείνα τα δύσκολα χρόνια, και επιπλέον  ορφανός παιδιόθεν από πατέρα, με έντονα διαφαινόμενο τον  ζήλο και έφεσή σου για μάθηση, φοίτησες έξι χρόνια στο Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς, παίρνοντας  από εκεί όχι μόνο το πτυχίο του δασκάλου, αλλά και ένα άριστα συγκροτημένο γνωστικό και αξιακό υπόβαθρο, που θα αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο των αρετών και το βάθρο των αξιών,  πάνω στο οποίο θα οικοδομήσεις, θα διαμορφώσεις και θα διαχειριστείς στη συνέχεια ολόκληρη τη ζωή σου, την προσωπική, την οικογενειακή, την εκπαιδευτική, την κοινωνική.

Ως δάσκαλος αρχικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με ένθερμο ζήλο  και πληρότητα  ευσυνειδησίας,  συνέβαλες τα μέγιστα και πέτυχες τα άριστα . Παράλληλα, με την ίδια πρόδηλη διάθεση, μεταλαμπάδευσες  όλες τις αξίες, τα ιδεώδη, τα ιδανικά και τα πρότυπα αλλά και τα μέγιστα συνέβαλες στην άρτια εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων του απόδημου Ελληνισμού της Αιγύπτου.

Ο  πνευματικός όμως οίστρος κέντριζε συνεχώς το πάντα ανήσυχο πνεύμα σου και το οδηγούσε σε περαιτέρω διεύρυνση των σπουδών σου, με αποτέλεσμα να αποφοιτήσεις αισίως και από τη Φιλοσοφική Σχολή  του Πανεπιστημίου. Και ως καθηγητής της φιλολογίας πλέον να προσφέρεις πλουσιοπάροχα τις εκπαιδευτικές σου υπηρεσίες  στα σχολεία της δευτεροβάθμιας τώρα  Εκπαίδευσης , Γυμνάσια και Λύκεια.

Όμως και πάλι δεν αρκέστηκες μέχρις εδώ. Προχωρούσες σταθερά και ανέβαινες επάξια τις βαθμίδες  της εκπαιδευτικής ιεραρχίας, βασιζόμενος αποκλειστικά στις προσωπικές σου δυνάμεις, τις προσωπικές σου ικανότητες και γνώσεις, στη δική σου διαμορφωμένη και συγκροτημένη προσωπικότητα, με αποτέλεσμα να επιλεγείς από το Υπουργείο Παιδείας ως Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων και να υπηρετήσεις από τη θέση αυτή, ως ανώτερο πλέον εκπαιδευτικό στέλεχος, ασκώντας και τιμώντας επάξια το συμβουλευτικό-καθοδηγητικό αυτό έργο  στους συναδέλφους σου φιλολόγους καθηγητές.

Παράλληλα συνέγραφες αλλά και αρθρογραφούσες πολύ συχνά πάνω σε θέματα της ειδικότητάς σου, θέματα εκπαιδευτικά, θέματα επετειακά, θέματα ιστορικά, θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας, σε τοπικές εφημερίδες, πράγμα το οποίο συνέχισες λίαν επιτυχώς και μετά την έξοδό σου από την υπηρεσία.

Είχες διατελέσει επίσης παλιότερα  για αρκετές θητείες Γενικός Γραμματέας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσής μας, δηλαδή της Ένωσης Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς, εκ μέρους της οποίας, ως πρόεδρός της, σου απευθύνω τον ύστατο αυτό  χαιρετισμό εκ μέρους όλων των αποφοίτων Βελλαϊτὠν.

Φίλτατέ μας, ομότροφέ μας Βελλαΐτη Αναστάσιε,

Δες τώρα περίγυρά σου, με τα συμπαντικά πλέον μάτια σου, τούτη τη σύναξη τη μεγάλη των ανθρώπων, των πιο προσφιλών σου προσώπων, των συγγενών και των φίλων σου και όλων αυτών που σε γνώρισαν, που σ’ εκτίμησαν, που σ’ αγάπησαν και σε πορεύτηκαν.

Συναγμένοι όλοι μας εδώ, μαζί με τους οικείους σου, τους συγγενείς και τούς φίλους σου, περίγυρα στο γήινο ακόμη σώμα σου, σου αποθέτουμε στερνό μας κατευόδιο την αγάπη μας και την εκτίμησή μας, συμπάσχουμε με τους οικείους σου για την απώλειά σου, τους συμπαραστεκόμαστε με το περίσσευμα της αγάπης μας προς εσένα και προς τα σπάνια και τα τόσο βαθιά ανθρώπινα γνωρίσματα που φαίδρυναν κι αγλάιζαν  τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά σου, που διαμόρφωσαν την όλη  προσφορά και συνεισφορά σου, τόσο στην οικογένειά σου όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Κι εσύ απεκδυμένος πλέον από τα κοινά, τα ανθρώπινα, τα τετριμμένα και τα εφήμερα , πορεύεσαι το κοσμικό σου ταξίδι στην αιωνιότητα.

Πορεύεσαι τον κοινό, τον μοιραίο, τον καταλυτικό και μη αναστρέψιμο ανθρώπινο κλήρο.

  «Γαῖαν ἔχοις ἐλαφράν» φίλτατέ μας Αναστάσιε!

«Μακαρία δ’ ἔστω ἡ οδός ᾖ πορεύει σήμερον».

Δημήτρης Φλώρος

Πρόεδρος ΄Ενωσης Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΚ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΑΤΑΓΟΜΕΝΩΝ

Ο Σύλλογος των Απανταχού Καρδιτσιωτών  την Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 12.00' μ.μ. στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, τέλεσε με την δέουσα επισημότητα την καθιερωμένη ετήσια επιμνημόσυνη δέηση προς τιμή των επιφανών Καρδιτσιωτών, του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος, Σεραφείμ Τίκα (που καταγόταν από το Αρτεσιανό Καρδίτσας) και του Πρωθυπουργού-Στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα (που καταγόταν από το Μορφοβούνι της Λίμνης Πλαστήρα).

Χοροστάτησε  εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερωνύμου Β'.

Για τη ζωή και το έργο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ μίλησε ο Καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς, κ. Λάμπρος Σταύρου και για τη ζωή και το έργο του Πρωθυπουργού - Στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα  ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Μορφοβου-νιωτών Αθήνας κ. Γεώργιος Βασιλούλης.

Στεφάνια κατέθεσαν , ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καρδιτσιωτών κ Κουσαής. εκπρόσωποι πολιτικών και στρατιωτικών αρχών , εκπρόσωποι σωματείων και εκ μέρους των Αποφοίτων του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς ο καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Λάμπρος Σταύρου.

Παρέστησαν, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Σιούφας , ο Πρόεδρος της ¨Ενωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης ,εκπρόσωποι των πολιτικών  και στρατιωτικών  Αρχών του Τόπου, καθώς και Καρδιτσιώτικα, Θεσσαλικά, Μικρασιάτικα και Χιακά σωματεία.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Διεύθυνση: οδ. Κάνιγγος 9, ΑΘΗΝΑ ΤΚ 10677

Τηλέφωνα: 210/8254304  *  210/3301370  *  6976/704654  *  210/8254305 (φαξ)

Site: www.karditsiwtes.gr

E-mail: s.a.karditsiwtwn@gmail.com

Facebook: ''ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΩΝ''

ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΚΤΑ

ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΩΡΕΣ 10.00 π.μ-12.30 μ.μ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

΄Εφυγε από κοντά μας ο Βελλαϊτης Βασίλης Κοντονάσιος, απόφοιτος του 1962, από το Μεσοβούνι Ζαγορίου Ιωαννίνων στις 16 Ιανουαρίου 2018. Η κηδεία του έγινε στις 17 Ιανουαρίου στην Πρέβεζα. Ο Πανελλήνιος  Σύνδεσμος Αποφοίτων του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς  εκφράζει στην οικογένειά του την βαθύτατη  θλίψη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια όλων των Βελλαϊτων για την απώλειά του.

 
 
΄Εφυγε από τη ζωή  ο Γιάννης Λεοντάρης
 
΄Εφυγε από τη ζωή ένας ακόμη βελλαίτης ο Γιάννης Λεοντάρης από τους Χουλιαράδες.απόφοιτος το 1981 σε ηλικία 59 ετών Η κηδεία του έγινε την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου στον ιερό ναό Αγίου Ιωάννη στην Ανατολή. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς  εκφράζει στην οικογένειά του την βαθύτατη  θλίψη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια όλων των Βελλαϊτων για την απώλειά του.

 

΄Εφυγε από κοντά μας ο Νικόλαος Γιώτης

Στις 15 Oκτωβρίου 2017 έφυγε από κοντά μας ο Βελλαϊτης  Νίκος Γιώτης,απόφοιτος του 1966 από τα Πράμαντα.Η κηδεία του έγινε την άλλη μέρα στο χωριό του .Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς  εκφράζει στην οικογένειά του την βαθύτατη  θλίψη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια όλων των Βελλαϊτων για την απώλεια του Νίκου,αποφοίτου του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς .

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Γιωτίτσας


 •  

giotitsas dimitrisΣε ηλικία 69 ετών πέθανε ξημερώματα Τρίτης 3 Oκτωβρίου 2017 ο Δημήτρης Γιωτίτσας, επί σειρά ετών δημοτικός σύμβουλος, αντιδήμαρχος και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων. O Δημήτρης Γιωτίτσας γεννήθηκε στη Γορίτσα Κουτσελιού και φοίτησε στο Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς. Αποφοίτησε από την ΑΣΟΕΕ και τη Βιομηχανική Θεσσαλονίκης και εργάστηκε επί σειρά ετών στην Τράπεζα της Ελλάδας. Το 1991 εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων και υπηρέτησε ως αντιδήμαρχος Οικονομικών, αλλά και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου στην πιο πρόσφατη θητεία του. Υπήρξε από τους ανθρώπους που συνέβαλαν στη δημιουργία και λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης Ιωαννίνων, ένα θεσμό που υπηρέτησε πιστά ακόμα και όταν αποχώρησε από την αυτοδιοικητική πολιτική. Επίσης, είχε συνδικαλιστική δράση στην ΟΤΟΕ και ήταν τακτικός αρθρογράφος στον τοπικό Τύπο. Διακρίθηκε για το ήθος του, για την πραότητά του ενώ υπήρξε από τους ιδιαίτερα ευγενείς ανθρώπους της αυτοδιοίκησης.

 Εκατοντάδες φίλοι, συγγενείς κι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης και πάρα πολλοί Βελλαϊτες  είπαν το τελευταίο αντίο στον Δημήτρη Γιωτίτσα, που έφυγε από την ζωή και συνάμα εξέφρασαν την συμπαράστασή τους στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Το μεσημέρι τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας και η ταφή έγινε στο κοιμητήριο της Γορίτσας, την γενέτειρα του Δημήτρη Γιωτίτσα και τον τόπο που αγαπούσε ιδιαίτερα.

«Ο Δημήτρης Γιωτίτσας ξεχώριζε για πολλά, χαρακτηριστική όμως ήταν η λιτότητα, η εργατικότητα, η δημοκρατικότητα και το ήθος του.

Άνθρωπος διακριτικός, μεστός στα λόγια και ενεργός στις πράξεις και πάνω απ' όλα ενεργός πολίτης, με συμμετοχή, δράσεις και μετρήσιμο αποτέλεσμα.

Ο Δημήτρης έφυγε, αλλά άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην πόλη και τους ανθρώπους της», ανέφερε χαρακτηριστικά στον επικήδειο ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας.

To Δημήτρη Γιωτίτσα αποχαιρέτησαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ Καψάλης και εκ μέρους όλων των Βελλαϊτών ο Πρόεδρος της ΄Ενωσης Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Δημήτρης Φλώρος. Ο Λόγος του Προέδρου των Βελλαϊτων.

Ο Δημήτρης Γιωτίτσας ήταν ενεργό μέλος του Συλλόγου των αποφοίτων του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς.Συμετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις του Συλλόγου με ουσιαστική παρουσία και λόγο.Συμμετείχε ως εισηγητής στο Συνέδριο για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς με εξαιρετική ομιλία.Στενός συνεργάτης της Ιστοσελίδας των Βελλαϊτών.Καταλυτική η παρουσία του σε όλες τις δραστηριότητες των Βελλαϊτών.Για το ήθος και το χαρακτήρα του μίλησε η πολυπληθέστατη παρουσία των αρχών,των πολιτών και των Βελλαϊτών στην κηδεία του. Εμείς όλοι που συνεργαστήκαμε μαζί του τον ευχαριστούμε για όλα που μας πρόσφερε.Ζωντανή θα παραμείνει η παρουσία του στο μυαλό και την καρδιά μας. Καλό ταξίδι Δημήτρη!

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς  εκφράζει στην οικογένειά του την βαθύτατη  θλίψη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια όλων των Βελλαϊτων για την απώλεια του Δημήτρη ,αποφοίτου του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς και ενεργού μέλους του Συλλόγου  των Βελλαϊτών. 

