Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς

 ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΙΕΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟΥ ΒΕΛΛΑΣ  2019

Το καθιερωμένο από χρόνια ετήσιο αντάμωμα-προσκύνημα στην Παναγία τη Βελλαϊτισσα   πραγματοποίησαν και φέτος οι Απόφοιτοι του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς στις 16 Αυγούστου 2019 στη Βελλά. Το αντάμωμα άρχισε με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και  Αρτοκλασία, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κκ. Μάξιμος. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση για  τους καθηγητές μας και σπουδαστές που ¨λείπουν¨ σήμερα από κοντά μας.

 Στην ομιλία του ο Σεβασμιότατος χαιρέτισε την παρουσία των αποφοίτων Βελλαϊτών στη Βελλά και εξήρε τη σημασία που έχει το ετήσιο αντάμωμα στην περαιτέρω  σύσφιγξη των πολύ καλών σχέσεων και δεσμών όλων των Αποφοίτων της Βελλάς με τη Σχολή. Μίλησε για τη λειτουργία των τμημάτων της Σχολής και εξέφρασε την ευχή για την μεγαλύτερη συμμετοχή  σπουδαστών στα λειτουργούντα τμήματα ποιμαντικών και μουσικών σπουδών.Το Σεβασμιότατο ευχαρίστησε για την παρουσία του και τη στήριξή του στο ετήσιο αντάμωμα- προσκύνημα των αποφοίτων Βελλαϊτών ο Πρόεδρος της ΄Ενωσης Αποφοίτων Δημήτρης Φλώρος.

Οι Βελλαϊτες, απολαμβάνοντας το  καφεδάκι  τους στο Αρχονταρίκι της Μονής  θυμήθηκαν τα παλιά, αναπολώντας όμορφες στιγμές από τα μαθητικά τους  χρόνια. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν  τις εγκαταστάσεις της Σχολής. Στις πηγές  απόλαυσαν το καθιερωμένο τσιπουράκι τους . Το αντάμωμα τελείωσε  με γεύμα σε γνωστό κατάστημα του Καλπακίου.Το αντάμωμα οργάνωσαν ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς και η ΄Ενωση Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλειου Βελλάς Ιωαννίνων.

Παρόντες και φέτος πολλοί Βελλαϊτες μαζί με την οικογένειά τους και πολλοί φίλοι της Βελλάς. προσκυνητές  στην Παναγία τη Βελλαϊτισσα, Οδηγό και Προστάτη των Βελλαϊτων ΄Ομορφες στιγμές με πολλές συγκινήσεις και αναμνήσεις.

ΒΕΛΛΑΪΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ  2018

Το καθιερωμένο ετήσιο αντάμωμα πραγματοποίησαν  οι Βελλαϊτες στις 16 Αυγούστου 2018. Την εκδήλωση οργάνωσαν ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς και η ΄Ενωση Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων.Το πρωί τελέστηκε  Θεία Λειτουργία και Αρτοκλασία στην οποία  χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κκ.Μάξιμος. Ακολούθησε  επιμνημόσυνη δέηση  για τους αποθανόντες καθηγητές, Βελλαϊτες και ευεργέτες της Σχολής.

  Μετά τη θεία Λειτουργία, στον προαύλιο χώρο της σχολής, το δημόσιο ΙΕΚ πραγματοποίησε  υπαίθρια τυροκόμηση και επίδειξη παρασκευής τυριού με παραδοσιακό τρόπο.Το αντάμωμα συνεχίστηκε με καφεδάκι στο αρχονταρίκι  της Μονής και επίσκεψη στους χώρους της Σχολής.Πολλοί Βελλαϊτες επισκέφτηκαν τις πηγές για το καθιερωμένο τσιπουράκι,όπου οι Βελλαίτες Κώστας Κίγκας με το ακορντεόν του και Γιώργος Φάφας με την κιθάρα του πρόσφεραν ευχάριστες στιγμές.Τραγούδησε η Ελένη Στεργίου. Πολλοί συνέχισαν στην ταβέρνα του Ντέλλα, στις πηγές του Καλαμά, με νόστιμους μεζέδες και παραδοσιακή μουσική.
  

