Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς

Συνέδριο για το μέλλον της Βελλάς.

   

Για να δείτε το Συνέδριο κάντε κλικ στην εικόνα.

Προτάσεις και λύσεις για το μέλλον της Βελλάς αναζητούν οι απόφοιτοι του ιστορικού ιεροδιδασκαλείου που μετά το αιφνιδιαστική κλείσιμο της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Σχολής Βελλάς,

Η Ένωση Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς διοργάνωσαν την Τετάρτη το πρωί 8 Νοεμβρίου 2023 στην αίθουσα "ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ" στα Ιωάννινα συνέδριο για το μέλλον της Βελλάς, και κάλεσαν όσους ενδιαφέρονται για αυτό το σημαντικό πνευματικό περιουσιακό στοιχείο της ευρύτερης περιοχής, να συνεισφέρουν με προτάσεις.

Οικοδεσπότες της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων Δημήτρης Φλώρος και ο πρόεδρος  του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Θεοφάνης Βώττης .

Πρόεδρος του Συνεδρίου οι Βελλαϊτης Γιάννης Γιώσας και μέλη οι Βελλαϊτες Θεοφάνης Βώττης και Κωνσταντίνος Τσακτσίρας.

Στην έναρξη της εκδήλωσης, την αγωνία και τον προβληματισμό των Βελλαϊτών εξέφρασε ο Γιάννης Γιώσας, σημειώνοντας πως στόχος του Συνεδρίου είναι να ανοίξει προοπτικές για το μέλλον της ιστορικής σχολής. «Πρόθεση μας είναι να συμβάλλουμε στις αποφάσεις, που μέχρι τώρα έχουν ληφθεί, και, γιατί όχι, στη μερική ή ολική αναθεώρησή τους, εφόσον συνδυαστούν με τις προτάσεις σήμερα. Δεν είμαστε δογματικοί, ούτε θα βιαστούμε να εγγράψουμε το ιεροδιδασκαλείο Βελλάς στη μετά-ιστορία», τόνισε.

Χαιρέτισαν,

Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Θεοφάνης Βώτης και ο Πρόεδρος της ΄Ενωσης Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Δημήτρης Φλώρος, οι οποίοι εξέφρασαν την αγωνία  και τον προβληματισμό όλων των Βελλαϊτων  για το μέλλον της Βελλάς και τόνισαν ότι στόχοςτου Συνεδρίου  είναι η ανάκτηση της παλιότερης αίγλης και του κύρους της σχολής και της αξιοποίησης των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Στις εργασίες του Συνεδρίου παραβρέθηκε και ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος, ο οποίος στον χαιρετισμό του δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση να σταματήσει η λειτουργία του εκκλησιαστικού σχολείου αλλά και της Ακαδημίας, ευχόμενος πολύ σύντομα να ξεκινήσει η λειτουργία της Σχολής Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών, που θα τροφοδοτήσει την εκκλησία με ιερείς.

Παράλληλα όμως, ο κ.κ. Μάξιμος, με στόχο να συνεχιστεί η ακαδημαϊκή προοπτική της Βελλάς, στοχεύει στην δημιουργία ενός νομικού προσώπου, όπως ενός Κέντρου Δια Βίου Μάθησης, που, μέσα από τις αναγκαίες διαδικασίες αναγνώρισης και πιστοποίησης, θα μπορεί να αναλάβει εκπαιδευτικές δραστηριότητες, σε συνεργασία με Θεολογικές, και όχι μόνο, σχολές της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυναν ακόμη οι δήμαρχοι Ιωαννιτών Δημήτρης Παπαγεωργίου και Πωγωνίου Κώστας Καψάλης,. Το παρών στο Συνέδριο έδωσαν εκπρόσωποι αρχών και φορέων, αλλά και πλήθος Βελλαϊτών.

Κατατέθηκαν οκτώ προτάσεις, με στόχο να συνεχίσει η Βελλά να αποτελεί «φάρο» της Ορθοδοξίας αλλά και της εκπαίδευσης.

Οι προτάσεις αφορούν την ίδρυση τμήματος Γεωπονίας ως παράρτημα της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τη δημιουργία Τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Αγροοικολογία & Αγροδιατροφή στην κατεύθυνση ίδρυσης Τμήματος Αγροοικολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την ίδρυση Κέντρου Σπουδής & Έρευνας Βιολογίας Φυτών με πυλώνα σύγχρονο Βοτανικό Κήπο Βελλάς, την ίδρυση Ελληνορθόδοξου Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Βελλάς, την εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την επαναλειτουργία της Σχολής Βελλάς, τη Βελλά ως νέο Τεχνολογικό Πάρκο, τη Βελλά ως Κέντρο Ορθοδοξίας και τη λειτουργία Κέντρου Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ομογενών.

Οι προτάσεις κατατέθηκαν και αναλύθηκαν, κατά σειρά,

  •  Από τον ιατρό δρ. Νικόλαο Κώτση,

«Ίδρυση τμήματος Γεωπονίας και παράρτημα της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.»

  • Το δασολόγο – περιβαλλοντολόγο Κωνσταντίνο Τσακτσίρα,

«Δημιουργία Μεταπτυχιακού τμήματος Σπουδών στην Αγροοικολογία και Αγροδιατροφή στην κατεύθυνση ίδρυσης τμήματος Αγροοικολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.»