ΕΚΤΑΚΤΟ

΄Εφυγε  από κοντά μας ο Βελλαϊτης Λάμπρος Κουτής, απόφοιτος του 1955. Η κηδεία του έγινε την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017  και ώρα 05.00 από το Κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου. Ο Σύνδεσμός μας εκφράζει στην οικογένειά του τη βαθιά μας θλίψη και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.
΄Εκτακτο...
΄Εφυγε από κοντά μας στις 31 Ιανουαρίου 2017, μετά από άνιση μάχη με την επάρατη νόσο ο Βελλαϊτης Γιώργος Μίχος, απόφοιτος του 1971. Η  κηδεία του τελέστηκε στις   1 Φεβρουαρίου 2017  στις 15.00  στο χωριό του  Βοτονόσι Ιωαννίνων. Ο Σύλλογος μας και ιδιαίτερα οι συμμαθητές του εκφράζουμε στην οικογένειά του τη  βαθειά  μας θλίψη και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.
 
Επίσης έφυγε από κοντά μας στις 23 Δεκεμβρίου 2016 ο καθηγητής μας των Γεωπονικών Βαγγέλης Τζίμας. Ο Σύλλογός μας και οι μαθητές του εκφράζουμε στην οικογένειά του τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.

Η Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς σε συνεργασία με το Σύλλογο Αποφοίτων του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς και το Σύλλογο Αποφοίτων της Ανωτέρας & Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς, διοργάνωσε εκδήλωση εις τιμήν και μνήμην του ιδρυτού της Σχολής Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Σπυρίδωνος Βλάχου. 

Η εκδήλωση έλαβε χώρα την Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2016, εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος επισκόπου Τριμυθούντος του θαυματουργού, στους χώρους της Α.Ε.Α. Βελλάς.

Τελέσθηκε Θεία Λειτουργία, μνημόσυνο εις μνήμην του ιδρυτού της Σχολής και ακολούθησε φιλολογικό μνημόσυνο με ομιλητές τους Βελλαϊτες κ. Χάρη Θεοχάρη, ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κ. Πρίτσκα Κωνσταντίνο, μεταπτυχιακό φοιτητή του Πανεπιστημίου της Πάφου.

Την εκδήλωση έκλεισε η χορωδία της Σχολής, η οποία απέδωσε ύμνους και κάλαντα του Δωδεκαημέρου.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΚ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΑΤΑΓΟΜΕΝΩΝ

ΕΔΡΑ: Oδός Κάνιγγος 9, ΑΘΗΝΑ (Πλατεία Κάνιγγος) * Τ.Κ. 106 77 (2ος όροφος)

ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 210.3301370 * 6976.704654 FAX: 210.8254305

                               SITE: www.karditsiwtes.gr  E-MAIL: s.a.karditsiwtwn@gmail.com

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Καρδιτσιωτών ετέλεσε την καθιερωμένη ετήσια επιμνημόσυνη δέηση στους τάφους του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Σεραφείμ Τίκα και του Πρωθυπουργού και Στρατηγού, Νικολάου Πλαστήρα, επιφανών Ανδρών καταγομένων από την Καρδίτσα την:                                   

    ΚΥΡΙΑΚΗ, 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016 και ώρα 12.00’ μ.μ.

στο  Α’ Νεκροταφείο Αθηνών

Xoροστάτησε o Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ναζιανζού, κ.κ. Θεοδώρητος, ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερωνύμου Β΄ .

Τους παρευρεθέντες καλωσόρισε εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, ο Πρόεδρος Κων/νος Κουσαής, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημασία θεσμοθέτησης της ετήσιας αυτής τιμητικής εκδήλωσης όλα αυτά τα χρόνια από τον κεντρικό φορέα των Καρδιτσιωτών, ενώ τόνισε και τον συμβολισμό διεξαγωγής της φετινής εκδήλωσης, ανήμερα της εορτής του Πολιούχου και προστάτη της Καρδίτσας, Αγίου Σεραφείμ.

 

Στον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ αναφέρθηκε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ναζιανζού, κ.κ. Θεοδώρητος. Για τη ζωή και το έργο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος, Σεραφείμ Τίκα, μίλησε η Μεσενικολίτισσα φιλόλογος-αρχαιολόγος, Νέλλη Παναγοπούλου-Τσαγανού. Αναφέρθηκε στην σταδιακή εξέλιξή του στην ιεραρχία της Εκκλησίας και στο πλούσιο φιλανθρωπικό έργο που προσέφερε, από όλους τους βαθμούς ιεροσύνης που κατείχε. Επεσήμανε τις αρετές της εντιμότητας και του αγνού πατριωτισμού που τον διέκριναν, αλλά και την ιδιαίτερη αγάπη που είχε κι έδειχνε για την Καρδίτσα και τους συμπατριώτες του.   Για τη ζωή και το έργο του Πρωθυπουργού-Στρατηγού, Νικολάου Πλαστήρα μίλησε η εγγονή του και πρώην Υπουργός, Ελισάβετ Παπαζώη, η οποία αναφέρθηκε στο πολυσήμαντο έργο που προσέφερε ο «Μαύρος Καβαλάρης», τόσο με την ιδιότητα του στρατιωτικού όσο και του πολιτικού, με αποκορύφωμα την συμβολή του κατά την Μικρασιατική εκστρατεία στην πατρίδα του και στους πρόσφυγες. Γι’ αυτό μάλιστα, κατέληξε η ομιλήτρια, καταξιώθηκε σε ολόκληρο τον Ελληνικό Λαό ως «ο Άξιος της πατρίδας» και η Ελληνική Πολιτεία έχει δώσει το όνομά του σε πλατείες, οδούς και λοιπούς δημόσιους χώρους σε ολόκληρη την Ελλάδα.

  Στεφάνια κατέθεσαν, πέραν του διοργανωτή Συλλόγου μας, στον τάφο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ: η Τοπική Κοινότητα Αρτεσιανού Καρδίτσας, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σοφαδιτών Αθήνας, ο Σύλλογος Απανταχού Μαυρομματιανών Καρδίτσας «Ο Καραϊσκάκης», ο Σύλλογος Θεσσαλών Παπάγου & Βορείων Προαστίων, η Αδελφότητα των εν Αθήναις Τσαριτσανιωτών και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς. Στον τάφο του Νικολάου Πλαστήρα κατέθεσαν στεφάνια: η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος ΣΥ.ΡΙΖ.Α., η Περιφερειάρχης Αττικής, το Γενικό Επιτελείο Στρατού, ο Σύλλογος Μορφοβουνιωτών, η Ένωση Μεσενικολιτών Αθήνας, ο Σύλλογος Καρδιτσιωτών Καλλιθέας «Νικόλαος Πλαστήρας», ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σοφαδιτών Αθήνας, ο Σύλλογος Απανταχού Μουζακιωτών Αθήνας «Ο Γομφεύς», ο Σύλλογος Απανταχού Μαυρομματιανών Καρδίτσας «Ο Καραϊσκάκης», η Εταιρεία Θεσσαλικών Μελετών, ο Σύλλογος Θεσσαλών Παπάγου & Βορείων Προαστίων και η Αδελφότητα των εν Αθήναις Τσαριτσανιωτών.

Για τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς στεφάνι κατέθεσε ο Γραμματέας του Συνδέσμου κ.Αδαμάντιος Παπαχρήστου.

Παρόντες στη δέηση ανάμεσα στο πλήθος των Καρδιτσιωτών ήταν οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής των Ελλήνων, Δημ. Σιούφας και Απ. Κακλαμάνης, ο εκπρόσωπος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, πρ. Υπουργός, Σπ. Ταλιαδούρος, ο Βουλευτής Β’ Πειραιά, Ι. Τραγάκης, η εκπρόσωπος της Περιφερειάρχη Αττικής, περιφερειακή σύμβουλος, Κ. Παλιού, ο εκπρόσωπος του Βουλευτή Καρδίτσας, Κ. Τσιάρα, Κ. Μακρυγιάννης, ο πρ. Δήμαρχος Αχελώου-δημ. σύμβουλος Αργιθέας, Δημ. Παπακώστας, ο πρ. Υπεύθυνος Δημ. Σχέσεων της Περιφέρειας Αττικής, Α. Σκαρτσίλας, πλήθος εκπροσώπων Καρδιτσιώτικων, Θεσσαλικών, Μικρασιατικών και Χιακών σωματείων, καθώς και συγγενείς των τιμωμένων προσώπων. Χαιρετισμούς για την εκδήλωση απέστειλαν ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης και ο Σύλλογος Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας.

  Τις δέουσες τιμές στους δύο μεγάλους νεκρούς απέδωσαν η Φιλαρμονική της Ελληνικής Αστυνομίας με επικεφαλής τον Καρδιτσιώτη Διοικητή της, Αστυνομικό Υποδιευθυντή, Δημήτριο Κανούτα, αντιπροσωπεία αξιωματικών του Γενικού Επιτελείου Στρατού, καθώς επίσης και τα τιμητικά αγήματα χορευτών του Χορευτικού Ομίλου Καρδίτσας «Το Σεργιάνι» και του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαθυλακκιωτών Καρδίτσας «Η Αγία Μαρίνα».

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Σύλλογός μας δεξιώθηκε όλους όσους παρευρέθησαν σε παρακείμενη του Α’ Νεκροταφείου Αθηνών καφετέρια, όπου οι Καρδιτσιώτες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μεταξύ τους  για τα θέματα του Συλλόγου και της Καρδίτσας, αλλά και να ανταλλάξουν τις ευχές τους για τις γιορτές των Χριστουγέννων.                                        

  Kαλό ταξίδι φίλε...

΄Εφυγε από κοντά μας μετά από άνιση μάχη με την επάρατο νόσο ο Βελλαϊτης Νίκος Παπαχρήστος.Η κηδεία του έγινε τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου και ώρα 11.00 από το Πρώτο Νεκροταφείο. Οι συμμαθητές του και όλοι οι Βελλαϊτες εκφράζουμε στην οικογένειά του τη βαθιά μας θλίψη και τα ειλικρινή  μας συλλυπητήρια.

 

ΕΚΤΑΚΤΟ....

΄Εφυγε από κοντά μας μετά από άνιση μάχη με την επάρατη νόσο ο Βελλαϊτης Τηλέμαχος Κιτσάκης. Η  κηδεία του θα τελαστεί αύριο   3 Αυγούστου 2016  στις 17.30  από το νεκροταφείο Κηφισιάς. Ο Σύλλογος μας και ιδιαίτερα οι συμμαθητές του εκφράζουμε στην οικογένειά του τη  βαθειά  μας θλίψη και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.

Πέθανε ειρηνικά περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του, στις 13 Δεκεμβρίου 2015, 

σε Bothell, Wash. Ήταν 85 ετών.

Δελτίο τύπου των Συλλόγων  Βελλαϊτών ΕΔΩ

 

O Βελλαϊτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Seattle Θεόδωρος Καλτσούνης, εισηγητής στο Επιστημονικό Συνέδριο για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του  Ιεροδιδασκαλείου ΒελλάςΘέμα:  «Οι Βελλαΐτες και η Βόρειος Ήπειρος »  

 

   Θεόδωρος Καλτσούνης, ο καθηγητής

       που τιμά τη Δίβρη και τη Βόρεια Ήπειρο

 

O Θεόδωρος Καλτσούνης γεννήθηκε στη Δίβρη της Βορείου Ηπείρου το 1930. Είναι γιος του αιδεσιμότατου ιερέα Χαράλαμπου Καλτσούνη . 

Σπούδασε στην Εκκλησιαστική Σχολή Βελλάς της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων. Αποφοίτησε το 1953, βραβευτής δυο φορές.

Αφού υπηρέτησε δάσκαλος στη Βουλιαγμένη και στη Λιόψη Φιλιατών, πήγε στην Αμερική ως φοιτητής και πήρε το πτυχίο Κολλεγίου το 1956,ενώ το 1961 πήρε το πτυχίο από το κρατικό Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Ιλινόις.

Αμέσως ανέλαβε καθήκοντα στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης όπου σε πέντε χρόνια από επίκουρος καθηγητής έγινε καθηγητής. Το 1967 προσκλήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον όπουυπηρέτησε μέχρι τη συνταξιοδότησή του στη θέση του καθηγητή Παιδαγωγικής. Έγραψε οκτώ βιβλία και άνω από 40 άρθρα σε αμερικανικά και ελληνικά περιοδικά.

Πήρε μέρος σε διεθνή συνέδρια. Έδωσε διαλέξεις με θέματα δημοκρατίας και αγωγής σε διάφορες χώρες. Εργάστηκε  πολλά χρόνια για τον εκδημοκρατισμό όλων των ανώτατων Ιδρυμάτων της Αλβανίας. Η Αλβανική Δημοκρατία τίμησε τον Θεόδωρο Καλτσούνη με τον Τίτλο « Επίκουρος Καθηγητής»

Επίσης βραβεύθηκε από το Αμερικανικό Υπουργείο Παιδείας.

Είναι  Πρόεδρος των Καθηγητών του Πανεπιστημίου Seattle (3.500 Καθηγητές) και  κατέχει την υψηλή και μεγάλη θέση του Προέδρου των  Καθηγητών ενός από τα πέντε μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της Αμερικής.