 

BEΛΛΑΙΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ 2017

 
Την Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017   πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη συνάντηση των αποφοίτων του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς, με τη συνεργασία των δύο Συλλόγων τους Αθηνών και Ιωαννίνων στους χώρους της Σχολής. Το πρωί τελέστηκε η Θεία  Λειτουργία με αρτοκλασία σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, αφού το καθολικό της Μονής ¨Η Παναγία η Βελλαϊτισσα ¨ εχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τους τελευταίους σεισμούς. Ακολούθησε  επιμνημόσυνη δέηση για τους ιδρυτές της Σχολής, τους καθηγητές και αποφοίτους του Ιεροδιδασκαλείου.Το παρόν στο φετεινό αντάμωμα έδωσαν αρκετοί Βελλαϊτες με τις οικογένειές τους και τους φίλους τους.
 
Ακολούθησε κέρασμα στο αρχονταρίκι της Μονής και περιήγηση στους χώρους της Σχολής. Η επίσκεψη  στις Πηγές για το καθιερωμένο τσιπουράκι έκλεισε το φετεινό  αντάμωμα με πολλές αναμνήσεις από τη μαθητική μας ζωής.

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΙΕΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟΥ ΒΕΛΛΑΣ (ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ)

ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΙΕΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟΥ ΒΕΛΛΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ἐν Ἰωαννίνοις τῇ 26  Ἰουνίου 2017                     Αρ.πρωτ. 9

ΠΡΟΣ :Τόν Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Ἰωαννίνων κ.κ. Μάξιμον

Σεβασμιώτατε,

Εἴθισται ἀπό  ἐτῶν ἡ κατά τήν 16ην Αὐγούστου ἑκάστου ἔτους τέλεσις μνημοσύνου παρά τῇ Ἱερᾷ Μονῇ Βελλᾶς ὑπέρ ἀναπαύσεως τῶν ψυχῶν τῶν Μακαριστῶν ἱδρυτῶν καί ταγῶν τοῦ πάλαι ποτέ Ἱεροδιδασκαλείου Βελλᾶς Ἀρχιεπισκόπων Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος Σπυρίδωνος Βλάχου καί Σεραφείμ Τίκα.

Τό μνημόσυνον τελεῖται ὑπ’ ἀμφοτέρων τῶν ἐν τῇ προμετωπίδι τῆς παρούσης ἀναγραφομένων Συλλόγων καί ἀπό κοινοῦ μετά τῆς Ἀνωτάτης Ἐκκλησιαστικῆς Ἀκαδημίας καί τῆς  Ἱερᾶς Μονῆς Βελλᾶς ἐξ ἐπιβαλλομένης ἠθικῆς ὑποχρεώσεως ἡμῶν αὐτῶν τῶν ἀποφοιτησάντων ἐκ τοῦ ἐκπαιδευτικοῦ τούτου καθιδρύματος, ἐν συνδυασμῷ καί μετά τῆς καθιερωθείσης ἐνιαυσίας συναντήσεώς μας κατά τήν ἡμερομηνίαν ταύτην, εἰς τούς χώρους τῆς Σχολῆς.

Παρακαλοῦμεν ὅθεν Σεβασμιώτατε, ὅπως χοροστατήσητε εἰς τό μνημόσυνον τοῦτο καί παράσχητε εἰς ἡμᾶς τάς πατρικάς Σας ευχάς.

Προς τούτοις εὐχαριστοῦμεν τήν Ὑμετέραν Σεβασμιότητα διά τήν κατά τό προηγούμενον ἔτος παρουσίαν καί χοροστασίαν Σας, ἥτις συνέβαλεν τά μέγιστα εἰς τήν προσέλευσιν πλείστων ὅσων ἀποφοίτων Βελλαϊτῶ

                                                                    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΘΗΝΩΝ                 ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΚΛΕΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ                    ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΦΛΩΡΟΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΙΕΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟΥ ΒΕΛΛΑΣ (ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ)

ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΙΕΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟΥ ΒΕΛΛΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΑΝΤΑΜΩΜΑ 2016

Μία ακόμα ευκαιρία να συναντηθούν είχαν την Κυριακή 16 Αυγούστου , στην ετήσια σύναξη των απανταχού Βελλαϊτών, οι απόφοιτοι της ιστορικής σχολής.  To πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία και αρτοκλασία χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ.Μαξίμου. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση για τον ιδρυτή του Ιεροδιδασκαλείου Αρχιεπίσκοπο Σπυρίδωνα Βλάχο,τον Αρχιεπίσκοπο  Σεραφείμ Τίκα,τους αοιδήμους Μητροπολίτες Δημήτριο,Σεβαστιανό και Θεόκλητο και τους θανόντες Βελλαϊτες καθηγητές και αποφοίτους.