  • Τον ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Φυσικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Θεοχάρη Κοσμά,

«Κέντρο Σ πουδής και ν΄Ερευνας βιολογίας φυτών με πυλώνα σύγχρονο βοτανικό κήπο Βελλάς.»

  • Το Σχολάρχη των «Εκπαιδευτηρίων Γείτονα» Ελευθέριο Γείτονα,

« Ιδρυση Ελληνοορθόδοξου ευρωπαϊκού κολεγίου Βελλάς.»

  •  Τον περιφερειακό σύμβουλο, προϊστάμενο του Τμήματος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Ζίτσας Ζώη Γαλατά,

«Εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την επαναλειτουργία της Σχολής Βελλάς.»

  • Το συνταξιούχο εκπαιδευτικό Σπυρίδωνα Υφαντή,

« Η Βελλά νέο τεχνολογικό Πάρκο.»

  • Τον ταμία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού Ηλία Γαλανό,

« Η Βελλά ως Κέντρο Ορθοδοξίας.»

  •  Και τον τέως περιφερειακό διευθυντή της Εθνικής Τράπεζας Δημήτριο Φλώρο,

« Κέντρο Επιμόρφωσης εκπαιδευτικού Προσωπικού Ομογενών.»

Μετά το τέλος των εισηγήσεων τοποθετήθηκαν πολλοί Σύνεδροι ανάμεσα στους οποίους η κ. Μαρία Ράπτη,Πρόεδρος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς,ο  Βελλαϊτης καθηγητής Καρδιολογίας κ.Στέφανος Φούσας, ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Καψάλης και ο Βελλαϊτης Καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Παναγιώτης Νούτσος.

Προτάσεις και λύσεις για το μέλλον της Βελλάς αναζητούν οι απόφοιτοι του ιστορικού ιεροδιδασκαλείου μετά το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Σχολής Βελλάς.Προτάσεις κατατέθηκαν στο Συνέδριο. Απομένει στην πνευματική ηγεσία του τόπου να βρεθεί η καλύτερη,προσφορότερη και ρεαλιστικότερη λύση ώστε η ανάκτηση της παλιότερης αίγλης και του κύρους της σχολής και της αξιοποίησης των κτιριακών εγκαταστάσεων να γίνουν πραγματικότητα.

“Οι απόφοιτοι της Βελλάς και νομίζουμε και η σύνολη κοινωνία των Ιωαννίνων, και όχι μόνο, αξιώνουμε να λειτουργήσει στο χώρο της Βελλάς Σχολή σε ανώτατο πανεπιστημιακό επίπεδο. Το ποιο θα είναι το γνωστικό αντικείμενο δεν θα το πούμε εμείς εδώ, μας υπερβαίνει. Θα το βρει η πνευματική ηγεσία της πόλης. Μόνον έτσι θα δικαιωθεί το όραμα του Σπυρίδωνα, η φήμη της Σχολής και θα αναβαθμιστεί και το κύρος της Εκκλησίας. Και λέμε πως το δρόμο μας τον έδειξε η ίδια τη Εκκλησία, σε αγαστή μάλιστα συνεργασία με την Πολιτεία. Σκαλίσαμε, βρήκαμε, το υιοθετούμε και το προτείνουμε: Το έτος 1925 ιδρύθηκε στο χώρο που υπάρχει η Μονή Δουρούτης το «Πρακτικό Γεωργικό Σχολείο Δουρούτης». Στο χώρο αυτό υπήρχε αγροτική έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων η οποία κρίθηκε αναπαλλοτρίωτη εις το διηνεκές δια την εξυπηρέτηση των αναγκών του Σχολείου. [Σας θυμίζει κάτι αυτό;] Το 1967 το Διοικητικό Συμβούλιο του Πρακτικού Γεωργικού Σχολείου Δουρούτης, με Πρόεδρο τον μακαριστό, μητροπολίτη τότε Ιωαννίνων, Σεραφείμ Τίκα [μετέπειτα αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος], με τη συμμετοχή του δημάρχου Ιωαννίνων Σπυρίδωνα Κατσαδήμα, και του προέδρου της Ε.Η.Μ. Κων/νου Φρόντζου, με εισήγηση του σεβασμιότατου Μητροπολίτη, μεταβίβασε όλη την περιουσία του Σχολείου εις το Αριστοτέλειον Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με το σκοπό οι εκτάσεις του να χρησιμοποιηθούν για την ανέγερση της πανεπιστημιούπολης των Ιωαννίνων, όπερ και εγένετο. Από το ένα μέρος η εκκλησία και από το άλλο η πνευματική ηγεσία της πόλης [Πανεπιστήμιο, επιστημονικοί σύλλογοι, αυτοδιοίκηση, περιφέρεια, συνδικάτα κ.λ.π.] ας αναζητήσουν, σε αγαστή συνεργασία, το κατάλληλο γνωστικό αντικείμενο, σε ανώτατο επιστημονικό επίπεδο. Δεν είναι δύσκολο να το βρουν. Αρετή και τόλμη χρειάζεται.” γράφει ο Βελλαϊτης Δικηγόρος Γιάννης Τσέρμπος.