 

          Εκοιμήθη ο Πρωτοπρεσβύτερος     Δημήτριος Βακάρος

 Εκοιμήθη στις 15 Δεκεμβρίου  σε ηλικία 78 ετών ο Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Βακάρος,ιερέας του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης.H κηδεία τελέστηκε  την Πεμπτη 17 Δεκεμβρίου στις 12.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Βακάρος γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1937 στο Βρυσοχώρι Ζαγορίου Ιωαννίνων.Νυμφεύθηκε το 1963 τη Φεβρωνία Καρανίκα και είναι πατέρας δύο παιδιών του Γεωργίου και του Σωτηρίου.Το ίδιο έτος χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος στον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου - Παναγούδας Θεσσαλονίκης, όπου και τοποθετήθηκε ως εφημέριος.

Το 1969 έφυγε για σπουδές στην Αμερική και όταν επέστρεψε τοποθετήθηκε ως εφημέριος στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης. Ήταν πτυχιούχος: α) Του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων, β) Της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., γ) Του General Theological (Master's Degree στη Θεολογία) της Νέας Υόρκης των Η.Π.Α., δ) Του Ινστιτούτου Θεραπευτικής και Κοινωνικής Παιδαγωγικής του Ψ.Κ.Β.Ε., ε) Του Μακεδονικού Ωδείου Θεσσαλονίκης στη βυζαντινή μουσική και στ) Διδάκτωρ Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.Μετεκπαιδεύτηκε: α) στο Τμήμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. (1966-1968), β) στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα των Η.Π.Α. στη Φιλοσοφία (1970-1972), γ) στο General Theological Seminary της Νέας Υόρκης στη Λειτουργική Θεολογία και Ομιλητική (1972-1974).

Υπηρέτησε ως καθηγητής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (1976-1978), διετέλεσε Διευθυντής αναγνωρισμένων Ελληνορθόδοξων σχολείων της Αμερικής (1970-1976) και από το 1990 μέχρι 30 Ιουνίου 2005 διετέλεσε διευθυντής της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Υπηρέτησε επί μακρόν στη θέση του προεδρεύοντος του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Ινστιτούτου και από το 1978 ο Παναγιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Παντελεήμων Β τον τοποθέτησε στη θέση του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ι.Μ.Θ., στη θέση του Αρχισυντάκτου του περιοδικού της Μητροπόλεως "Γρηγόριος ο Παλαμάς" (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών) και στη θέση του Διευθυντού της Σχολής Γονέων και Κηδεμόνων της Ι.Μ.Θ., θέσεις τις οποίες κατείχε μέχρι την 1ην Ιουνίου 2001. 

Συνέγραψε βιβλία, μελέτες και άρθρα που δημοσιεύτηκαν αυτοτελώς, καθώς και σε περιοδικά και εφημερίδες της Ελλάδος και της Αμερικής.

Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς και η ιστοσελίδα μας εκφράζουμε στην οικογένειά του  τη βαθύτατη θλίψη μας και τα ελικρινή  μας συλλυπητήρια .

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ

ΕΠΙ ΤΗ ΜΕΤΑΣΤΑΣΕΙ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΑΚΑΡΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΣ ΕΠΙΦΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΑ ΠΕΡΙ ΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΑΝ  ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΗΝ ΔΙΑΠΡΕΨΑΝΤΟΣ Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ (ΑΘΗΝΩΝ)  ΚΑΙ Η ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΙΕΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟΥ ΒΕΛΛΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ  ΤΑ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΝ ΤΟΥ ΕΚΛΙΠΟΝΤΟΣ. 

                  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ

                             ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΛΕΑΝΔΡΟΣ                                              ΦΛΩΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ ! 

Δελτίο τύπου Συλλόγων Βελλαϊτών ΕΔΩ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ

ΕΚ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΑΤΑΓΟΜΕΝΩΝ

                          ΕΔΡΑ:  ΑΘΗΝΑ – ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ: 1979

                 ΕΔΡΑ: Οδός Κάνιγγος 9 (2ος όροφος)  106 77 Αθήνα  Τηλ. 210.3301370

                    Site: www.karditsiwtes.gr * E-mail: s.a.karditsiwtwn@gmail.com

...............

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Καρδιτσιωτών ετέλεσε την καθιερωμένη ετήσια επιμνημόσυνη δέηση στους τάφους του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Σεραφείμ Τίκα και του Πρωθυπουργού και Στρατηγού, Νικολάου Πλαστήρα, επιφανών Ανδρών καταγομένων από την Καρδίτσα την:

ΚΥΡΙΑΚΗ, 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015 και ώρα 12.00’ μ.μ.

στο  Α’ Νεκροταφείο Αθηνών

    Χοροστάτησε ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερωνύμου Β’, Επίσκοπος Θαυμακού και Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, κ.κ. Ιάκωβος πλαισιωμένος από τον εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφερσάλων, Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη, κ. Μάξιμο Παφίλη και από άλλους κληρικούς.

 Η λιτή μεν αλλά άψογη διοργάνωση της τελετής μπροστά στον τάφο του Μακαριστού Σεραφείμ, όσο και στον τάφο του Νικολάου Πλαστήρα, έδωσε την ευκαιρία στο πλήθος των Καρδιτσιωτών που συγκεντρώθηκε να τιμήσει τη μνήμη των δύο αυτών άξιων τέκνων της Καρδίτσας με τρόπο συγκινητικό. Τις δέουσες τιμές στους δύο μεγάλους νεκρούς απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, το τιμητικό άγημα χορευτών του Χορευτικού Ομίλου Καρδίτσας «Το Σεργιάνι», αλλά και αντιπροσωπεία Αξιωματικών του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Για την καθιέρωση της ετήσιας επιμνημόσυνης δέησης στους τάφους των επιφανών αυτών Ανδρών, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του διοργανωτή Συλλόγου, Κων/νος Κουσαής, ο οποίος και καλωσόρισε τους παρευρεθέντες.

Ο κ. Δημήτριος Λιοδάκης, επ. σχολικός σύμβουλος ειδικής αγωγής και εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συνδέσμου αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων, υπήρξε ο κεντρικός ομιλητής για τη ζωή και το έργο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου. Αναφέρθηκε στην σταδιακή εξέλιξή του στην ιεραρχία της Εκκλησίας και στο πλούσιο φιλανθρωπικό έργο που προσέφερε, από όλους τους βαθμούς ιεροσύνης που κατείχε. Τόνισε δε την καθολική αναγνώριση που είχε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, ως ενός ανθρώπου πατριώτη που τον διέκρινε η απλότητα και η εντιμότητα.

Ο κ. Κων/νος-Πολυχρόνης Τίγκας, Αντιστράτηγος ε.α. ήταν ο κεντρικός ομιλητής για τη ζωή και το έργο του Νικολάου Πλαστήρα. Η ομιλία του επικεντρώθηκε στη διαδρομή του «Άξιου της πατρίδας», αλλά και στις ανιδιοτελείς υπηρεσίες που προσέφερε ο μεγάλος αυτός Καρδιτσιώτης στην πατρίδα ως στρατιωτικός και ως πολιτικός.

Παρόντες στη δέηση ανάμεσα στο πλήθος των Καρδιτσιωτών ήταν ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Δημ. Σιούφας, οι πρ. Βουλευτές Καρδίτσας, Βασ. Μπρακατσούλας και Ασ. Σκόνδρα, ο εκπρόσωπος του Βουλευτή Καρδίτσας, Κ. Τσιάρα, Κ. Μακρυγιάννης, εκπρόσωποι Καρδιτσιώτικων, Θεσσαλικών και Μικρασιατικών σωματείων και συγγενείς των τιμωμένων προσώπων.

Στεφάνια κατέθεσαν στον τάφο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ: ο Σύλλογος Σοφαδιτών Αθήνας, ο Σύλλογος Απανταχού Μαυρομματιανών Καρδίτσας, ο Σύλλογος Θεσσαλών Παπάγου & Βορείων Προαστίων, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς και ο διοργανωτής Σύλλογος των Απανταχού Καρδιτσιωτών. Στον τάφο του Νικολάου Πλαστήρα κατέθεσαν στεφάνια: ο Σύλλογος Μορφοβουνιωτών Αθήνας, η Ένωση Μεσενικολιτών Αθήνας, ο Σύλλογος Σοφαδιτών Αθήνας, ο Σύλλογος Απανταχού Μουζακιωτών Αθήνας, ο Σύλλογος Απανταχού Μαυρομματιανών Καρδίτσας, ο Σύλλογος Απανταχού Λουτριωτών Καρδίτσας, ο Σύλλογος Θεσσαλών Παπάγου & Βορείων Προαστίων, ο Σύλλογος Θεσσαλών Ηλιούπολης «Νικόλαος Πλαστήρας», η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Θεσσαλών και το περιοδικό «Δευκαλίων ο Θεσσαλός, το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας, η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας και ο διοργανωτής Σύλλογος των Απανταχού Καρδιτσιωτών.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο διοργανωτής Σύλλογος των Απανταχού Καρδιτσιωτών δεξιώθηκε όλους όσους παρευρέθησαν σε παρακείμενη του Α’ Νεκροταφείου Αθηνών καφετέρια, όπου οι Καρδιτσιώτες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μεταξύ τους για τα θέματα του Συλλόγου και της Καρδίτσας, αλλά και για την μεγάλη Χριστουγεννιάτικη συναυλία που διοργανώνει ο Σύλλογος των Απανταχού Καρδιτσιωτών στην Αθήνα, την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου και ώρα 11.30’ π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Χ.Α.Ν. Αθηνών (οδός Ακαδημίας 36 & Ομήρου, ΑΘΗΝΑ) με το Ωδείο Καρδίτσας «Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης».

 

   Δημήτριος Β. Λιοδάκης M.Sp.Ed

Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης

Εκπρόσωπος Πανελληνίου Συνδέσμου Αποφοίτων

Ιεροδιδασκαλείου Ιεράς Μονής Βελλάς Ιωαννίνων

 

Επιμνημόσυνη Ομιλία για τη Ζωή και το Έργο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κυρού Σεραφείμ Τίκα

 

Σεβασμιώτατε    κ.κ.   Ιάκωβε, εκπρόσωπε του Μακαριωτάτου  Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄,

Αξιότιμοι εκπρόσωποι της Εκκλησιαστικής, Πολιτικής, Στρατιωτικής και Πνευματικής Ηγεσίας,

Αγαπητέ κ. Κώστα Κουσαή, Πρόεδρε του Συλλόγου των Απανταχού Καρδιτσιωτών,          ,

Αγαπητέ κ. Κλέανδρε Παπαδόπουλε, Πρόεδρε του Πανελληνίου Συνδέσμου Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς

Αγαπητές και Αγαπητοί Αρτεσιανοί, Καρδιτσιώτες, Αρτινοί, Γιαννιώτες, Βελλαϊτες, Κυρίες και Κύριοι,

 

     Με βαθιά συγκίνηση βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να αποτίσουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης προς τον  Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κυρό Σεραφείμ τον Α΄ .

     Ο Μακαριστός Σεραφείμ, κατά κόσμον Βησσαρίων Τίκας, γεννήθηκε στο Αρτεσιανό Καρδίτσας στις 02-08-1913. Σε ηλικία οκτώ ετών έμεινε ορφανός από μητέρα, γεγονός που τον συντάραξε και που ίσως αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στον μελλοντικό του εκκλησιαστικό προσανατολισμό.

     Στο Αρτεσιανό και στην Καρδίτσα ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στην Καρδίτσα επίσης παρακολούθησε μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής κοντά στον τυφλό μουσικοδιδάσκαλο Χρήστο Παύλου, τις οποίες αργότερα συνέχισε στην ξακουστή Σχολή του Σίμωνος Καρρά στην Αθήνα. Στη συνέχεια φοίτησε στις Ιερατικές Σχολές Άρτας και Κορίνθου(1931-1935) και μετά στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1936-1940), από την οποία απέκτησε το πτυχίο του. Το έτος 1938 έγινε η κουρά του ως μοναχού, το 1939 χειροτονήθηκε διάκονος, το 1942 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος, προχειρίστηκε Αρχιμανδρίτης και τοποθετήθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά Πατησίων. Τα έτη 1944-1949 υπηρέτησε στην Ιερά Σύνοδο ως Γραμματέας.

     Το 1949 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Άρτας και το 1958 μετατέθηκε στη Μητρόπολη Ιωαννίνων. Το 1974 εκλέχτηκε από την Πρεσβυτέρα Ιεραρχία της Ελλάδος και υπηρέτησε επάξια ως Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος επί 24 έτη. 