 Μίλησαν, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Μάξιμος για τη Βελλά και το έργο που επιτελείται και ο Πρόεδρος της ΄Ενωσης Βελλαϊτών Ιωαννίνων Δημήτρης Φλώρος για τη σημασία που έχει για όλους μας το  ετήσιο αυτό αντάμωμα των Βελλαϊτών,ένδειξη ευγνωμοσύνης  προς τη Σχολή αλλά και ευχαριστίας προς την Παναγία τη Βελλαϊτισσα , Προστάτη και Οδηγό όλων των Βελλαϊτών. ΄Εψαλλε χορωδία Βελλαϊτών.Παραβρέθηκαν πολλοί Βελλαϊτες με τις οικογένειές του και πολλοί φίλοι Βελλαϊτών. Μεταξύ αυτών που παρακολούθησαν την λειτουργία ο  Βελλαϊτης δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών . 

Μετά τη Θεία Λειτουργία προσφέρθηκε καφές και λουκούμι στο Αρχονταρίκι της Μονής.

 Το Αντάμωμα συνεχίστηκε με την επίσκεψη στις πηγές για το καθιερωμένο τσιπουράκι και στην ταβέρνα του Χάσκου στο Καλπάκι για το μεσημεριανό γεύμα. ¨Ηταν μια όμορφη εκδήλωση που ξύπνησε μνήμες της μαθητικής ζωής σε όλους μας.      VIDEO από την εκδήλωση

 

Βελλαϊτικο αντάμωμα

Στο πλαίσιο της τριήμερης εκδρομής της΄Ενωση Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε αντάμωμα των δύο συλλόγων στην ταβέρνα ΠΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑ στην Πλάκα -  στις 7 Νοεμβρίου Σάββατο βράδυ.Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πάνω από εκατό άτομα.Ξεχωριστή ήταν η παρουσία του καθηγητή μας των Φυσικών Νικόλαου Γκοργκούλη,o οποίος τίμησε με την παρουσία την εκδήλωση.

Στην εκδήλωση χαιρέτησαν οι πρόεδροι των δύο συλλόγων Κλέανδρος Παπαδόπουλος και Δημήτριος Φλώρος.Μίλησε ο Γραμματέας του Συνδέσμου μας Αδαμάντιος Παπαχρήστου.

Ακολούθησε γλέντι με ζωντανή μουσική.Τραγούδησε ο Βελλαϊτης Κώστας Τσακτσήρας.΄Επαιξε με το ακορντεόν του ο Κώστας Κίγκας. Τη βραδιά ομόρφυνε με την καταπληκτική του φωνή του ο διακεκριμένος τραγουδιστής της Ηπείρου , Βελλαϊτης Νίκος Τσιτοφώτος,ο Νίκος ο Δάσκαλος όπως είναι γνωστός  στους λάτρεις της παραδοσιακής ηπειρώτικης μουσικής. 

Πολύ κέφι,χορός, χαρά και ξεφάντωμα ως αργά.΄Ηταν μια μοναδική βραδιά με αναμνήσεις από τα μαθητικά μας χρόνια, 

Oι βελλαϊτες εκδρομείς κια οι φίλοι τους απο τα Γιάννενα,το βράδυ της Παρασκευής 6/11 διασκέδασαν στην ταβέρνα του βελλαϊτη Σωτήρη Φλώρου ΠΛΑΤΑΝΟΣ στην Κυψέλη.Μια ωραία βραδιά που έφτιαξε η καλή διάθεση των παρευρεθέντων,η άψογη και φιλική εξυπηρέτηση του καταστήματος και κυρίως η μουσική πανδαισία με τους βελλαϊτες  Κώστα Τσακτσήρα, Κώστα Κίγκα με το ακορντεον του, στα λαϊκά τργούδια και του βελλαϊτη τραγουδιστή παραδοσιακών τραγουδιών Νίκου Δάσκαλου.΄Ομορφες στιγμές,μοναδικές...

   ΒΕΛΛΑΊΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ 2015
   Μία ακόμα ευκαιρία να συναντηθούν είχαν την Κυριακή 16 Αυγούστου , στην ετήσια σύναξη των απανταχού Βελλαϊτών, οι απόφοιτοι της ιστορικής σχολής. Το πρωί   τελέστηκε  Θεία  Λειτουργία με αρτοκλασία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Μαξίμου και συλλειτουργούντων του ηγουμένου της Μονής Αρχιμανδρίτου Χρυσοστόμου και του Δντή της ΑΕΑ Βελλάς Αρχιμανδρίτου Δημητρίου Αργυρού.  Ακολοούθησε επιμνημόσυνη δέηση  υπέρ του  ιδρυτή του Ιεροδιδασκαλείου  Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα Βλάχου, του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ ,των αοιδήμων μητροπολιτών Θεοκλήτου, Σεβαστιανού και Δημητρίου  και των θανόντων  Βελλαϊτών καθηγητών και αποφοίτων. ΄Εψαλλε ο πρωτοψάλτης της Μητροπόλεως Ιωαννίνων και χορωδία  Βελλαϊτών με τους Μποροδήμο, Καρρά, Στασινό και Παπακώστα. Παρόντες όπως κάθε χρόνο πολλοί Βελλαϊτες με τις οικογένειές τους και πολλοί φίλοι Βελλαϊτών. Μεταξύ αυτών που παρακολούθησαν την λειτουργία ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών .

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, στάθηκε στο θέμα της δικαιοσύνης, με αφορμή το Ευαγγέλιο της Κυριακής με την «παραβολή των μυρίων ταλάντων», τονίζοντας αρχικά «πως είναι διαφορετικός ο τρόπος που λειτουργεί η δικαιοσύνη του Θεού από τον τρόπο που λειτουργεί η ανθρωπίνη δικαιοσύνη και πέρα από τις κατηγορίες που κατανοοούμε στις καθημερινές μας σχέσεις και συναλλαγές εμείς οι άνθρωποι».

Καί συνέχισε: «Είναι πολύ υψηλής σημασίας το θέμα της δικαιοσύνης και ανθρωπίνως και πνευματικώς. Καί οπωσδήποτε οι άνθρωποι κάνουν μεγάλο κόπο να αναπτύξουν συστήματα, έτσι ώστε να απονέμουν δικαιοσύνη, αλλά και να αποτρέπουν τους άλλους ανθρώπους από την αδικία. Όμως, στην περίπτωση του Θεού, η δικαιοσύνη έχει άλλες προεκτάσεις και άλλες διαστάσεις και βεβαίως στοχεύει πάντοτε στην παιδαγώγηση του λαού του Θεού, στην παιδαγωγία των ανθρώπων, ώστε να αποφύγουν την αμαρτία, να αποφύγουν και την κατά κόσμον αδικία, αλλά και την πνευματική αδικία…».
   Ο πρόεδρος Βελλαϊτών Ιωαννίνων κ. Φλώρος και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βαλλάς κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκαν στις ετήσιες συνάξεις και την αναγκαιότητα των εκδηλώσεων. «Είναι σημαντικές αυτές οι συναντήσεις για εμάς. Βρισκόμαστε όλοι μαζί και μιλάμε για όσα μας ενώνουν, όσα ζήσαμε όταν φοιτούσαμε εδώ. Ανακαλούμε μνήμες από τα χρόνια της νεότητάς μας» είπε ο κ. Φλώρος για να συμπληρώσει ο κ. Παπαδόπουλος πως όλο και περισσότεροι φτάνουν κάθε χρόνο στο προκαθορισμένο ραντεβού τους.
  Μετά τη Θεία Λειτουργία προσφέρθηκε καφές στο αρχονταρίκι της Μονής.  Μετά οι απόφοιτοι επισκέφτηκαν  τις πηγές για το καθιερωμένο τσιπουράκι .Ο  Κώστας Κίγκας με το ακορντεόν του παρέα με άλλους Βελλαϊτες ομόρφυναν την ημέρα και έδωσαν ξεχωριστή νότα στο βελλαϊτικο αντάμωμα. Το αντάμωμα τελείωσε με γεύμα σε ταβέρνα του Καλπακίου. Ο Βελλαϊτης Κώστας Κίγκας, απόφοιτος του 1964 προσέφερε  δωρεάν σε όλους τους Βελλαϊτες το βιβλίο του ΄Ενας αλλιώτικος ¨ 'Αγιος¨