Θερμά συγχαρητήρια στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΄Ενωσης Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων για την άρτια οργάνωση του Συνεδρίου. Θερμά συγχαρητήρια επίσης και στον Πρόεδρο του Συνεδρίου Βελλαϊτη Γιάννη Γιώσα για την άψογη και αντικειμενική  διεύθυνση των εργασιών του Συνεδρίου.

 

Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017

Ο Στέφανος Φούσας στο Αμερικάνικο Συνέδριο Καρδιολογίας στην Ουάσινγκτον

                                                                                     
Ο κ. Στέφανος Φούσας στην κοινή του προεδρία με τους προέδρους 
της Αμερικανικής και Γερμανικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον στο διάστημα 17-19 Απριλίου 2017, παραβρέθηκε και συμμετείχε ενεργά ο τ. Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Σ. Διευθυντής-Ε. Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Φούσας.
Εκεί σε ένα διεθνές συνέδριο που το παρακολουθούν τα μεγαλύτερα ονόματα της Καρδιολογίας παγκοσμίως ο κ. Φούσας είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις και να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις σε όλα τα πεδία της Καρδιολογίας ενώ συμπροέδρευσε σε session με τους Προέδρους της Αμερικανικής και της Γερμανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. 
Τέλος παρέστη σε συνάντηση με διαπρεπείς ιατρούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου προέκυψαν τα εξής δεδομένα:
1) Σε ασθενείς με οικογενή χοληστερίνη που δεν είναι αποτελεσματική η αγωγή με τα συνήθη φάρμακα η αγωγή νέων φαρμάκων υποδορίως μπορεί να μειώσει τα συμβάματα (έμφραγμα-θάνατο) ακόμα και 20%.
2) Μέχρι σήμερα η διαδερμική τοποθέτηση βαλβίδας χωρίς χειρουργείο γίνονταν σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για χειρουργείο. 
Προκύπτει πλέον ως συμπέρασμα ότι η διαδερμική τοποθέτηση βαλβίδας μπορεί πλέον να γίνεται και σε ασθενείς μεσαίου κινδύνου.
3)  Πλέον οι έρευνες δείχνουν ότι σε ασθενείς υψηλού κινδύνου και με στόχο την επαναγγειώσή τους είναι αναγκαία η λήψη αποφάσεων από Cardiac Team (Καρδιολόγοι, Καρδιοχειρούργοι, Αναισθησιολόγοι).
4)  Η εξέλιξη της Παιδοκαρδιο-ογκολογίας ως υποειδικότητας συμβάλλει σημαντικά στην καλύτερη θεραπεία και πρόγνωση νέων ασθενών με καρκίνο.
5) Είναι επιβεβλημένος τέλος ο πλήρης έλεγχος σε αθλητές που κάνουν πρωταθλητισμό και οι οποίοι λαμβάνουν φάρμακα που δεν πρέπει με στόχο να συμβάλλουν στην απόδοσή τους. 
Η άσκηση χωρίς χορήγηση φαρμάκων ευρύτερα προσφέρει τα μέγιστα στον ανθρώπινο οργανισμό.
Το γενικότερο συμπέρασμα που βγήκε και εφέτος σύμφωνα με τον κ. Φούσα είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει αξιόλογο επιστημονικό προσωπικό που διαπρέπει στο εξωτερικό αλλά αποτελεί σημαντική προτεραιότητα η χώρα να οργανώσει ένα αποτελεσματικό και με ποιοτικές υπηρεσίες δημόσιο σύστημα υγείας των επόμενων δεκαετιών.

 

                                           1ο Πανελλήνιο Συνέδριο

 « Η ζωή και το έργο του Λόγιου και Παιδαγωγού Στεφάνου Κομμητά »

  «Η ζωή και το έργο του λογίου και παιδαγωγού Στεφάνου Κομμητά» του καταγόμενου «εκ Φθίας, εκ Χωραρχίας μέν Κοκοσίου, κώμης δέ Κωφών»ήταν το θέμα του 1ου διήμερου Πανελλήνιου Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε τηνΠαρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013 στο Πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αλμυρού, στον Αλμυρό και το  Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βόλο, στο αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος» στο παραλιακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής», από το Εργαστήριο Ιστορίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Παν/μίου Θεσσαλίας, από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Αλμυρού, από τον Εξωραϊστικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κωφών Αλμυρού «Ο Στέφανος Κομμητάς» και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στο πάνθεον των επιφανών Ελλήνων για το σημαντικό συγγραφικό και εκπαιδευτικό του έργο, ανήκει πλέον , ο καταγόμενος από τους Κωφούς του Αλμυρού λόγιος, παιδαγωγός και κληρικός Στέφανος Κομμητάς, μέσα από το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο.