 

ΤΟ  ΚΥΡΙΟ  ΕΡΓΟ ΤΟΥ - ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

Ως Αρχιμανδρίτης (1943-1944): Συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση με τις ανταρτικές ομάδες του στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα, πολεμώντας ηρωικά στα βουνά τους Γερμανούς κατακτητές, πολλές φορές δε με άμεσο κίνδυνο ακόμα και της ίδιας της ζωής του. Παράλληλα λειτουργούσε και κοινωνούσε τους Έλληνες πατριώτες, οργάνωνε συσσίτια, χορηγούσε φάρμακα και γενικά παρείχε κάθε είδους βοήθεια στον πεινασμένο και εξαθλιωμένο λαό της χώρας μας και ιδιαίτερα της πρωτεύουσας, όταν υπηρετούσε ως ιερέας σε διάφορους ναούς των Αθηνών, καθώς και ως γραμματέας στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ως Μητροπολίτης Άρτας (1949-1958), ανέπτυξε αξιόλογη δραστηριότητα ποιμαντορικού και φιλανθρωπικού χαρακτήρα, όπως: Ανακαίνιση του Μητροπολιτικού Μεγάρου Άρτας, ίδρυση νέων ναών, αποκατάσταση ζημιών παλαιοτέρων ναών, εξασφάλιση ύδρευσης στα Πράμαντα, ίδρυση γηροκομείου, οικοτροφείου για άπορους μαθητές, παιδικού σταθμού, μαθητικών κατασκηνώσεων στο Βουλγαρέλι, κατηχητικών σχολείων, φιλόπτωχων ταμείων κ.ά.

Ως Μητροπολίτης Ιωαννίνων (1958-1974), αποτελείωσε το θεμελιωθέν από τον προκάτοχό του Σπυρίδωνα Βλάχο Επισκοπείο, ίδρυσε φιλόπτωχο ταμείο, Πνευματικό κέντρο της Μητρόπολης, καθώς και τον Ι.Ν. του Νεομάρτυρα εξ Ιωαννίνων Αγίου Γεωργίου. Αποπεράτωσε την βομβαρδισμένη από τους Γερμανούς Ζωσιμαία Σχολή, πρωτοστάτησε στη λειτουργία της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης, ολοκλήρωσε τις Τεχνικές Σχολές του Γ. Σταύρου, συνέβαλε αποφασιστικά στην επανακυκλοφορία των «Ηπειρωτικών Χρονικών» και στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς και στη δημιουργία της εκεί Πανεπιστημιούπολης το έτος 1964, παραχωρώντας γι’ αυτόν το σκοπό 1.800 στρέμματα εκκλησιαστικής περιουσίας. Ανέπτυξε επίσης πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, ανέλαβε την αρχηγία του Βορειοηπειρωτικού Αγώνα το 1969, επέδειξε ζωηρό ενδιαφέρον για το Κυπριακό σε συνεργασία με τον Στρατηγό Γ. Γρίβα κ.ά.

Ως Πρόεδρος της Εφορείας του Ιεροδιδασκαλείου Ιεράς Μονής Βελλάς Ιωαννίνων (1958-1974), μερίμνησε για την επιτέλεση των παρακάτω κυρίως έργων: Ανοικοδόμηση και επέκταση των κτιρίων, κατασκευή της κεντρικής θέρμανσης και διαμόρφωση της πλατείας της Σχολής. Ανέγερση της «βίλας» της Βελλάς ως κατοικίας καθηγητών της Σχολής, καθώς και Σχολής Υφαντουργίας στο Καλπάκι. Σύνταξη του νέου κανονισμού λειτουργίας του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς, εξεύρεση πόρων για τη λειτουργία της Σχολής και αξιοποίηση στο μέτρο του δυνατού της περιουσίας της Ι.Μ. Βελλάς. Μερίμνησε επίσης για την υπαγωγή του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ αργότερα ως Αρχιεπίσκοπος για την επάνοδό του στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Κατά τις συχνές επισκέψεις του στη Σχολή  είχε άμεση, αυθόρμητη και ζεστή επικοινωνία τόσο με τους σπουδαστές, όσο και με τους καθηγητές και το λοιπό προσωπικό της Σχολής, μας ευλογούσε και μας καθοδηγούσε πατρικά στο έργο μας.

     Η ιδιαίτερα χαρισματική, βροντερή, λεβέντικη, καθαρή, μεταλλική, αλλά και δροσερή, κρυστάλλινη και γεμάτη φρεσκάδα γλυκιά καμπανάτη και με δαντελωτές τρίλιες αγγελική φωνή του, μας ξεσήκωνε και αυθόρμητα ξεσπούσαμε σε θυελλώδη    χειροκροτήματα και επευφημίες, όταν μεταξύ άλλων έψαλλε τους παρακάτω ύμνους, όπως: «Ο άγγελος εβόα…», «Την ωραιότητα της παρθενίας σου…», «Θεοτόκε παρθένε…», «Τον νυμφώνα σου βλέπω…» κ.ά. Άγγιζε τις πιο ευαίσθητες χορδές της ψυχής μας. Μας δημιουργούσε την αίσθηση ότι ανεβαίναμε μαζί του λίγο ψηλότερα, πολύ ψηλότερα, πάνω στους ουρανούς, στο πλάι της Παναγίας της Βελλαϊτισσας, αγκαλιά με τον ίδιο το Χριστό!

     Εμείς οι Βελλαϊτες θα θυμούμαστε πάντα την 16η  Αυγούστου  1990, όταν, βαθύτατα συγκινημένος, ευλόγησε την πρώτη πανηγυρική συνάντηση των απανταχού αποφοίτων της Βελλάς, η οποία καθιερώθηκε και επαναλαμβάνεται από τότε κάθε χρόνο στις 16 Αυγούστου στον ιερό χώρο της Βελλάς.

 

Ως Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος (1974-1998):

(Βλ. Δηλώσεις & Επικήδειους λόγους):

 • Δεν ξέχασε ποτέ τις ρίζες του και υπερασπίστηκε τον απλό λαϊκό άνθρωπο, προσφέροντας αθόρυβα πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, ακόμη και με δική του σε πολλές περιπτώσεις  οικονομική στήριξη. Ειδικότερα, ίδρυσε και στήριξε πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα, φιλόπτωχα ταμεία, ορφανοτροφεία, γηροκομεία και άλλα ευαγή ιδρύματα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, καθώς και των επιμέρους ενοριών. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι στο «Ίδρυμα Υποτροφιών Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ» προβλέπεται μεταξύ άλλων και η χορήγηση υποτροφιών σε συντοπίτες του μαθητές και φοιτητές Εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, Παιδαγωγικών Τμημάτων, Βυζαντινής Μουσικής και Λαογραφίας.
 • Έγινε ο πρώτος δότης οργάνων σώματος, δίνοντας το παράδειγμα για τη μέγιστη αξία συνέχισης της ζωής.
 • Μερίμνησε για την ανασύνταξη και ψήφιση του Νέου Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος.
 • Αποκατέστησε τις διαταραγμένες σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ίδρυσε πολλές νέες Μητροπόλεις, αναδιοργάνωσε τους εκκλησιαστικούς οργανισμούς και γενικά συνέβαλε τα μέγιστα στην ανανέωση και αναβάθμιση της Εκκλησίας.
 • Μετά τη λαίλαπα της δικτατορίας, κατόρθωσε με επιδέξιους χειρισμούς και σύνεση να φέρει το σκάφος της Εκκλησίας στην ομαλότητα και κανονικότητα, να αποκαταστήσει, αλλά και να διαφυλάξει την ειρήνη στους κόλπους της.
 • Με εξαιρετική τόλμη και αποφασιστικότητα, ευθύτητα, ντομπροσύνη, σεμνότητα, μετριοπάθεια και θαυμαστή ουδετερότητα πέτυχε την άριστη συνεργασία με το σύνολο του πολιτειακού και πολιτικού χώρου, χωρίς στο ελάχιστο να θυσιάσει το κύρος και την αξιοπρέπεια της Εκκλησίας ή να ανεχτεί  ακόμα και ίχνος περιορισμού της αυτοτέλειάς της.
 • Όσο ψηλά κι αν έφτασε, δεν χάθηκε από μέσα του ο ξωμάχος του Θεσσαλικού κάμπου και η ντομπροσύνη του, ούτε φυσικά η παλικαριά του αντάρτη.
 • Παρά τη μακρά θητεία του στη δημόσια ζωή, δεν ενέδωσε στον πειρασμό της υποκρισίας και της μισαλλοδοξίας.
 • Η στάση του απέναντι στα κοινωνικά δρώμενα στη χώρα μας, η εθνική του υπερηφάνεια, οι χωρίς προκαταλήψεις σχέσεις του απέναντι σ’ εκείνους που είχαν διαφορετική θρησκευτική, φιλοσοφική ή πολιτική θεώρηση, συνέβαλε στο χτύπημα της μισαλλοδοξίας και στο άνοιγμα του δρόμου της εθνικής συμφιλίωσης.

     Στις 10  Απριλίου  1998, μετά από μακρόχρονη ασθένεια, εξεδήμησε εις Κύριον και το σκήνωμά του εκτέθηκε σε τριήμερο προσκύνημα στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών. Στις 13  Απριλίου 1998, προεξάρχοντος του Τοποτηρητή Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσοστόμου, συνεπικουρούμενου από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου και σύμπασας της Ιεραρχίας της Ελλάδος,  κηδεύτηκε από τον Καθεδρικό Ναό Αθηνών με τιμές Αρχηγού Κράτους και ενταφιάστηκε στο Α΄ Κοιμητήριο, δίπλα στους τάφους των προκατόχων του Αρχιεπισκόπων. Στην εξόδιο ακολουθία παρέστησαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος, ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης, οι Πρόεδροι των Ελληνικών Κομμάτων, οι δήμαρχοι Αθηναίων, Άρτας, Ιωαννίνων, Καρδίτσας και Αρτεσιανού, εκπρόσωποι των Εκκλησιαστικών, Στρατιωτικών και Πνευματικών Αρχών της Χώρας, πρυτάνεις και ακαδημαϊκοί, οι ορθόδοξοι Πατριάρχες Αλεξανδρείας, Σερβίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας, οι Αρχιεπίσκοποι Τιράνων και Πράγας, καθώς και πλήθος λαού. Η αθρόα και αυθόρμητη συρροή του λαού για να προσκυνήσει το σεπτό σκήνωμά του, αλλά και η σημερινή παρουσία μας εδώ αποκαλύπτει την ανυπόκριτη αγάπη και τον άπειρο σεβασμό προς το πρόσωπό του και προς τη Χριστιανική μας Θρησκεία.

     Ο Μακαριστός Σεραφείμ ήταν μπαρουτοκαπνισμένος εκκλησιαστικός άνδρας και όχι παπάς του γραφείου και για το πλούσιο κοινωνικό, θρησκευτικό και εθνικό του έργο, τιμήθηκε από την Πατρίδα με πλειάδα μεταλλίων, παρασήμων ανδρείας και πολλών άλλων διακρίσεων, ιδιαίτερα δε με την εκλογή του στα ύπατα εκκλησιαστικά αξιώματα της χώρας. Η ιστορία θα του το αναγνωρίσει αυτό.

Αιωνία Σου η Μνήμη, Αξιομακάριστε, Αείμνηστε και Αγαπημένε μας Αρχιεπίσκοπε, Αηδόνι της Εκκλησίας!!!!

Ευχαριστώ    

                                                                       Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2015

 

Βιβλιογραφία

Χατζηφώτης Ι.(1984): Ο από Άρτης και Ιωαννίνων Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ, στο Χαριστείον Σεραφείμ Τίκα, Θεσσαλονίκη.

Δηλώσεις από τους (01-05-1998): Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου, Πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη, Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ Κώστα Καραμανλή,  Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, των λοιπών ορθόδοξων Πατριαρχών και Αρχιεπισκόπων και πολλών άλλων (Βλ. Ο Αθηνών Σεραφείμ, ειδικό τεύχος της «Εκκλησίας», Αριθ. 9, Αθήνα).

Επικήδειοι λόγοι από τους (13-04-1998): Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πάτρας κ. Νικόδημο, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γέροντα Εφέσου κ. Χρυσόστομο, Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Απόστολο Κακλαμάνη, Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γεράσιμο Αρσένη, εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτριο Σιούφα, εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστα Σκανδαλίδη, εκπρόσωπο της ΚΕ του ΚΚΕ  κ. Χαρίλαο Φλωράκη, Πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ κ. Δημ. Τσοβόλα, Πρόεδρο του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου κ. Νίκο Κωνσταντόπουλο,  Δημάρχους: Αθηναίων κ. Δημ. Αβραμόπουλο, Άρτας κ. Κ. Βάγια, Ιωαννίνων κ. Ελευθ. Γκλίναβο και Πρόεδρο της Κοινότητας Αρτεσιανού Καρδίτσας κ. Ευάγγελο Δημάκη κ.ά. (Βλ. «Ο Αθηνών Σεραφείμ», ειδικό τεύχος της «Εκκλησίας», Αριθ. 9, Αθήνα,    01-05-1998).

Θεοδώρου Ευάγγ. (01-05-1998): «Ο Αθηνών Σεραφείμ», ειδικό τεύχος της «Εκκλησίας», Αριθ. 9, Αθήνα.

Βακάρος Δημ., Πρωτοπρεσβύτερος, απόφοιτος Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς (6-9/10-2011): «Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Σεραφείμ και Πρόεδρος της Εφορείας του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς», 1958-1974), ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΗΡΙΣ ΣΧΟΛΗΣ ΒΕΛΛΑΣ, Πρακτικά επιστημονικού συνεδρίου στη Βελλά και στα  Ιωάννινα.