«πόνημα» που γράφτηκε ως «δόσις ολίγη» χρέους μεγάλου:Προς τη Σχολή μας.

Την εκδήλωση οργάνωσε η Ενωση Βελλαϊτών Ιωαννίνων

 

 

 

 

 
 
 
 

 

 

Βελλαϊτικο αντάμωμα 2014

Πραγματοποιήθηκε και φέτος  στις 16 Αυγούστου στο χώρο του Ιεροδιδασκαλείου της Βελλάς, η ετήσια συνάντηση των αποφοίτων της Σχολής, που συγκεντώθηκαν για να μοιραστούν με τους... συμμαθητές τους παλιές καλές στιγμές και να ανασύρουν από τη μνήμη τους πολλές αναμνήσεις. Φέτος, συμπληρώνονται 103 χρόνια αδιάλειπτης πνευματικής και εκκλησιαστικής λειτουργίας από την ίδρυση του Ιεροδιδασκαλείου μέχρι και τη σημερινή λειτουργία του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας. Τη συνάντηση διοργάνωσε και συντόνισε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αποφοίτων Βελλάς, σε συνεργασία με την Ένωση Βελλαϊτών Ιωαννίνων και μεταξύ των δεκάδων αποφοίτων που έδωσαν το παρόν, ήταν ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Κλέανδρος Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της Ένωσης,Νικόλαος Διαμάντης , ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων και απόφοιτος της Βελλάς, Δημήτριος Γιωτιτσας και πολλοί Βελλαϊτες.

 

 ΒΕΛΛΑΪΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ 2013

Πραγματοποιήθηκε και φέτος στις 16 Αυγούστου το καθιερωμένοτο αντάμωμα των αποφοίτων του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς .

΄Ετσι και φέτος  πολλοί Βελλαϊτες βρέθηκαν στη Βελλά για το καθιερωμένο προσκύνημα.

Το πρωί   τελέστηκε  Θεία  Λειτουργία ιερουργούντος  του Σχολάρχη  της Σχολής Αρχιμανδρίτη π. Δημητρίου  Αργυρού.  ΄Εψαλλαν απόφοιτοι του Ιεροδιδασκαλείου με χοράρχη τον Απόφοιτο Παύλο Στασινό. Μετά τη Θεία Λειτουργία ο π. Δημήτριος  χάρισε σε κάθε Βελλαϊτη έναν τόμο με τα πρακτικά του Επιστημονικού Συνεδρίου για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς.

Παρευρέθησαν πολλοί Βελλαϊτες με τις οικογένειές τους. Η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική, παρ΄ότι το ανάμωμα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Μετά όλοι μαζί  επισκέφτηκαν   τις πηγές , ήπιαν καφέ και τσίπουρο,  θυμήθηκαν τα μαθητικά τους χρόνια και  ανανέωσαν τους δεσμούς που ενώνουν  εμάς τους Βελλαϊτες. Βελλαϊτες με την κιθάρα και το ακορντεόν μας θύμισαν αξέχαστες ελληνικές επιτυχίες.

Την οργάνωση της συνάντησης ανέλαβε  ο Σύλλογος των Αποφοίτων της Σχολής του Νομού  Ιωαννίνων.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τις 16 Αυγούστου 2014.

 

 

 

                          ΒΕΛΛΑΪΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ 2012

 Θεσμός έγινε το αντάμωμα των αποφοίτων του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς , που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 16 Αυγούστου.

΄Ετσι και φέτος  πολλοί Βελλαϊτες βρέθηκαν στη Βελλά για το καθιερωμένο προσκύνημα.