Την έναρξη των εργασιών στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού τίμησαν με την παρουσία τους οι Βουλευτές Μαγνησίας, Μαρίνα Χρυσοβελώνη και Πάρις Μουτσινάς, ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Γ. Σούρλας, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστός και ο αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Γ. Καλτσογιάννης, ο Δήμαρχος Αλμυρού, Ευ. Χατζηκυριάκος, αντιδήμαρχοι της περιοχής, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Δήμαρxος Αλμυρού Ευ. Χατζηκυριάκος. Προλόγισε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κωφών Μαγνησίας ¨Στέφανος Κομμητάς¨εξαιρετικός εκπαιδευτικός  και βασικός συνδιοργανωτής του Συνεδρίου Κώστας Γιαννίτσης. Χαιρέτισαν οι βουλευτές Μαγνησίας, ο κ. Σούρλας, ο περιφερειάρχης, εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη και ο Δήμαρχος Αλμυρού. Δεξίωση προς τιμή των συνέδρων παρέθεσε ο Δήμαρχος Αλμυρού.                            

Διακεκριμένοι εισηγητές φώτiσαν  άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας και του έργου του Στέφανου Κομμητά, αποκαθιστώντας ουσιαστικά την ιστορική του μνήμη, αναδεικνύοντας και αξιοποιώντας το έργο του. Όπως τονίστηκε, το έργο του Στέφανου Κομμητά δεν διακρίνεται μόνο για την ποσοτική του διάσταση, με τους 40 τόμους με 13.000 σελίδες που εξέδωσε, τις επιστολές και τους λόγους που συνέγραψε, αλλά και για την ποιότητά του, προσανατολισμένο, σύμφωνα με τον κ. Σούρλα στην παιδαγωγική κατεύθυνση και τις ανάγκες της ελληνικής παιδείας και της εποχής του.Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στη ζωή του, στην οποία πορεύτηκε ασυμβίβαστος υπηρετώντας τα ιδανικά της φυλής, τον άνθρωπο, το έθνος.

Ο Κ. Γιαννίτσης διέτρεξε στο «Ιστορικό χρονικό της Κώμης των Κωφών», ενώ ο Γ. Σούρλας σκιαγράφησε την προσωπικότητα του Στεφάνου Κομμητά, αφηγούμενος τους σημαντικότερους σταθμούς της  ζωής και του έργου του.

 Για τον Αγιορείτη μοναχό Στ. Κομμητά και την αξιοποίηση των σωζόμενων χειρογράφων του μίλησε ο Β. Κοντονάτσιος, ενώ ο Ι. Γκόλτσης από την πλευρά του επικεντρώθηκε στην θεολογική επισκόπηση του έργου «Ιερά Κατήχησις».

Ο Αθ. Γκότοβος  εξήρε την σπουδαιότητα  της γλωσσικής διδασκαλίας και της αξιακής αγωγής του «Αλφαβητάριου» του Στ. Κομμητά, ενώ η εισήγηση του Κ. Νικολάκη αφορούσε το χρονικό της έκδοσης της Μυθολογίας.

Οι εργασίες του Συνεδρίου, συνεχίστηκαν τη δεύτερη ημέρα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Γ. Καλτσογιάννη, του Δημάρχου Βόλου Π. Σκοτινιώτη, του Αντιδημάρχου Κοινων. Προστασίας - Πολιτισμού και Παιδείας Απ. Παντσά καθώς και του εκπροσώπου της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού,  π. Μάξιμου.

Την παρουσίαση των «Απάντων» του Κομμητά από τον Ευάγγελο Νίκου, διαδέχτηκαν οι τοποθετήσεις του  Γρ. Καραφύλλη, η από κοινού εισήγηση του Αν. Σμυρναίου και Δ. Σακκή, ενώ η ομιλία του Αθ. Καραθανάση εστίασε στην Ακαδημία του Βουκουρεστίου και τον Στ. Κομμητά. Ακολούθησε ο Απ. Σταβέλας, ο Βασ. Αναγνωστόπουλος,ο οποίος αναφέρθηκε στην ιδεολογία και τις απόψεις περί Παιδείας κατά τους προεπαναστατικούς χρόνους: Η περίπτωση του Στεφάνου Κομμητά. ¨ η Αικ. Πολυμέρου – Καμηλάκη, ο  Ι. Πλεμμένος και ο Απ. Δαρόπουλος.

Σημειώνεται ότι το έργο του Στέφανου Κομμητά ανατυπώθηκε σε οκτώ σειρές από το Εθνικό Τυπογραφείο.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου ο κ. Σούρλας δώρισε την πρώτη σειρά στην υπό σύσταση δημοτική βιβλιοθήκη Αλμυρού, προκειμένου να γνωρίσουν οι Αλμυριώτες το σημαντικό έργο του συντοπίτη τους. Οι 38 τόμοι του συγγραφικού έργου του Κομμητά επανεκδόθηκαν με πρωτοβουλία του ίδιου του Γ. Σούρλα, από το Εθνικό Τυπογραφείο προκειμένου να προσφερθούν σε δημοτικές και δημόσιες βιβλιοθήκες καθώς και σε σχολεία και πανεπιστήμια. Ο Διευθυντής των Εκδόσεων Εκάτη, Κ. Νικολάκης δώρισε με την σειρά του τον τόμο της Μυθολογίας για να συμπληρωθούν τα «Άπαντα» του Κομμητά.