Υπό την καθοδήγηση: Θεοδοσίου Αντωνίας, ΠΕ 02 και Μήτρακα Βασιλικής, ΠΕ 19 (2013-2014): «Εθελοντισμός»: Η συμβολή της Εκκλησίας, Ομαδική ερευνητική εργασία, Βελλά.

Τίκας, Χρ., απόφοιτος Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς (2014): Επιμνημόσυνος λόγος για τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ, Αθήνα.

                                                                                                 ....                                                            

                                ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στην καθιερωμένη ετήσια επιμνημόσυνη δέηση στους τάφους του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Σεραφείμ Τίκα και του Πρωθυπουργού και Στρατηγού, Νικολάου Πλαστήρα, επιφανών Ανδρών καταγομένων από την Καρδίτσα, που θα πραγματοποιηθεί την:

ΚΥΡΙΑΚΗ, 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015 και ώρα 12.00’ μ.μ.

στο  Α’ Νεκροταφείο Αθηνών

            Θα χοροστατήσει ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερωνύμου Β’, Επίσκοπος Θαυμακού και Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, κ.κ. Ιάκωβος.

Για τη ζωή και το έργο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, θα μιλήσει ο κ. Δημήτριος Λιοδάκης, εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς-Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

            Για τη ζωή και το έργο του Πρωθυπουργού και Στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα, θα μιλήσει ο κ. Κων/νος-Πολυχρόνης Τίγκας, Αντιστράτηγος ε.α..

            Έχουν προσκληθεί να παραστούν η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Τόπου, καθώς και τα Καρδιτσιώτικα, Θεσσαλικά, Μικρασιατικά και Χιακά σωματεία της Αττικής.

                                                             Με τιμή

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                              Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

       Κων/νος Κουσαής                                                                               Θωμαϊς Τσίπρα

Σημ. 1: Σε περίπτωση που την ημέρα της επιμνημόσυνης δέησης λάβουν χώρα έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονη βροχόπτωση κλπ), η δέηση θα πραγματοποιηθεί κανονικά στον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου του Α’ Νεκροταφείου Αθηνών και στη συνέχεια θα γίνει κανονικά η κατάθεση των στεφάνων στους τάφους

Σημ. 2: Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης, ο Σύλλογος θα δεξιωθεί όλους όσους παρευρεθούν σε παρακείμενη του Α’ Νεκροταφείου καφετέρια.

Σημ. 3:  Όποιο σωματείο ή φορέας επιθυμεί να καταθέσει στεφάνι στους τάφους του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ και του Πρωθυπουργού-Στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα ή επιθυμεί να αποστείλει τιμητικό χορευτικό άγημα, παρακαλείται ο εκπρόσωπός του να επικοινωνήσει με το Σύλλογό μας έως την Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2015.

 

ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

-        Μαρία Νασιάκου-Κατσαρού, Α’ Αντιπρόεδρος Δ.Σ. {Τηλ. 6937.017443}

-        Θωμαϊς Τσίπρα, Γεν. Γραμματέας Δ.Σ. {Τηλ. 210.8643708 & 6942.580464} (ΓΙΑ ΤΑ ΤΙΜΗΤΙΚΑ ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΑΓΗΜΑΤΑ)

-        Σόνια Παπαδήμου, Ειδ. Γραμματέας Δ.Σ. {Τηλ. 6958.470465} {ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ}

 

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ  ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ

Γραφεία: οδός Κάνιγγος 9, ΑΘΗΝΑ ΤΚ 106 77 (2ος όροφος) – {Πλατεία Κάνιγγος}

Τηλέφωνα: 210.8254304, 210.3301370 (+φαξ), 6976.704654, 210.8254305 (φαξ)

Site: www.karditsiwtes.gr (είναι υπό κατασκευή)

E-mail: s.a.karditsiwtwn@gmail.com

FACEBOOK: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΩΝ

 

Τα γραφεία του Συλλόγου μας είναι ανοικτά κάθε Παρασκευή 10.00 π.μ-12.30 μ.μ

 

 

 
   Καλό ταξίδι δάσκαλε...
 
"Εφυγε" από τη ζωή  πλήρης ημερών ο καθηγητής στο Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ιστορικός Βασίλειος Σφυρόερας . Η κηδεία του έγινε  την Τετάρτη 27 Μαϊου στις 15.30 στο Β΄ Νεκροταφείο Αθηνών (Πατήσια).Ο Σύνδεσμός μας και όλοι οι Βελλαϊτες εκφράζουμε στην οικογένειά του τα θερμά μας συλλυπητήρια.

 O Bασίλης Σφυρόερς Ιστορικός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στην Απείρανθο της Νάξου το 1921 και μετά τις γυμνασιακές του σπουδές στην πατρίδα του φοίτησε στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1946 πήρε το πτυχίο του Ιστορικού και Αρχαιολογικού τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής, της οποίας αναγορεύτηκε διδάκτορας τον Ιούνιο του 1965. Υπηρέτησε ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση από το 1950 και το 1956 διορίστηκε συντάκτης του Κέντρου Έρευνας Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού (πρώην Μεσαιωνικού Αρχείου) της Ακαδημίας Αθηνών. Με εντολή της Ακαδημίας Αθηνών πραγματοποίησε επιστημονικές αποστολές στο Άγιο Όρος, στα Μετέωρα και στις Κυκλάδες και έλαβε μέρος σε διεθνή συνέδρια (θ' Κρητολογικό 1966, Α' και Β' Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Σόφια 1966, Αθήνα 1970, Η' Συνέδριο του Internationales Burgen Institut 1968, Α' Κυπριακών Σπουδών 1969 κ.α.). Είναι σύμβουλος της Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών επί του Νεωτέρου Ελληνισμού και του Ομίλου Μελέτης Ελληνικού Διαφωτισμού, μέλος της Γλωσσικής Εταιρείας, της Λαογραφικής Εταιρείας, της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Βιβλιογραφικής Εταιρείας και άλλων επιστημονικών σωματείων.

Εκτός από τα λογοτεχνικά του δημοσιεύματα που παρουσίασε με τα ψευδώνυμα Δρόσος Καραβάς και Βασίλειος Κρηνιώτης στα περιοδικά "Νεοελληνικά Γράμματα""Πνευματική Ζωή","Ηπειρωτική Εστία""Κυκλαδικά" κ.α., δημοσίευσε πολλές μελέτες που αναφέρονται κυρίως στην περίοδο της τουρκοκρατίας, όπως: "Ο φιλικός Ιωάννης Παπαρρηγόπουλος και ο Αλή πασάς", "Ηπειρωτική Εστία" τ. 1 (1952), σ. 661 κ.εξ., "Χρύσανθος ο Αιτωλός", "Επετηρίς του Μεσαιωνικού Αρχείου" της Ακαδημίας Αθηνών, τ.6 (1957), σ.130 κ.ε., "Ιωσήφ Δε Κιγάλλας (1812-1886) - Βιογραφικό και βιβλιογραφικά" (Αθ. 1960), "Μεταναστεύσεις και εποικισμοί Κυκλαδιτών εις Σμύρνην κατά την τουρκοκρατίαν", "Μικρασιατικά Χρονικά", τ. 10 (1962), σ. 164 κ.ε., "Κώδικες εκ Νάξου", "Επετηρίς Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών", τ.33 (1964), σ.206 κ.ε., Οι Δραγομάνοι του Στόλου, ο θεσμός και οι φορείς (Διατριβή επί διδακτορία Αθ. 1965), Έγγραφα του νησιού Σίφνος (1785-1820) εκ της Συλλογής Γεωργίου Μαριδάκη"Επετηρίς Μεσαιωνικού Αρχείου", τ.17 (1967), σ. 5 κ.ε., Τα Ελληνικά πληρώματα του τουρκικού στόλου (Διατριβή επί υφηγεσία, Αθ. 1968 κ.α.).

Δημοσίευσε επίσης πολλά άρθρα στο Συμπλήρωμα της "Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας", στη "Θρησκευτική και Ηθική Εγκυκλοπαίδεια", στην "Παιδαγωγική Εγκυκλοπαίδεια" κ.α..

Η προσφορά του Β. Σφυρόερα στη νεοελληνική ιστορία και έρευνα σημασιολογείται ως μια από τις πιο σεμνές, ουσιαστικές και αξιόλογες.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ  ΣΦΥΡΟΕΡΑ

(Καθηγητής της Βελλάς-Καθηγητής Πανεπιστημίου σήμερα)

 Αθήνα, Ιανουάριος 2002

Καθώς αρχίζω να γράφω το χαιρετιστήριο μήνυμά μου προς τους πρώτους μαθητές μου, ζωντανεύουν οι αναμνήσεις από τη συμβίωσή μας στο Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς, όπου ήλθα νεοδιόριστος από το Αιγαίο πριν από πενήντα δύο χρόνια.

Κάθε φορά που γυρίζω στην ωραία πόλη της Ηπείρου με τη Γιαννιώτισσα σύντροφο της ζωής μου, περνώ από το «Ορφανοτροφείο Γεωργίου Σταύρου», στο οποίο στεγαζόταν τότε το Σχολείο μας ,κι όταν η σιδερένια πόρτα είναι ανοικτή προχωρώ προς την είσοδο και σταματώ στο Γραφείο της Διεύθυνσης όπου εργαζόμουν ως αργά τη νύχτα μελετώντας στη Βιβλιοθήκη ή γράφοντας στη γραφομηχανή τα πρώτα μου μελετήματα. Περνώ από το εστιατόριο που σας έβλεπα την ώρα του βραδινού φαγητού και ακούω κάποιον να διαβάζει τις Σαρακοστές το Απόδειπνο ,που το είχαμε όλοι αποστηθίσει. Αναζητώ στην πίσω αυλή το φορτηγό αυτοκίνητο «τον Καρνάβαλο» όπως ήταν τ΄ όνομα που του είχατε δώσει, και θυμάμαι τις Κυριακάτικες εξόδους μας στα χωριά του Ζαγορίου και του Πωγωνίου για να παρακολουθήσω το κήρυγμα κάποιου από σας στη μικρή εκκλησία και να κρίνω την επίδοσή του στο μάθημα της Εκκλησιαστικής Ρητορικής.

Στην εξάχρονη θητεία μου στο Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς δε δίδαξα μόνο, αλλά και διδάχτηκα.: τη δύναμη της αγάπης, που τη διαπίστωνα καθημερινά στις μεταξύ σας σχέσεις, τη σημασία της πατρικής συμπεριφοράς του δασκάλου προς τους μαθητές  και κυρίως την αξία της ανθρώπινης ζεστασιάς που χαρακτήριζε την καθημερινή μας ζωή.

Η Βελλά δεν ήταν «τυπικά» πρότυπο Σχολείο. ΄Ηταν όμως ένα λαμπρό παιδευτήριο, που οι απόφοιτοί του, στο σύνολό τους διακρίθηκαν ως δάσκαλοι, ως καθηγητές σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, ως κληρικοί, ως πολιτικοί, ως λογοτέχνες, καλλιτέχνες και λαογράφοι.

Είμαι περήφανος για σας, καλοί μου μαθητές, και θεωρώ τον εαυτό μου ευτυχή για τα χρόνια που πέρασα κοντά σας.

                                                                        Βασίλειος Βλ. Σφυρόερας

                                       

Ο αεικίνητος και αειθαλής σωματικά και πνευματικά καθηγητής μας έγραψε και στη Βελλά τη δική του Ιστορία. ΄Ολοι  οι Βελλαϊτες που είχαν  την τύχη να τον έχουν καθηγητή τον ευχαριστούν και τον ευγνωμονούν.

Εικόνα:Lp-stamp-line.gif
 

  Κι άλλο δυσάρεστο...

Απεβίωσε χθες και κηδεύεται σήμερα 19 Μαρτίου  στις 03.30 το απόγευμα στο κοιμητήριο του Παλαιού Φαλήρου ο Βελλαϊτης - απόφοιτος 1966 Καρέτσης Ναπολέων. Ο Σύνδεσμός εκφράζει στην οικογένειά του τη  βαθύτατη θλίψη  μας και τα ειλικριή μας συλλυπητήρια.

---------------------------

"Εφυγε " από τη ζωή ο γιος του Βελλαϊτη Παναγιώτη Φερεντίνου. Η κηδεία του θα γίνει αύριο 18 Μαρτίου  στις  04.00 το απόγευμα στην εκκλησία της Αγίας Φωτεινής στη Νέα Σμύρνη. Ο Σύνδεσμός εκφράζει στην οικογένειά του τη  βαθύτατη θλίψη  μας και τα ειλικριή μας συλλυπητήρια.

