Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς

 

                               Εκπαίδευση

Το Ιεροδιδασκαλείο είχε έξι τάξεις. Οι τάξεις Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄αντιστοιχούσαν στις τάξεις Γ΄ Γυμνασίου και στις Α΄, Β'  και Γ΄Λυκείου. Η Ε΄και η ΣΤ΄τάξη αντιστοιχούσαν στα δύο έτη των Παιδαγωγικών Ακαδημιών.

Τα μαθήματα που διδάσκονταν ήταν τα φιλογικά ,τα μαθηματικά, τα φυσικά  , η ιστορία, η μουσική ,τα τεχνικά , τα γεωπονικά , παιδαγωγικά και  θεολογικά μαθήματα H εισαγωγή των μαθητών γινόταν μετά από  εξετάσεις και μεγάλο συναγωνισμό. Τα μαθήματα που διδάσκονταν τα δύο τελευταία έτη σπουδών  και  όπως αναγράφονταν στο «ΠΤΥΧΙΟΝ» είναι :

1) ΕΝ ΤΗ, ΕΚΚΛ. ΡΗΤΟΡΙΚΗ 
2) ΕΝ ΤΗ, ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΗ 
3) ΕΝ ΤΗ, ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ, ΚΑ ΤΩ, ΚΑΝ. ΔΙΚΑΙΩ, 
4) ΕΝ ΤΗ, ΓΕΝΙΚΗ, ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ 
5) ΕΝ ΤΗ, ΕΙΔΙΚΗ, ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ 
6) ΕΝ ΤΑΙΣ, ΔΙΔΑΚΤΙΚΑΙΣ ΑΣΚΗΣΕΣΙΝ ani-books2
7) ΕΝ ΤΗ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ 
8) ΕΝ ΤΗ, ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ 
9) ΕΝ ΤΗ, ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ 
10) ΕΝ ΤΗ, ΣΧΟΛ. ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ 
11) ΕΝ ΤΗ, ΕΝ ΤΟΙΣ ΜΑΘΗΜΑΣΙΝ ΕΘΝ. ΑΓΩΓΗΣ
12) ΕΝ ΤΗ, ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
13) ΕΝ ΤΗ, ΓΕΩΠΟΝΙΑ ΚΑΙ ΖΩΟΤΕΧΝΙΑ 
14) ΕΝ ΤΗ, ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ 
15) ΕΝ ΤΗ, ΩΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΚΛ. ΜΟΥΣΙΚΗ

Η απονομή των πτυχίων γινόταν σε ειδική τελετή παρουσία του Μητροπολίτη Ιωαννίνων και των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του Νομού.

Το πτυχίο

"ΔΙΔΟΤΑΙ ΠΑΡΕΧΟΝ ΤΑΣ ΤΕ ΤΗΣ ΙΕΡΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ ΝΕΝΟΜΙΣΜΕΝΑΣ ΠΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΝ ΤΑΙΣ ΑΝΩΤΑΤΑΙΣ ΣΧΟΛΑΙΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ."

Καθοριστικό ρόλο στην μόρφωσή μας έπαιξαν οι καθηγητές μας.΄Ηταν σπουδαίοι επιστήμονες, άριστοι Παιδαγωγοί ,αξιόλογοι άνθρωποι. ΄Ηταν ό,τι καλύτερο διέθετε η εκπαίδευση στην ΄Ηπειρο την εποχή εκείνη.  Μας έμαθαν πολλά και τους χρωστάμε πολλά. Τους τιμούμε και τους ευχαριστούμε.

Οι απόφοιτοι του Ιεροδιδασκαλείου διακρίθηκαν σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Πολλοί Βελλαϊτες  διακρίθηκαν και διακρίνονται  ως στελέχη της Εκπαίδευσης ( Σχολικοί Σύμβουλοι, Προϊστάμενοι Εκπαίδευσης , Διευθυντές Δημοτικών Σχολείων). Αρκετοί  Βελλαϊτες έγιναν Πολιτικοί.  Πολλοί υπηρετούν ως Καθηγητές Πανεπιστημίου, Γιατροί, Δικηγόροι, Μηχανικοί, Στελέχη  Οργανισμών, Επιχειρηματίες και Ελεύθεροι Επαγγελματίες.  ΄Ολοι τους διακρίνονται στο χώρο που υπηρετούν και απολαμβάνουν την εκτίμηση της κοινωνίας.

                           

Καθημερινά.

Από το πρωί μέχρι το μεσημέρι κάναμε μάθημα. Το απόγευμα , μετά τη μεσημεριανή ξεκούραση για αρκετές  ώρες όλοι οι σπουδαστές μελετούσαν στις τάξεις τους με επιμελητές σπουδαστές της ΣΤ΄ τάξης και με τη φροντίδα των εφημερευόντων καθηγητών.

Κίνητρο για τους σπουδαστές ήταν η υποτροφία που δινόταν στους 20 πρώτους κάθε τάξης και περιελάμβανε δωρεάν φοίτηση. Οι υπόλοιποι σπουδαστές πλήρωναν για σίτιση κάποιο σημαντικό ποσό. 

Τη φωτοτυπία του  πτυχίου του Βελλαϊτη  Βλάσιου Παπαδημητρίου παρέδωσε ευγενώς ο γιος του   στον Πρόεδρο των Βελλαϊτών Ιωαννίνων Δημήτρη Φλώρο,ο οποίος με τη σειρά του την παρέδωσε για ανάρτηση στην ιστοσελίδα μας.

                                             Αμφιθέατρο                                                           Εορταστικό τραπέζι 

  

                       

                       Απονομή   Πτυχίων  αποφοίτων  1972

                                                                        

          ΦΩΤΟ - ΘΕΑΤΡΟ       

     

                                                                        "Η Μεγάλη θυσία" - 25η Μαρτίου

                                 Θεατρική  παράσταση από τους σπουδαστές  απόφοιτους  του 1975

                                                                                σκηνικά Δ. Θάνος

Αναζήτηση στο Σάιτ

Κατοχυρωμένα δικαιώματα: Πανελ.Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς. Σχεδίαση: Ζουρελίδης Συμεών. Επιμέλεια : Οικονόμου Παύλος

Υλοποιήθηκε από Webnode