Ο ιερομόναχος Στέφανος Κομμητάς από την κορυφή του Άθω έβλεπε όλο τον κόσμο χωρίς να ξεχάσει την μοναχική του αποστολή. Και μέσα στην ύπαρξη του ξεχείλιζε η αγάπη γι’ αυτό τον κόσμο. Πρώτη επιλογή του ήταν ο ουρανός, δεύτερη το σκλαβωμένο γένος και τρίτη οι νέοι και η παιδεία της ελληνικής επικράτειας. Γνωρίζοντας άριστα την αρχαία και νεότερη γραμματεία έγραψε πολυάριθμα συγγράμματα, δίδαξε τα ελληνόπουλα και μας άφησε μία πλούσια πνευματική κληρονομιά. Στον πολυγραφότατο Στέφανο Κομμητά οφείλουμε τη μόρφωση και εκπαίδευση των νέων πριν και μετά την επανάσταση του 1821. Όλα αυτά του δώσανε το προσωνύμιο «Δάσκαλος του Γένους».

Το όραμα του Κομμητά για μια αναγέννηση της Αρχαίας Ελληνικής και καθιέρωσής της ως γλώσσας της Ελλάδας και του ελληνικού σχολείου, δεν πραγματοποιήθηκε. Η εξέλιξη των πραγμάτων ήταν διαφορετική, παρότι η Αρχαία Ελληνική γλώσσα και ιδιαίτερα ο πολιτισμός που αυτή εξέφρασε, δεν έχουν χάσει την αξία τους για την εκπαίδευση. Το έργο όμως του Κομμητά, ένα έργο πλούσιο και πολυσχιδές, διατηρεί την αξία του όχι μόνο με την έννοια του μουσείου των ελληνικών γραμμάτων, αλλά και με την έννοια της πρόκλησης προβληματισμών που είναι επίκαιροι για την ίδια την εποχή μας, σχεδόν διακόσια χρόνια μετά.

Το συγγραφικό του έργο -40 τόμοι-13.00 σελίδες- και όλα με το χέρι αποτελεί κληρονομιά του και παρακαταθήκη στους ΄Ελληνες.

                                      '' ΄Ο γραμμάτων άπειρος ού βλέπει βλέπων΄

                                        Διπλούν δ΄όρώσιν οι μαθόντες γράμματα.''

                                                   Στέφανος Κομμητάς

Στο Συνέδριο συμμετείχαν δυο εκλεκτοί Βελλαϊτες ως εισηγητές. Ο Καθηγητής μας στο Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς και Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  Βασίλειος Αναγνωστόπουλος και ο συμμαθητής μας και Καθηγητής Παιδαγωγικής  της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων  Αθανάσιος Γκότοβος .

 « Γλωσσική διδασκαλία και αξιακή  αγωγή: Το ¨Αλφαβητάρι¨ του Στεφάνου  Κομμητά.»

είναι το θέμα που  παρουσίασε  ο Βελλαϊτης Καθηγητής Παιδαγωγικής  της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων  Αθανάσιος Γκότοβος την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013  στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αλμυρού Μαγνησίας στο πλαίσιο του Διήμερου Πανελλήνιου Συνεδρίου με θέμα : « Η ζωή και το έργο του Λόγιου και Παιδαγωγού Στέφανου Κομμητά » 

Η εισήγηση του κ.  Γκότοβου ΕΔΩ    Απόσπασμα-VIDEO  ΕΔΩ                           

Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΓΚΟΤΟΒΟΣ γεννήθηκε το 1951. Τελείωσε το Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Δίδαξε Παιδαγωγικά στο Κεντρικό Ινστιτούτο Επιστήμης της Διδασκαλίας και Ανάπτυξης Προγραμμάτων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου (1980-1981). Από το 1981 εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και σήμερα είναι Καθηγητής στον Τομέα Παιδαγωγικής του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ιδίου πανεπιστημίου. Στο πεδίο ειδίκευσής του ανήκουν οι Θεωρίες του Σχολείου, η Διδακτική της Γλώσσας, οι Θεωρίες Κοινωνικοποίησης και η Διαπολιτισμική Παιδαγωγική. Έχει συγγράψει βιβλία και έχει δημοσιεύσει, σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά, άρθρα πάνω στις παραπάνω θεματικές περιοχές.

 

"Ιδεολογία και απόψεις περί Παιδείας κατά τους προεπαναστατικούς χρόνους: Η περίπτωση του Στεφάνου Κομμητά. είναι το θέμα που  παρουσίασε ο Καθηγητής μας στο Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς και Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας  Βασίλειος Αναγνωστόπουλος  το Σάββατο  19 Οκτωβρίου 2013  στο αμφιθέατρο ¨Γιάννης Κορδάτος¨του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο,  στο πλαίσιο του ιδίου  συνεδρίου.
 Αποσπάσματα VIDEO ΕΔΩ                 