---------------------------------

"Εφυγε "   από κοντά μας  η σύζυγος του  Γενικού Γραμματέα του Συνδέσμου μας Αδαμάντιου Παπαχρήστου

"Εφυγε "   από κοντά μας  η σύζυγος του  Γενικού Γραμματέα του Συνδέσμου μας Αδαμάντιου Παπαχρήστου μετά από λοίμωξη του αναπνευστικού. Η κηδεία της έγινε στις 12 Ιανουαρίου στο χωριό της Βουτσαρά Ιωαννίνων στις 14.00 η ώρα. Ο Σύνδεσμός μας και όλοι οι Βελλαϊτες εκφράζουμε στο Γραμματέα μας και στην οικογένειά του  τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράστασή μας στις δύσκολες στιγμές που περνούν. Το 40ήμερο μνημόσυνο θα τελεστεί το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου στις 11.00 η ώρα στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου στη  Λ.Βουλιαγμένης. Στάση ΜΕΤΡΟ : ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ

ΕΚ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΑΤΑΓΟΜΕΝΩΝ

                         ΑΘΗΝΑ – ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ: 1979

ΕΔΡΑ: Οδός Κάνιγγος 9 (2ος όροφος) ● 106 77 Αθήνα Τηλ. (+φαξ) 210/3301370

            Site: www.karditsiwtes.gr * E-mail: s.a.karditsiwtwn@gmail.com

 ***  

 

Σύλλογος των Απανταχού Καρδιτσιωτών  τέλεσε  την  Κυριακή, 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014 και ώρα 12.00’ μ.μ. στο  Α’ Νεκροταφείο Αθηνών την καθιερωμένη ετήσια επιμνημόσυνη δέηση στους  τάφους των, Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Σεραφείμ Τίκα, επιφανούς Ανδρός καταγομένου από το Αρτεσιανό Καρδίτσας και  του Πρωθυπουργού-Στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα (καταγομένου από το Μορφοβούνι Λίμνης Πλαστήρα Καρδίτσας).

  Για τη ζωή και το έργο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, μίλησε ο κ. Χρήστος Τίκας, εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς και συγγενής του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου και για τον Πρωθυπουργό και Στρατηγό Νικόλαο Πλαστήρα ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ.Βασίλειος Τσιάκος.

 Χορoστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ναζιανζού Θεοδώρητος ,πλαισιούμενος από τον π. Θωμά Συνοδινό ως εκπρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερωνύμου Β’ και από ιερείς της Αρχιεπισκοπής , ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ.

Η φιλαρμονική (μπάντα) του Δήμου Αθηναίων απέδωσε τις δέουσες τιμές στους δύο Άξιους συμπατριώτες μας, ενώ παραβρέθηκαν και τιμητικά αγήματα Καρδιτσιώτικων, Θεσσαλικών και Μικρασιατικών χορευτικών σωματείων, ενδεδυμένα με παραδοσιακές φορεσιές.

Παρέστησαν ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ.Σιούφας, οι Βουλευτές κκ.Σκόνδρα και Καφαντάρη , οι πρώην Βουλευτές κκ.Θεοχάρη και Καντερές,πολλοί επιίσημοι εκπρόσωποι φορέων, ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας του Συνδέσμου μας κκ.Παπαδόπουλος και Παπαχρήστου, πάρα πολλοί Βελλαϊτες  καθώς και τα Καρδιτσιώτικα και Θεσσαλικά σωματεία της Αττικής

.

Στεφάνια κατέθεσαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλειος Τσάκος εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας ,για λογαριασμό του Αρτεσιανού Καρδίτσας ο Βελλαϊτης κ.Χρήστος Τίκας, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς κ. Κλέανδρος Παπαδόπουλος, η κ. Μαρία Νασιάκου-Κατσαρού, Α’ Αντιπρόεδρος του Συλλόγου των απανταχού Καρδιτσιωτών και πολλοί εκπρόσωποι θεσσαλικών συλλόγων και σωματείων.

Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης, ο Σύλλογος δεξιώθηκε όλους όσοι παρευρεύθησαν σε παρακείμενη του Α’ Νεκροταφείου καφετέρια.

 

 
Επιμνημόσυνη ΔέησηΤην Τετάρτη,20 Αυγούστου 2014 Βελλαϊτες με πρωτοβουλία του Χρ. Τίκα και Γιώργου Χριστογιάννη πήγαν στη Φαρκαδόνα Τρικάλων και τέλεσαν τρισάγιο στη μνήμη του Αχιλλέα Μιχαλάκη(αποφοίτησε 1968), που τόσο άδικα έφυγε από τη ζωή το 1972.
									
								

Πνευματικό μνημόσυνο για το Νικηφόρο Κάτσενο

KATSENOS-NIKHFOROS• Παρουσία πλήθος συγχωριανών, συναδέλφων του, πρώην μαθητών κ.α. πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Ρεπετίστα θρησκευτικό και πνευματικό μνημόσυνο για τον καθηγητή Νικηφόρο Κάτσενο. Η συγκίνηση ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπα  των παρευρισκομένων, που όλοι τους είχαν μόνο θετικές αναμνήσεις από τον Νικηφόρο, που ήταν υπόδειγμα ήθους και ανιδιοτελούς προσφοράς. Οι συνάδελφοί του εξήραν το χαρακτήρα και την επιστημονική του κατάρτιση, οι μαθητές του επεσήμαναν το σεβασμό που τους ενέπνεε και τις γνώσεις που τους μετέφερε, οι συγχωριανοί του τόνισαν την πολυσήμαντη προσφορά του στο επίπεδο των κοινωνικών και πολιτιστικών πρωτοβουλιών που αναλάμβανε, ως πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου.   Για την προσωπικότητα και το έργο του Νικηφόρου -που ήταν τακτικός συνεργάτης του «Πρωινού Λόγου» μίλησαν μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κ.Καψάλης, ο πρ. Αντιπεριφερειάρχης, νυν περιφερειακός σύμβουλος και μαθητής του Ι. Καραμπίνας, ο Λευτέρης Γείτονας, που αναφέρθηκε τόσο στην κοινή τους μαθητεία στη Σχολή Βελλάς, όσο και στις συγγραφικές - αρθρογραφικές του παρεμβάσεις για εκπαιδευτικά, θρησκευτικά και εθνικά ζητήματα.  Για το εκπαιδευτικό του έργο, τις δυσκολίες που συνάντησε στη ζωή του και άλλες πτυχές της δράσης του, όπως π.χ. η ενεργός δραστηριοποίησή του για ζητήματα που αφορούν τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, αναφέρθηκε ο φιλόλογος – συγγραφέας Νίκος Υφαντής, που ήταν στενός φίλος του Νικηφόρου.   Για το ενδιαφέρον του για τον τόπο του, το έργο του στη Ρεπετίστα, αλλά και την αγωνία του για ζητήματα της ευρύτερης περιοχής, αναφέρθηκε ο πρώην Υπουργός Αντώνης Φούσας,  ενώ για τις πρωτοβουλίες του που αναλάμβανε για τη σύσφιξη των σχέσεων απόδημης και ντόπιας νεολαίας, αναφέρθηκε ο εκπαιδευτικός Θωμάς Δ. Δημητρίου.   Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο αδελφός του Νικηφόρου, Γιάννης Κάτσενος που, εκ μέρους της συζύγου του Βούλας, των παιδιών του και των υπολοίπων συγγενών, ευχαρίστησε όλους όσοι τίμησαν την εκδήλωση, η οποία έκλεισε με τη μετονομασία του Πνευματικού Κέντρου Ρεπετίστας σε «Νικηφόρος Κάτσενος», για να θυμίζει στους νέους και στις επόμενες γενιές  το έργο, την προσωπικότητά του, αλλά και να αποτελεί παράδειγμα ανιδιοτελούς προσφοράς.
  Το έργο του στον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού, ανέλαβε να συνεχίσει η κόρη του Νίκη. Η απουσία του ωστόσο είναι ήδη αισθητή σε όλους όσοι συνεργάστηκαν μαζί του, σε όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν  ως δάσκαλο αρχικά, ως καθηγητή και προς το τέλος της εκπαιδευτικής του σταδιοδρομίας ως Λυκειάρχη της Ζωσιμαίας και  φυσικά στον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου, που έχασε έναν διαχρονικό υπερασπιστή των δικαίων του. 
  Τον Νικηφόρο Κάτσενο τίμησαν ακόμη η Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, που στη Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο εκπροσωπήθηκε από τον Πρωτοσύγκελο πανοσιολογιότατο Ιωήλ, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Στ. Βιρβίλης, οι Αντιδήμαρχοι Πωγωνίου Βασίλης Μάτσιας και Χρήστος Γκόγκος, ο φιλόλογος – συγγραφέας Σπύρος Εργολάβος, ο πρώην Αντινομάρχης Σπύρος Νίκας. Συντονιστής της εκδήλωσης, ήταν ο καθηγητής Ιατρικής και Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας Στέφανος Φούσας.

Αφιέρωμα από την εφημερίδα ¨ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ"

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος

Την τελευταία του πνοή άφησε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννινων όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες, ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος, κατά κόσμον Θεόκλητος Σετάκης . Είχε γεννηθεί το 1930 στη Θεσσαλονίκη. Τις γυμνασιακές του σπουδές περάτωσε στην Κρήτη, σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ πήρε πτυχίο και της Ανωτάτης Βιομηχανικής Πειραιά. Χειροτονήθηκε το 1958 Διάκονος και το 1960 Πρεσβύτερος, ενώ από το 1961 μέχρι το 1968 υπηρέτησε ως στρατιωτικός ιερέας. Ήταν στενότερος συνεργάτης του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, ο οποίος τον είχε πρωτοσύγκελο στην Μητρόπολη των Ιωαννίνων.Εξελέγη και χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Ιωαννίνων το 1975. Ασχολήθηκε με την συγγραφή βιβλίων , δοκιμίων σε περιοδικά και εφημερίδες, με τα οικονομικά της Εκκλησιάς και διατέλεσε για αρκετά χρόνια μέλος του δ.σ. της Εθνικής Τράπεζα

H  Εξόδιος Ακολουθία τελέστηκε τη Μεγάλη Τετάρτη  στις 15.οο η ώρα στο Μητροπολολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου και η ταφή στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Κοπάνων.Χοροστάτησε ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμος πλαισιούμενος από πλήθος Αρχιερέων και ιερέων.Παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Παπούλιας,εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, εκπρόσωπος της Κυβέρνησης ,οι αρχές των Ιωαννίνων και πλήθος κόσμου.Τιμητική επίσης η εκπροσώπηση του Οικουμενικού Πατριάρχη από τον ηγούμενο της πατριαρχικής και σταυροπηγιακής μονής της Αγίας Αναστασίας, μητροπολίτη Μιλήτου κ. Απόστολο, η ομιλία του οποίου ξεχώρισε.

«Ηγάπα αληθώς «το Φανάρι». Οσάκις αν το επεσκέπτετο, επέστρεφε εις τα πατρώα και όταν εδιακονούσεν Αυτό εις την Επαρχίαν του ενοσταλγούσεν την πατρικήν εστίαν, από της οποίας ουδέποτε απελείπετο.» σημείωσε ο κ. Απόστολος, για να συμπληρώσει «Πόσον επικραίνετο, όταν άνθρωποι έξω του ωραίου εσωτερικού-εκκλησιολογικού του κόσμου του προσήπτον την μομφήν του οψίμου φίλου. Εθεωρούσε τούτο, ως άδικον στίγμα και το υπέμενε καρτερικώς μετά σιωπώσης καρδίας. Αρκούσεν εις αυτόν η θεωρία των Εκκλησιολογικών Μυστηρίων και η σταθερά πορεία των παραδεδομένων». (Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία)

«Η Εκκλησία της Ελλάδας έχασε ένα από τα πιο δυναμικά στελέχη της» είπε ιδιαίτερα συγκινημένος ο Περιφερειάρχης Ηπείρου που απευθυνόμενος στον εκλιπόντα, δήλωσε ευγνώμων για την συνεργασία «και κυρίως για το παράδειγμα της καρτερίας και της υπομονής που δίδαξες».

Συγκινημένος και ο Δήμαρχος των Ιωαννίνων, ο οποίος χαρακτήρισε τον μακαριστό Θεόκλητο «στυλοβάτη του πολιτισμού, πρωτοπόρο, καινοτόμο και ριζοσπάστη» αλλά και άνθρωπο που «στάθηκε πάνω από όσους τον πίκραναν».

Τόσο ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δαβάκης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων αλλά και ο εκπρόσωπος της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας, μίλησαν με ιδιαίτερο σεβασμό για τον μακαριστό καταθέτοντας τη δική τους μαρτυρία.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ομιλία του εκπροσώπου του ιερού κλήρου της Ι. Μητροπόλεως Ιωαννίνων ο οποίος χαρακτήρισε «άρχοντα» τον εκλιπόντα ιεράρχη.

«Σε ευχαριστούμε για την παρακαταθήκη που λάβαμε από τα σεπτά σου χέρια… σε ευχαριστούμε για την ελευθερία και την νουθεσία, για όσα μας δίδαξες από τότε που ήμασταν παιδιά ακόμη…» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γεώργιος Οικονόμου εκφράζει την βαθειά του θλίψη, για την εις Κύριον εκδημία του Υπερτίμου και Εξάρχου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κυρού Θεόκλητου, σεπτού Ιεράρχη και Εμπνευσμένου Ποιμενάρχη που επί 40 και πλέον χρόνια υπηρέτησε τον τόπο και τους συνανθρώπους του με απαράμιλη και θεόπνευστη αγάπη.