Το πρωί   τελέστηκε  Θεία  Λειτουργία . Ακολούθη-σε επιμνημόσυνη δέηση  υπέρ του  ιδρυτή του Ιεροδιδασκαλείου  Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα Βλάχου, του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ και  και των θανόντων  Βελλαϊτών.  ΄Εψαλλαν απόφοιτοι του Ιεροδιδασκαλείου.

Παρευρέθησαν πολλοί Βελλαϊτες με τις οικογένειές τους. Η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική, παρ΄ότι το ανάμωμα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Μετά όλοι μαζί  επισκέφτηκαν   τις πηγές , ήπιαν καφέ και τσίπουρο,  θυμήθηκαν τα μαθητικά τους χρόνια και  ανανέωσαν τους δεσμούς που ενώνουν  εμάς τους Βελλαϊτες. .

Την οργάνωση της συνάντησης ανέλαβε  ο Σύλλογος των Αποφοίτων της Σχολής του Νομού  Ιωαννίνων.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τις 16 Αυγούστου 2013.

 

ΒΕΛΛΑΪΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ 2011

 Στις 16 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε, όπως κάθε χρόνο, στην Τροφό  Σχολή  το καθιερωμένο αντάμωμα. Το αντάμωμα αυτό είχε ιδιαίτερη σημασία, γιατί συνέπεσε με τα εκατό χρόνια από την ίδρυση του   Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς.

Το πρωί   τελέστηκε  Θεία  Λειτουργία .  Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση  υπέρ του  ιδρυτή του Ιεροδιδασκαλείου  Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα Βλάχου, του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ και  και των θανόντων  Βελλαϊτών. Παρευρέθησαν πολλοί Βελλαϊτες με τις οικογένειές τους. Μετά όλοι μαζί  επισκέφτηκαν   τις πηγές , ήπιαν καφέ και τσίπουρο,  θυμήθηκαν τα μαθητικά τους χρόνια και  ανανέωσαν τους δεσμούς που ενώνουν  εμάς τους Βελλαϊτες. .

Την οργάνωση της συνάντησης ανέλαβε  ο Σύλλογος των Αποφοίτων της Σχολής του Νομού  Ιωαννίνων.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τις 16 Αυγούστου 2012.

 

Για το γιορταστικό αυτό αντάμωμα ο Βελλαϊτης  Γιώργος Τσούκας γράφει...

 

16 Αυγούστου 2011:

 τα 100 χρόνια της Βελλάς..!

(ένα καντήλι αναμμένο  , για να μην μένει μόνο του το σκοτάδι…)

 

Μέρα σύναξης των Βελλαϊτών. Μέρα  προσκυνήματος στη Βελλά…! Η φετινή μνήμη  επετειακή. Γιορτάσαμε τα 100 χρόνια της Σχολής… Η συγκίνηση έκδηλη, γνήσια και ιδιαίτερη. Τη νιώσαμε για μια ακόμη φορά στο φυσικό μας χώρο. Την αισθανθήκαμε ως ήρεμη  αναπόληση, αλλά και ως αίσθηση μιας γενιάς που βρίσκεται στο κατώφλι του δειλινού της…Οι περιστάσεις το έφεραν να γινόμαστε με τον καιρό λιγότεροι και να νιώθουμε ως «οιονεί απόντες» από ένα κάλεσμα που δεν θα έχει σε λίγο  τους φυσικούς αποδέκτες του…

Όμως ας είναι…Τη χαρήκαμε τη γιορτή στο αμίλητο τοπίο της Σχολής,  ως κυνηγοί και νοσταλγοί των σχολικών μας χρόνων. Διαβήκαμε με δέος την πύλη της σιωπής. Περπατήσαμε συγκινημένοι στο λιθόστωρο της εισόδου…Σταθήκαμε ταπεινά στις αγέρωχες μορφές των Ιεραρχών. Σκύψαμε ευλαβικά και αναπέμψαμε  δέηση στην Παναγιά τη  Βελλαϊτισσα !..