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ Δ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Γεννήθηκε στον Άγιο Γεώργιο Δομοκού, σπούδασε κλασική φιλολογία και υπηρέτησε επί σαράντα δύο χρόνια ως φιλόλογος στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας από το 1989 έως το 2008, οπότε και βγήκε στη σύνταξη. Έχει κατευθύνει τη δράση του σε εκπαιδευτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα. Ασχολείται με την κριτική του βιβλίου, ιδιαίτερα με την έρευνα και τη μελέτη της παιδικής λογοτεχνίας, καθώς και με το λαϊκό πολιτισμό, το παραμύθι, τη λαϊκή παράδοση και γλώσσα. Έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα και από πολλούς άλλους φορείς και συλλόγους.  Έχει γράψει βιβλία της ειδικότητάς του –περίπου πενήντα– για τη γλώσσα, την ποίηση, την παιδική/νεανική λογοτεχνία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την κριτική του βιβλίου, τη λαϊκή παράδοση, βιβλία για παιδιά, ανθολόγια κ.ά. Είναι Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ομίλου Αφήγησης (ΠΟΦΑ) καθώς και της Φιλολογικής, Ιστορικής, Αρχαιολογικής, Λαογραφικής Εταιρείας Θεσσαλίας (ΦΙΑΛΕΘ).

Τελειώνοντας μπορούμε αβίαστα να πούμε ότι το διήμερο Συνέδριο για τη  ζωή και το έργο του Λόγιου και Παιδαγωγού Στέφανου Κομμητά  ήταν αντάξιο της προσφοράς και διακονίας του στην Παιδεία και τον Ελληνισμό. Στις τρεις συνεδρίες του φωτίστηκαν όλες οι πτυχές της προσωπικότητάς του, αναδείχθηκε  το πλουσιο συγγραφικό του  έργο και αναδείχθηκε η προσφορά του στην Εκπαίδευση, την Εκκλησία και τον Ελληνισμό,  και εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα.Στο πάνθεον των επιφανών Ελλήνων για το σημαντικό συγγραφικό και εκπαιδευτικό του έργο, ανήκει πλέον , ο καταγόμενος από τους Κωφούς του Αλμυρού λόγιος, παιδαγωγός και κληρικός Στέφανος Κομμητάς  μέσα από το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο. Τόσο η οργάνωση  και η παρουσίαση  του Συνεδρίου όσο και φιλοξενία ήταν άριστες.

VIDEO  από την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου

O τοπικός τύπος έγραψε για το Συνέδριο:  Ο Ταχυδρόμος του Αλμυρού   O Λαός του Αλμυρού                                          

Θερμά και ειλικρινή συγχαρητήρια στον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κώστα Γιαννίτση,στη δραστήρια Δικηγόρο Γεωργία Βασσάλου και στον Αντιδήμαρχο Αλμυρού Δ.Τσούτσα για την άρτια οργάνωση  και παρουσίαση του Συνεδρίου αλλά και τη φιλοξενία των συνέδρων.

Προσκυνηματική εκδρομή και Συνέδριο

 για τον Στέφανο Κομμητά στη Βουδαπέστη

Τα «λείψανα» του Κωφιώτη ιερομονάχου, λογίου και παιδαγωγού Στεφάνου Κομμητά (Κωφοί 1762-Πέστη 6 Απριλίου 1830), βρίσκονται από την Τρίτη 15 Απριλίου 2014 στην αγαπημένη του πατρίδα τους Κωφούς, 184 χρόνια μετά το θάνατό του.

Σε σχετικό Δελτίο Τύπου του Εξωραϊστικού Συλλόγου Κωφών «Στέφανος Κομμητάς», τονίζεται:

«Ευρωπαϊκό Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 14 Απριλίου 2014 στο Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής σχολής Eötvös Loránd University Faculty of Humanity-Budapest που συνδιοργανώθηκε από την Πρεσβεία της Ελλάδος στη Βουδαπέστη, το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Eötvös Loránd, το Διεθνές Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής», τον Εξωραϊστικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κωφών Αλμυρού «Ο Στέφανος Κομμητάς» και το Δήμο Αλμυρού, στα πλαίσια της τετραήμερης θρησκευτικής και προσκυνηματικής εκδρομής που πραγματοποίησε ο ομώνυμος Σύλλογος Κωφών.

Ο Γ.Γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Γεώργιος Σούρλας, μαζί με τον πρόεδρο του Συλλόγου Κωνσταντίνο Γιαννίτση, τον Αντιπρόεδρο Δημήτριο Καραφέρη, τον Ταμία Δημήτριο Ζαγκούρη, τα μέλη Γιαννίτση Ευαγγελία, Γιαννίτση Αικατερίνη, Γιαννίτση Παντελή, Βέργα Απόστολο, Καλτσά Κωνσταντίνο, Αναστασία Παπαρρίζου, Κωνσταντίνα Καπκίδη, τους διακεκριμένους εκπαιδευτικούς – εισηγητές Βίκτωρα Κοντονάτσιο Πρόεδρο της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού «Όθρυς», Απόστολο Δαρόπουλο Σχολικό σύμβουλο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Δρ. Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης, Ευάγγελο Νίκου καθηγητή Φιλόλογο, Λεωνίδα Χριστοδουλίδη καθηγητή Φιλόλογο, Ιωάννη Γκόλτση Θεολόγο, Φώτιο Χατζηδημητρίου Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλμυρού και τους φίλους του Συλλόγου Κωνσταντίνο Ζούπη, Ελένη Κόνιαρη, Δέσποινα Κομιώτη, Καλλιόπη Μωραϊτου, Όλγα Βούλγαρη, Γεωργία Ροντογιάννη, Γεωργία Βασσάλου, Βασιλική Μπουγοπούλου, Ιωάννη Χατζηδημητρίου και Ξανθή Χατσηδημητρίου φτάσαμε το μεσημέρι του Σαββάτου 12 Απριλίου 2014, στη Βουδαπέστη, όπου μας επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή από τον Έλληνα Πρέσβη της Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη Δημήτριο Γιαννακάκη, τους Αξιωματούχους της Πρεσβείας, την Ελληνίδα Πρέσβη της Βιέννης Χρυσούλα Αλιφέρη και από τον Κωνσταντίνο Νάκο Λέκτορα του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Eötvös Loránd στο ξενοδοχείο Mercury Metropol.