Με ιδιαίτερα ζεστά λόγια μιλά για τον εκλειπόντα ιεράρχη, ο Δήμαρχος των Ιωαννίνων στην ανακοίνωση του, όπου σημειώνει:Ένας από τους σημαντικότερους ιεράρχες της Ορθοδόξου Εκκλησίας σήμερα εκοιμήθη. Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος έφυγε από τη ζωή. Ο Δήμος και ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη και την οδύνη τους.Ο μακαριστός μητροπολίτης παρέδωσε ένα πλούσιο πνευματικό, κοινωνικό και πολιτισμό έργο, που τον καθιστούν ξεχωριστό. Ως ξεχωριστός θα μείνει στη μνήμη μας. Προοδευτικός και καινοτόμος, με ριζοσπαστικές ιδέες, συνέβαλε καθοριστικά ώστε η εκκλησία να αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας.Αφουγκράστηκε τις αγωνίες και τις ανάγκες της κοινωνίας και στάθηκε δίπλα της, ως άξιος ποιμενάρχης.Ανοιχτός στη συνεργασία με όλους τους φορείς και ειδικά με το Δήμο, έδειξε το δρόμο για να επιλυθούν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και να αντιμετωπιστούν ανάγκες που δημιούργησε η οικονομική κρίση. Οραματιστής και ρεαλιστής. Μαχητής μέχρι το τέλος. Η Ορθοδοξία είναι φτωχότερη από σήμερα. Φτωχότερα γίνονται και τα Γιάννινα.  Αιωνία του η Μνήμη.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αποφοίτων του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς  εξέδωσε ψήφισμα για το μακαριστό Μητροπολίτη  εκφράζοντας   τη βαθιά μας θλίψη για την είς Κύριον εκδημία του σεπτού Ιεράρχη. 

 Θεοκλήτου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου ....αιωνία η μνήμη !

 

 

Eπιμνημόσυνη δέηση για τον Σεραφείμ από τον Σύλλογο Απανταχού Καρδιτσιωτών 

 
 Ο Σύλλογος των Απανταχού Καρδιτσιωτών το Σάββατο, 8 Μαρτίου 2014 και ώρα 12.00’ μ.μ. τέλεσε την καθιερωμένη ετήσια επιμνημόσυνη δέηση προς τιμή του Καρδιτσιώτη (από το Αρτεσιανό Καρδίτσας) Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος, Σεραφείμ, στον τάφο του, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.Το τρισάγιο τέλεσε  ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μαραθώνος κ. Μελίτων. Για το Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο μίλησε ο Θεοφιλέστατος και η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καρδιτσιωτών κ.Νασιάκου.Στεφάνια κατάθεσαν, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καρδιτσιωτών,ο Σύλλογος Θεσσαλών Χολαργού-Παπάγου και ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Κλέανδρος Παπαδόπουλος.Παρευρέθησαν μέλη και φίλοι του Συλλόγου Καρδιτιωτών και ο Πρόεδρος,ο Γραμματέας και το Μέλος του Συνδέσμου Αποφοίτων Κλέανδρος Παπαδόπουλος.Αδαμάντιος Παπαχρήστου και Παύλος Οικονόμου

Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης, ο Σύλλογος πρόσφερε καφέ σε παρακείμενη καφετέρια.

 

«Κεραυνός εν αιθρία» η είδηση του αιφνίδιου θανάτου του..

Ο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΚΑΤΣΕΝΟΣ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ

" Εφυγε¨ παραμονή Χριστουγέννων και Κηδεύτηκε στον Άγιο Νικόλαο Κοπάνων.

 

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε χθες στην πόλη των Ιωαννίνων η είδηση του ξαφνικού θανάτου του Νικηφόρου Κάτσενου. Κυριολεκτικά εμβρόντητο έμεινε το προσωπικό του «Πρωινού Λόγου», καθώς λίγες ώρες νωρίτερα, Δευτέρα μεσημέρι ο Νικηφόρος είχε φέρει ένα χριστουγεννιάτικο κείμενο για να δημοσιευτεί στη σημερινή έκδοση. Όπως πάντα χαμογελαστός και εύχαρις, αντάλλαξε ευχές με όλους και ετοιμαζόταν για  τις γιορτές, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ένδειξη για το παιχνίδι που θα του επεφύλασσε η μοίρα, που παραμονή Χριστουγέννων, τον «μετέφερε» στη γειτονιά των Αγγέλων. 
Ο Νικηφόρος Κάτσενος, «φεύγει» αφήνοντας πίσω του μόνο φίλους και ένα πολύ μεγάλο αριθμό μαθητών, που τον ευγνωμονούν, επειδή είχαν την τύχη να τον έχουν δάσκαλό τους. Είχε γεννηθεί στα Άνω Ραβένια, τα οποία υπεραγαπούσε και μετά φοίτησε στο Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς.   Αρχικά διορίστηκε δάσκαλος, υπηρετώντας σε πολλά χωριά του Πωγωνίου και για ένα διάστημα σε χωριά της Κέρκυρας. Στη συνέχεια φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μετά την αποφοίτησή του, τοποθετήθηκε ως φιλόλογος στο Λύκειο Ζωσιμαίας, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε. 
Ποτέ όμως δεν έπαψε να προσφέρει  στα γράμματα, στον πολιτισμό, σε εθνικά και θρησκευτικά ζητήματα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικού Ερευνών, του οποίου μέχρι και χθες ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Δημοσίευσε  στον «Πρωινό Λόγο» - του οποίου ήταν τακτικός συνεργάτης- πάρα πολλές εργασίες και άρθρα για πολιτιστικά – θρησκευτικά ζητήματα, ενώ συμπαραστεκόταν πάντα πρόθυμα σε φίλους, συγγενείς και συγχωριανούς που είχαν την ανάγκη του. Ιδιαίτερη δράση είχε αναπτύξει στη Ρεπετίστα, το χωριό της αγαπημένης του συζύγου Σταυρούλας,  στο οποίο είχε οργανώσει πλήθος εκδηλώσεων για τους μόνιμους κατοίκους, τους απόδημους και τη νεολαία της.  Είναι χαρακτηριστικό, ότι το Σαββατοκύριακο που πέρασε, είχε αναλάβει να ρυθμίσει τα ζητήματα που είχαν σχέση με την τέλεση της σημερινής Χριστουγεννιάτικης λειτουργίας, από την οποία δυστυχώς, θα είναι απών. 
Ο Νικηφόρος Κάτσενος οδηγείται σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην τελευταία του κατοικία, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κοπάνων.  Για  την οικογένεια, τους συγγενείς, τους φίλους του, τους συγχωριανούς του, το κενό  που αφήνει είναι μεγάλο και δυσαναπλήρωτο. Για όλους τους υπόλοιπους, ο Νικηφόρος θα παραμείνει σημείο αναφοράς για τη σεμνότητα, την ακεραιότητα, το ήθος και την ευπρέπεια που τον διέκρινε στη συμπεριφορά, στον γραπτό και τον προφορικό λόγο. 
***
Ο «Πρωινός Λόγος», που είχε την τιμή να τον έχει επί δεκαετίες συνεργάτη, εκφράζει τα ειλικρινή και βαθύτατα συλλυπητήρια στη σύζυγό, στα αγαπημένα του παιδιά, καθώς και στους υπόλοιπους συγγενείς του. Αντί στεφάνου, στη μνήμη του καταθέτει χρηματικό ποσό στην Εστία της «Κιβωτού του Κόσμου»  Πωγωνιανής. 
Ψήφισμα στη μνήμη του, εξέδωσε το Ίδρυμα Βορειοηπειρωτικών Ερευνών. 
Ας είναι αιωνία η μνήμη του. 

 

Κείμενο από την εφημερίδα ¨ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ΄

 

Για το Νικηφόρο Κάτσενο ο συμμαθητής του και φίλος Γεώργιος Τσούκας γράφει...

Νικηφόρος Κάτσενος

Μια μειλίχια Βελαϊτικη μορφή…!

Η Πρωτοχρονιά άνοιξε  ευχετήρια το λογαριασμό του νέου χρόνου.  Ελπιδοφόρα η αφετηρία της. Φιλικές επαφές, χαρούμενες ευχές  και  αχνές προσδοκίες, ίσως και ελπίδες,  έστω αναιμικές… Δεν  απέφυγε, ωστόσο, τη νομοτέλεια της ζωής… για έναν ακόμη συνάδελφο και φίλο…Το μήνυμα αναπάντεχο και τραγικό: «Λήγοντος του χρόνου, Παραμονή των Χριστουγέννων, έφυγε από κοντά μας ο Νικηφόρος»...! Γίναμε αριθμητικά λιγότεροι. Και , φυσικά, φτωχότεροι σε «ανθρώπινη γνησιότητα»…. Συνέβη αυτό που επαναλαμβάνουμε  συχνά στις άμεσες ή έμμεσες επαφές μας: η Σχολή μας υπόκειται σε διαδικασία  φθοράς αναπόφευκτης και αναπλήρωτης. Χωρίς ελπίδα ανανέωσης και ανάπτυξης. Αφού,  ο κύκλος της ενεργού ζωής της  έπρεπε,  κατά την άποψη κάποιων,  να κλείσει οριστικά..!

Έτσι, λοιπόν,  δεν μας απομένει άλλο πια,  παρά να συμπληρώνουμε το «απουσιολόγιο» της Σχολής με καινούργιες απουσίες , με ανθρώπινες  μορφές που μεταστοιχειώνονται σε μνήμες  δυνατές. Άρα,  σε οιονεί ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ,  ακατάλυτες από τη φθορά του χρόνου,  στις όλο και πιο αραιές συνάξεις μας…Μέσα σ’  αυτό το κλίμα ξυπνάει αυθόρμητα μέσα μας το «παιδί» της Βελλάς... Που ναρκωμένο θαρρείς,  στο πέρασμα του χρόνου,  από τον καταιγισμό των γεγονότων και τον ορυμαγδό της καθημερινότητας  διεκδικεί,  έστω αναμνηστικά,  την αίσθηση και το βίωμα εκείνης της περιόδου… 

Με αυτήν, ακριβώς,  την αίσθηση, καταφεύγω στον κόσμο της παιδικής μνήμης… Για να ανασύρω την μειλίχια μορφή του Νικηφόρου, που τον έζησα από παιδί,   μια πραγματικά   σεμνή και ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ  παρουσία ,  που έφυγε από κοντά μας αυτές τις μέρες…Παίρναμε, κάθε πρωϊ το ίδιο «μονοπάτι». Κατεβαίναμε από τους Αμπελοκήπους, κατηφορίζαμε στο Γηροκομείο,  Διασχίζαμε τον χωματόδρομο του Γυμνασίου Θηλέων και μπαίναμε  στην αγορά της  Ανεξαρτησίας,  μέχρι το Γιαλί – Καφενέ… Εκεί, που είχε βρει καταφύγιο η Βελλά.  Στο φιλόξενο κτήριο του Γ. Σταύρου, μέχρι να γυρίσει στις ρίζες της. 

Ακολουθούσαμε, καρτερικά,  το δρομολόγιο των σχολικών μας χρόνων… Μια επώδυνη πεζοπορία, ιδιαίτερα τις χειμωνιάτικες μέρες… Μαθητές  τότε του Δημοτικού,  που ανακαλύπταμε  τον αναδυόμενο εαυτό μας στη θαλπωρή της Βελλάς και στη στοργικότητα της Ζηνοβίας, της δασκάλας μας. Δίπλα σε καθηγητές και δασκάλους με περίσσευμα ψυχής και φυσικής  αντοχής,  συμβάλλοντας , μέσω της γνήσιας  παιδείας,  στην ανόρθωση της κατεστραμμένης πατρίδας..

Χρόνια αργότερα τον ξαναβρήκα στην «αποκατεστημένη»  Σχολή. Σε διαφορετική τάξη ο καθένας, αλλά μέλη της ίδια πνευματικής οικογένειας. Ομογάλακτοι και ομοτράπεζοι. Τρόφιμοι της ίδιας πνευματικής ουσίας. Μιας γενιάς που διψούσε για μάθηση και καταξίωση. Που διαμόρφωνε ένα «ήθος» ανθρώπινο  με επιμονή  στην προσπάθεια , με υπομονή στις σχέσεις , με εγκαρτέρηση στις δυσκολίες μιας «έγκλειστης εφηβικότητας» , με ανοχή στις σκληρές συνθήκες και με βουβή αποδοχή  ακόμη και  καταστάσεων που «ζάρωναν» την τρυφερότητα της ηλικίας,   μέσα από το σκληρό πρόσωπο εκείνης της περιόδου…

Μέσα σ’ αυτόν το φόντο θυμάμαι έντονα τον Νικηφόρο:   Το μικρόσωμο και γελαστό παιδί. Το προσεκτικό, το συνεσταλμένο, το σιωπηλό, το εκλεκτικό στις ιδιαίτερες συντροφιές του, το ήρεμο και δεκτικό παιδί, που απέφευγε τις φωναχτές και «άγριες» εκδηλώσεις των «ζωηρών»… Απέφευγε τις θορυβώδεις αθλητικές δραστηριότητες,  που εκδηλώνονταν κάποτε σε άγριες  εκτονωτικές συμπεριφορές. Στα μαθήματα ήταν πάντα εύτακτος  και τυπικός. Οπαδός  της συνέπειας , της ακρίβειας και της λεπτομέρειας , μέχρι υπερβολής. Ευσυνείδητος και εύθικτος,  ως μαθητής. Μεθοδικός και συνειδητά προσηλωμένος στα μαθητικά του καθήκοντα. Ήταν το αγαπημένο παιδί των καθηγητών.