Μετά τη λειτουργία σκορπιστήκαμε σε παρεούλες της στιγμής. Ξαναζήσαμε τον μικρόκοσμο της Βελλάς…Η ψυχή περπατούσε στον γνώριμο δρόμο της. Ξεδίπλωνε λίγο-λίγο τον εαυτό της. Ανασάλευε τις αναμνήσεις της μέσα σε μια ηδονική μοναξιά. Το ανυπότακτο νεανικό σφρίγος πειθαρχούσε σε όψιμες «εκλογικεύσεις»,  σκορπίζοντας βρεγμένα ροδοπέταλα…

Στο σύντομο οδοιπορικό  άλλοι ανηφορήσαμε  κατά τους θαλάμους. Άλλοι κατηφόρισαν  κατά τις πηγές. Άλλοι διάλεξαν τον  μοναχικό τους περίπατο. Το σάλεμα προσωπικών στιγμών στο χώρο των τάξεων,  που φιλοξένησαν τα παιδικά τους όνειρα, στο χώρο της αυλής,  που ζωντάνευε την καθημερινότητα της Βελλάς  , στην αγκαλιά μιας φύσης στην οποία αντιλαλούσαν  τα εφηβικά τους σκιρτήματα.

Το ανακαινισμένο κλιμακοστάσιο,  μέσα από εικόνες και μορφές,  φιλοξενούσε τη Βελλαϊτικη μνήμη…Ήταν αδύνατο μέσα σ’  αυτό το προσκύνημα να μη σταθείς με ευλάβεια και ευγνωμοσύνη στους μεγάλους απόντες. Από τους μακαριστούς Ιεράρχες που εμπνεύστηκαν και στήριξαν τη Σχολή,  μέχρι τον αρχιμάγειρα που την «έθρεφε» με ανυπόκριτη ανθρωπιά και  ταπεινή αφοσίωση. Ολούθε,  τριγύρω σου,  αισθανόσουν τα ευλογημένα πνεύματα αυτών που έχουν φύγει…

Τους πρέπει, πράγματι, η μεγάλη τιμή..! Είναι λίγη η έκφραση της ευγνωμοσύνης. Η αναγνώριση της προσφοράς τους…Δεν μας έδωσαν μόνο κάτι από τη σοφία τους…Μας έδωσαν , απλόχερα, την πίστη και τη στοργή τους…Μας έδωσαν την αγάπη,  από την οποία ήταν πλούσια η ψυχή τους,  με έναν τρόπο που δεν συναντάς σήμερα… Γι   αυτούς,  η αγάπη συμπυκνώνονταν στην ανιδιοτέλεια της προσφοράς. Στην προσήλωση στο καθήκον. Στην εμμονή και τη βαθιά πίστη στον ανθρώπινο χαρακτήρα της εκπαίδευσης..!

Όμορφες θύμησες που έγιναν «εμπειρίες ζωής» για όλους μας. Που έγιναν προσωπικές χαρές και επαγγελματική ευδοκίμηση στον κοινωνικό στίβο που βρέθηκε ο καθένας μας…Ήταν πάντα αυταπόδεικτη η πανθομολογούμενη πνευματική «περιουσία» της Βελλάς… Εκείνοι  μας την είχαν προσφέρει  απλόχερα, ως γνήσιοι δάσκαλοι και ακαταπόνητοι Ιεράρχες. Ύφαιναν τη ζωή μας με νήματα και νοήματα βγαλμένα από την καρδιά τους. Ιδέες και αξίες με τις οποίες ενέπνεαν το μέλλον μας . Τις έριχναν σαν σπόρους σε διψασμένη γη, για να βλαστήσει στον καθένα μας  η ελπίδα . Για να ζήσουμε στον  άμοιρο τόπο μας  καλύτερα από τους Γονείς μας. Για να αιμοδοτήσουμε μια Ελλάδα δύστυχη και ταπεινωμένη, μια Ελλάδα αξιοπρέπειας και ευθύνης και όχι μια χώρα παρηκμασμένη και ανυπόληπτη,   όπως την έχουμε  καταντήσει,  σήμερα..!  

Όμορφες,  πράγματι, μνήμες για τις μέρες του «Φθινοπώρου» μας. Θυμίαμα χρέους και αλήθειας, μικρή σπονδή στα 100 χρόνια της Σχολής μας…Άλλωστε,  απόντες σε τέτοιες ανακλήσεις δεν υπάρχουν.. Τι σημασία μπορεί να έχει η φυσική παρουσία,  όταν η ψυχή μπορεί και από μακριά , σε πείσμα του χρόνου, λαίμαργα να  ρουφάει την ανάμνηση του χώρου,  που παραμένει ζωντανός , καθώς αναμοχλεύει τον  μικρόκοσμο της Βελλάς… (εκείνων των χρόνων…).