 

Το απόγευμα του Σαββάτου, προσκεκλημμένοι του προέδρου της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης της Ουγγαρίας και νεοεκλεγέντος εκπροσώπου της Ελληνικής Μειονότητας στο Ουγγρικό Κοινοβούλιο, του κυρίου Λαοκράτη Κοράντη της Μειονοτικής Αυτοδιοίκησης Ελλήνων του Δήμου Budaörs (Προάστιο της Βουδαπέστης) και του Δημάρχου του Δήμου Budaörs, παρακολουθήσαμε τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821. Κατά τη διάρκεια της τελετής ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλμυρού κος Φώτης Χατζηδημητρίου, πρότεινε στο Δήμαρχο του Budαörs την Αδελφοποίηση των δύο Δήμων.

Την Κυριακή 13 Απριλίου 2014 το πρωί, στο Μνημείο του Ελληνισμού (Petofi ter, 5οδιαμ.), που βρίσκεται στη μέση της Πλατείας, μπροστά από τον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που εγκαινιάστηκε στις 22 Οκτωβρίου 2006, έγινε κατάθεση στεφάνων, από τον Γεώργιο Σούρλα, τον Έλληνα Πρέσβη της Ουγγαρίας Δημήτριο Γιαννακάκη, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλμυρού Φώτιο Χατζηδημητρίου και από τα μέλη του Προεδρείου του Συλλόγου Κωνσταντίνο Γιαννίτση, Δημήτριο Καραφέρη και Δημήτριο Ζαγκούρη.

 

Επισκεφτήκαμε τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Petofi ter 2, 5ο διαμ) που κατασκευάστηκε την τελευταία δεκαετία του 18ου αιώνα από τους Έλληνες της Βουδαπέστης, όπου κατά πάσα πιθανότητα λειτουργούσε και ετάφη μετά το θάνατό του, ο Ιερομόναχος Στέφανος Κομμητάς. Από τα σωζόμενα κρατικά αρχεία της Ουγγαρίας, στα οποία παλαιότερα παρεδόθει αντίγραφο του μητρώου θανάτων του Ιερού Ναού και από το υπ’αριθμόν 722 κείμενο, έχει καταχωρηθεί ο θάνατός του «1830 Απριλίου 6…ζήσας (έτη) 68». Στη συνέχεια η λήκυθος με το χώμα που πήραμε από το χώρο που ετάφη, θα εναποτεθεί σε κενοτάφιο που κατασκευάστηκε στο χωριό του. Στους αγαπημένους του Κωφούς, στην αγαπημένη του πατρίδα που αγωνίστηκε για την απελευθέρωση αλλά δεν ευτύχησε να τη δει ελεύθερη.

Το απόγευμα της Δευτέρας στο Πανεπιστήμιο της πόλης που βρίσκεται στην συνοικία Astoria, στο κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής πραγματοποιήθηκε το Ευρωπαϊκό Συνέδριο με θέμα «Η ζωή και το έργο του Κωφιώτη, Λογίου και παιδαγωγού Στεφάνου Κομμητά», με εισηγήσεις που έγιναν από μέλη του Συλλόγου, καθώς και Έλληνες και Ούγγρους καθηγητές.

 

Μετά το τέλος του Συνεδρίου, στο παρεκκλήσι Αγίων Ιεροθέου και Στεφάνου του Οικουμενικού Πατριαρχείου που βρίσκεται στη Budapest V., Vaci utca 55, στον κεντρικό εμπορικό πεζόδρομο της πόλης, παρακολουθήσαμε κατανυκτικά την ακολουθία του Νυμφίου χοροστατούντος του Μητροπολίτου κ.κ. Αρσενίου και στη συνέχεια έγινε επιμνημόσυνη δέηση εις μνήμην και τιμήν του ιερομονάχου και λογίου Στεφάνου Κομμητά, κατά την οποία αγιάστηκε το λίγο χώμα που η αντιπροσωπεία του Συλλόγου θα μεταφέρει στην ιδιαίτερή του πατρίδα τους Κωφούς.

Η Αντιπροσωπία των 27 συμπατριωτών του Κομμητά, αναχώρησε πολύ πρωί την Τρίτη 15 Απριλίου 2014 από την Βουδαπέστη και επέστρεψε στα πάτρια το απόγευμα στις 15 Απριλίου, πιστεύοντας πως επετέλεσε ένα μεγάλο χρέος προς το Δάσκαλο του Γένους, έστω και μετά από 184 χρόνια από τον θάνατό του.