Φεύγοντας από τη Βελλά τον ξαναβρίσκω στα Γιάννενα. Στους γνωστούς περιπάτους της πλατείας… Εκεί μοιραζόμασταν εμπειρίες και  προβληματισμούς, νεανικά οράματα και οι άδηλες προσδοκίες , καθώς σφυρηλατούσαμε το σφιχτό «προσωπείο» της Βελλάς σε ένα επαγγελματικό «πρόσωπο» ανθρώπινης συναντίληψης και Κοινωνικής ευθύνης.

Ακολούθησε ο δρόμος της επαγγελματικής «περιπέτειας»  του καθενός. Εγώ στην Ερείκουσα Κερκύρας (1967), εκείνος στις Δρυμάδες Πωγωνίου. Επικοινωνούσαμε,   ωστόσο, με μια συνομιλία που ξέφευγε από το πλάνο περιεχόμενο της φαινομενικής υφής των πραγμάτων. Κρατώ με  συγκίνηση στα χέρια μου μια  τετρασέλιδη επιστολή του (8 Μαρτίου 1968) και αναπολώ τις μεστές και «ανθρώπινες σκέψεις» ενός ανθρώπου που ήξερε να νιώθει και μπορούσε  να προβληματίζεται…

Ύστερα χαθήκαμε για χρόνια πολλά. «Μεσ’  στην πολλή συνάφεια του κόσμου»… Εγώ στη Βαβυλώνα της Αθήνας, με σποραδικές και ολιγοήμερες επισκέψεις στην ιδιαίτερη πατρίδα.  Εκείνος στα Γιάννενα,  με αμείωτη και ενεργό εκπαιδευτική πατριωτική και πνευματική δράση.  Θεωρώ τυχερούς τους κατά καιρούς μαθητές του. Είναι οι μόνοι που γεύτηκαν και μπορούν να επιβεβαιώσουν την προσήνεια , την ευθύνη, την ανιδιοτέλεια   και την ακεραιότητα αυτού του ανθρώπου…

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει..!

Γεώργιος Τσούκας

 

Για το Νικηφόρο Κάτσενο ο συμμαθητής του και φίλος   Γιάννης Κονδώρος  γράφει...

Νικηφόρος Κάτσενος

Ο Άνθρωπος, ο Δάσκαλος…

     «… Θεωρώ τυχερούς τους κατά καιρούς μαθητές του, που γεύτηκαν και μπορούν να επιβεβαιώσουν την προσήνεια, την ανιδιοτέλεια, την υπευθυνότητα και την ακεραιότητά του».

     Με τα λόγια αυτά - πέρα για πέρα αληθινά, γιατί και η κόρη μου υπήρξε μεταξύ των πολύ τυχερών μαθητών του – λόγια με τα οποία ένας κοινός μας φίλος κλείνει το «ύστατο χαίρε» στον Νικηφόρο Κάτσενο, ανοίγω σήμερα (40 μέρες μετά τον απροσδόκητο θάνατό του) την καρδιά μου για να αναφερθώ, με λίγα λόγια πολύ φτωχά για το τόσο πλούσιο έργο του, στον συμμαθητή μου, στον φίλο μου, στον Δάσκαλο, στον καθηγητή, στον Άνθρωπο…

     Στον Νικηφόρο που έζησα, που γνώρισα και αναγνώρισα ως σπάνιο άνθρωπο και άριστο μαθητή απ’ τα νεανικά του χρόνια. Από τότε που φοιτούσαμε μαζί στο Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς, στον τηλαυγή εκείνον πνευματικό και θρησκευτικό φάρο της Ηπείρου. Εκεί όπου απέκτησε όλα εκείνα τα πνευματικά, ψυχικά και ηθικά εφόδια που τον συνόδευαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του σε όλους τους τομείς που ασχολήθηκε και στους οποίους έβαλε τη δική του ανεξίτηλη σφραγίδα!

     Αιωνία σου η μνήμη, αγαπημένε μου φίλε, συμμαθητή – συμφοιτητή και  «εν Παιδεία» μαχητή.

                                                                         Γιάννης Κονδώρος

                                                                      1η Φεβρουαρίου 2014

 

΄Εφυγε  ξαφνικά από κοντά μας ο μονάκριβος γιος του Βελλαϊτη Συμεών Παπακώστα σε ηλικία 35 ετών. Η κηδεία του έγινε την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου στις 11 η ώρα στην εκκλησία της Περιβλέπτου. Ο Σύνδεσμός μας και ιδιαίτερα οι συμμαθητές του Συμεών  εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

 Χρήστος Γιαννούλας

Ο Χρήστος Γιαννούλας , Καθηγητής Φιλόλογος του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς¨έφυγε ¨ πρόωρα από κοντά μας.

Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς και η ιστοσελίδα μας εκφράζουμε στην οικογένειά του  τη βαθύτατη θλίψη μας και τα ελικρινή συλλυπητήριά μας για τον πρόωρο χαμό του.

 

                                 Εμμανουήλ Ριζόπουλος        

"Εφυγε " από κοντά μας ο πρ. Δντής του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς και Απόφοιτος της Σχολής Εμμανουήλ Ριζόπουλος . Η κηδεία του έγινε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Κοπάνων στα Γιάννινα την Τρίτη 4 Ιουνίου στις  05.00 η ώρα το απόγευμα παρουσία της οικογένειάς του,των συγγενών του, πολλών Βελλαϊτών συσπουδαστών του και μαθητών του και  πάρα πολλών φίλων του.

Τον εκλιπόντα αποχαιρέτησαν ο γιος του Σπυρίδων, ο Βελλαϊτης Νικηφόρος Κάτσενος εκ μέρους των σπουδαστών του και εκπρόσωπος του Συνδέσμου Βορειοηπειρωτών, όπου ήταν μέλος. Για τον  Εμμανουήλ Ριζόπουλο μίλησε ο Πρόεδρος της ΄Ενωσης Αποφοίτων του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Νικόλαος Διαμάντης. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στο ήθος του, την προσωπικότητά του και το έργο του. Εκτενής ήταν η αναφορά του για την περίοδο που ο εκλιπών ήταν Διευθυντής του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς.

Ο Εμμανουήλ Ριζόπουλος γεννήθηκε το 1941 στη Βροντισμένη Ιωαννίνων. Απόφοιτος Βελλαϊτης του 1962 υπηρέτησε ως Διευθυντής του  Ιεροδιδασκαλείου από τον Ιούνιο του 1982  ως τον Ιούλιο του 1987 προσφέροντας αξιόλογο έργο.

Ο Εμμανουήλ Ριζόπουλος  ήταν εκέραιος και σεμνός ανθρωπος . Διακρίθηκε για το  ήθος του, την καλοσύνη του, την ευσυνειδησία του και την εργατικότητά του. ΄Ηταν στοργικός πατέρα, σωστός σύζυγος, άριστος δάσκαλος και πολύ χρήσιμος πολίτης . Η προσφορά του στην Εκπαίδευση και ειδικότερα στο Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς  ήταν σημαντικότατη.΄Ολοι εμείς οι Βελλαϊτες θα τον θυμόμαστε με πολλή αγάπη.

Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς και η ιστοσελίδα μας εκφράζουμε στην οικογένειά του  τη βαθύτατη θλίψη μας και τα ελικρινή συλλυπητήριά μας για τον πρόωρο χαμό του.

 

 

  O Εμμανουήλ Ριζόπουλος απευθύνει χαιρετισμό στο Συνέδριο

για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς.

 

 

΄Εφυγε  από κοντά μας ο Δημήτρης Κωστάρας. 

΄Εφυγε   πρόωρα από κοντά μας και  σε ηλικία 63 ετών  ο συνάδελφός μας  Βελλαϊτης Δημήτρης Κωστάρας.  Ο θάνατός του επήλθε στις 9 Μαϊου, ημέρα  Πέμπτη  και οφείλεται σε παθολογικά αίτια.

Ο Δημήτρης Κωστάρας γεννήθηκε στην Σκλήβανη  Ιωαννίνων το 1950. Αποφοίτησε από τη Βελλά το 1970 και διορίσθηκε  δάσκαλος . Υπηρέτησε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ως δάσκαλος σε διάφορα Σχολεία , ως δάσκαλος ειδικής Αγωγής και ως Προϊστάμενος των ΚΔΑΥ Ανατολικής Αττικής.

Η κηδεία του έγινε  την Παρασκευή  10 Μαϊου 20132 και ώρα 17:00 στο Ιερό Ναό του Αγίου Τρύφωνα στην Παλλήνη και η ταφή του  στο Κοιμητήριο Παλλήνης. 

Στην Αναστάσιμη Εξόδιο Ακολουθία εκτός από την οικογένειά του και τους συγγενείς του παρευρέθηκαν πολλοί χωριανοί του από την Σκλήβανη Ιωαννίνων, πολλοί συνάδελφοί του δάσκαλοι, φίλοι του ,πολλοί συμμαθητές του στο Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς  και πολλοί Βελλαϊτες από πολλά μέρη της Ελλάδος.

΄Εψαλλε χορωδία Βελλαϊτών με πρωτοψάλτη  τον ψάλτη του Ιερού Ναού.

Το Δημήτρη αποχαιρέτησαν, εκ μέρους όλων των Βελλαϊτών ο Γραμματέας του Συνδέσμου μας Αδαμάντιος Παπαχρήστου και εκπρόσωπος των εν Αθήναις Σκληβανιωτών, οι οποίοι εξήραν την προσωπικότητα  και το χαρακτήρα του.

Ο Δημήτρης ήταν πρόσχαρος και ευχάριστος ανθρωπος , πάντα με το χαμόγελο στα χείλη και με αστήρευτο χιούμορ. Διακρίθηκε για το  ήθος του, την καλοσύνη του, την ευσυνειδησία του και την εργατικότητά του. ΄Ηταν στοργικός πατέρα, σωστός σύζυγος, άριστος δάσκαλος και πολύ χρήσιμος πολίτης . Η προσφορά του στην Εκπαίδευση και ειδικότερα στην Ειδική  Αγωγή και σε περιόδους που ήταν πολύ δύσκολες, ήταν σημαντικότατη.΄Ολοι εμείς οι Βελλαϊτες θα τον θυμόμαστε με πολλή αγάπη.

Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς και η ιστοσελίδα μας εκφράζουμε στην οικογένειά του  τη βαθύτατη θλίψη μας και τα ελικρινή συλλυπητήριά μας για τον πρόωρο χαμό του.
 

 ΄Εφυγε  ξαφνικά από κοντά μας ο Στέφανος Γιώτης. 

΄Εφυγε ξαφνικά από κοντά μας σε ηλικία 58 ετών  ο συνάδελφός μας  Βελλαϊτης Στέφανος Γιώτης.  Ο θάνατός του επήλθε στις 11 Μαρτίου, ημέρα  Κυριακή και οφείλεται σε παθολογικά αίτια.

 Ο Στέφανος Γιώτης  γεννήθηκε στην Πετσάλη Κουρέντων Ιωαννίνων το 1953. Αποφοίτησε από τη Βελλά το 1974 και διορίσθηκε  δάσκαλος το 1977. Υπηρέτησε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ως το έτος 2011, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε ως Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα. 

Η κηδεία του έγινε  την Τετάρτη 14 Μαρτίου και ώρα 15:00, στο Κοιμητήριο Ηλιούπολης. 

Στην Εξόδιο Ακολουθία εκτός από την οικογένειά του και τους συγγενείς του παρευρέθηκαν πολλοί χωριανοί του από την Πετσάλη Ιωαννίνων,πολλοί συνάδελφοί του δάσκαλοι από το Βύρωνα,τον Καρέα και την Ηλιούπολη, φίλοι του από την Ηλιούπολη και πολλοί Βελλαϊτες από πολλά μέρη της Ελλάδος.

Το Στέφανο αποχαιρέτησε εκ μέρους όλων των Βελλαϊτών ο Γραμματέας του Συνδέσμου μας Αδαμάντιος Παπαχρήστου , ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα  και το χαρακτήρα του.

Ο Στέφανος διακρίθηκε για το  ήθος του, την καλοσύνη του, την ευσυνειδησία του και την εργατικότητά του. ΄Ηταν στοργικός πατέρα, σωστός σύζυγος, άριστος δάσκαλος και πολύ χρήσιμος πολίτης στην Ηλιούπολη.΄Ολοι εμείς οι Βελλαϊτες θα τον θυμόμαστε με πολλή αγάπη.

Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς και η ιστοσελίδα μας εκφράζουμε στην οικογένειά του  τη βαθύτατη θλίψη μας και τα ελικρινή συλλυπητήριά μας για τον πρόωρο χαμό του.
 

Αναζήτηση στο Σάιτ

Κατοχυρωμένα δικαιώματα: Πανελ.Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς. Σχεδίαση: Ζουρελίδης Συμεών. Επιμέλεια : Οικονόμου Παύλος

Υλοποιήθηκε από Webnode