Με ένα τρόπο παράξενο ο χώρος της σχολής γίνεται πάντα τόπος «συγκομιδής» δυνατών στιγμών και οραμάτων… Χώρος συμβολικής «καρποφορίας» στιγμών αμετάκλητα εγκλωβισμένων στην ευαισθησία του καθενός. Βοηθάει πάντα ένα φως αλλοτινό,  για να ανάψει η δική σου φλόγα, που σιγοκαίει,  ακοίμητη,  μέσα σου…

Πώς είναι δυνατόν να φύγεις ατάραχος από έναν τέτοιο χώρο, ανέπαφος  από μια τέτοια «μυσταγωγία», άθικτος από το συμβολικό «θυσιαστήριο»  της Βελλάς…! Αντίθετα, όποια και αν είναι η πηγή,  που αναβλύζει μέσα σου, σήμερα ο  σιωπηλός αυτός χώρος της παιδικής σου μνήμης,  σου επιβάλλεται με μια αίσθηση ακατανίκητη και σου επιβάλλει να τον βλέπεις με άπειρη τρυφερότητα…

Από την άλλη πλευρά: πώς μπορείς  να τον αποχωριστείς χωρίς οδύνη, όταν χρόνο με το χρόνο τον βλέπεις να φυλλορροεί από την αδιαφορία των ιθυνόντων…Από εκείνους που μυωπικά , ίσως μικρόνοα και μικρόψυχα,  δεν κατανόησαν τη συμβολή της Βελλάς και την ανάγκη να παραμείνει ένας αναμμένος δαυλός,  απέναντι στο  σκοτάδι που μας τυλίγει,  στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε…

Πάμπολλα τα κομμάτια της ψυχής που αφήσαμε στον ακριβό μας χώρο….

Πολλές και οι ευχαριστίες μας στους σημερινούς συντελεστές της αγαπημένης μας Σχολής…Πασχίζουν με τον τρόπο τους να κρατούν αναμμένο το καντήλι της Βελλάς….

έτσι, για να μη μένει μόνο του το σκοτάδι… !

Αναμφισβήτητα, μεγάλη η προσφορά…Δίνουν κάποια ζωή στην υπόσταση στη Σχολή μας , έστω και  αν ξεσπάει,  εύλογα,  ένας  λυγμός…:

Ως πότε…;

 

                                                                        Γιώργος Τσούκας- Βελλαϊτης                                                                             

 ΒΕΛΛΑΪΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ 2010

Στις 16 Αυγούστου  πραγματοποιήθηκε, όπως κάθε χρόνο ,το Βελλαϊτικο αντάμωμα στη Βελλά. Το πρωί τελέστηκε Θεία  Λειτουργία . Ακολούθησε  επιμνημόσυνη δέηση  υπέρ του  ιδρυτή του Ιεροδιδασκαλείου Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνα Βλάχου,του Αρχιεπι-σκόπου Σεραφείμ και  και των θανόντων  Βελλαϊτών. Παρευρέθησαν πολλοί ΒελλαΪτες με τις οικογένειές τους.  ΄Ηπιαμε  καφέ  στις πηγές. Θυμηθήκαμε  πολλά και  ανανεώσαμε τους δεσμούς που ενώνουν τους Βελλαϊτες. Την οργάνωση της συνάντησης είχε  ο Σύλλογος των Αποφοίτων της Σχολής του Νομού Ιωαννίνων.

  Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τις 16 Αυγούστου 2011.

ΦΩΤΟ-ΑΝΤΑΜΩΜΑ

 ΦΩΤΟ-ΑΝΤΑΜΩΜΑ 2010.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση

Αναζήτηση στο Σάιτ

Κατοχυρωμένα δικαιώματα: Πανελ.Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς. Σχεδίαση: Ζουρελίδης Συμεών. Επιμέλεια : Οικονόμου Παύλος

Υλοποιήθηκε από Webnode