Όμως δεν σταματάμε εδώ, απλά ήταν ένας ενδιάμεσος σταθμός. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας να γίνει γνωστή η προσωπικότητά του Κομμητά, σε μια ιστορία που τον ξέχασε ή τον αγνόησε, για να τον τοποθετήσουμε στον πάνθεον των επιφανών.

Θα συνεχίσουμε με πρωτοπόρο τον Εξωραϊστικό κι Εκπολιτιστικό Σύλλογο, με την ομάδα των επιστημόνων που συγκροτήθηκε με απόφαση του Συνεδρίου στο Βόλο και διευρύνθηκε σήμερα εδώ και με άλλους εισηγητές.»

 

            Σαββατιάτικη Εφημερίδα της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας
 

To κείμενο και το φωτογραφικό υλικό για την εκδρομή στη Βουδαπέστη είναι  από το site αυτό.Τους ευχαριστούμε πολύ.

 Ο Στέφανος Κομμητάς΄΄επιστρέφει΄΄στο χωριό του

 Με κάθε επισημότητα αλλά και  θρησκευτική κατάνυξη τιμήθηκε προχθές η επιστροφή του ιερομόναχου, λογίου και παιδαγωγού Στέφανου Κομμητά στην πολυαγαπημένη του πατρίδα, τους Κωφούς Αλμυρού, από την Πέστη της Ουγγαρίας, όπου ετάφη το 1830, με την τοποθέτηση της ληκύθου του στο κενοτάφιο του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Εξωραϊστικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κωφών Αλμυρού "Ο Στέφανος Κομμητάς" σε συνεργασία με το Διεθνές Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας "Ρήγας Βελεστινλής" και το Δήμο Αλμυρού

 Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιος, ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας Γεώργιος Σούρλας, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο Δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φώτης Χαζτηδημητρίου, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Δημήτρης Εσερίδης, ο νέος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Κώστας Βαλαμούτης, ο νέος Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.ΑΛ. Ηλίας Δαλακούρας, το Δ.Σ. του Συλλόγου «Στέφανος Κομμητάς»,  το Δ.Σ. της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού, Δημοτικοί Σύμβουλοι και Πρόεδροι Τοπικών Συμβουλίων του Δήμου Αλμυρού. 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με πομπή από την πλατεία του χωριού προς τον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων. Μπροστά  η μπάντα του Δήμου Αλμυρού. Μετά οι  Σύλλογοι Ανατολικής Ρωμυλίας Ευξεινούπολης και  Σαρακατσαναίων Ευξεινούπολης.Ακολουθεί το Δ.Σ. του Εξωραϊστικού Συλλόγου '' Στέφανος Κομμητάς '' με τη λήκυθο, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης και οι ιερείς, οι επίσημοι και πλήθος κόσμου.


Στον Εσπερινό και στο Μνημόσυνο που τελέσθηκαν στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, χοροστάτησε και ομίλησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος.

Μετά τον Εσπερινό τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση  στη μνήμη του Στεφάνου Κομμητά.

Μετά ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος εναπόθεσε τη λήκυθο  στο μνημείο παραδίδοντας το Μεγάλο Δάσκαλο του Γένους στην αιωνιότητα.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων , έπαρση Σημαίας και ο Εθνικός ΄Υμνος.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γεώργιος Σούρλας, ενώ την κεντρική ομιλία για τον Στέφανο Κομμητά εκφώνησε ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Αντώνης Σμυρναίος.

Η βραδιά συνεχίστηκε με γλέντι στην πλατεία του χωριού, όπου παρουσίασαν χοτευτικό πρόγραμμα τα συγκροτήματα του Συλλόγου Ανατολικής Ρωμυλίας Ευξεινούπολης και του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ευξεινούπολης και Περιχώρων «Η Στάνη».

 

Βιντεο και φωτογραφικό υλικό  ΕΔΩ  από   Ευχαριστούμε πολύ.

 

  

Τα ΄Απαντα του  Στέφανου Κομμητά στην Ακαδημία Αθηνών

 

Στην κατάμεστη αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών παρουσιάστηκαν τα ΄Απαντα του Στέφανου Κομμητά,τα πορίσματα του διήμερου συνεδρίου και το βιβλίο του Γεωργίου Σούρλα,που αναφέρεται στη ζωή και στο έργο του Στέφανου Κομμητά, σε μία ιδιαίτερα καλαίσθητα οργανωμένη εκδήλωση που επιμελήθηκαν ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Κωφών «Στ. Κομμητάς», το Διεθνές Ινστιτούτου «Ρήγας Βελεστινλής» και ο Δήμος Αλμυρού.

Η εκδήλωση έγινε την περασμένη Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου, παρουσία του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, Επαμεινώνδα Σπηλιωτόπουλου, των πρώην Προέδρων του Ελληνικού Κοινοβουλίου Δημήτρη Σιούφα και Νίκου Κατσαρού, των βουλευτών Μαγνησίας Μαρίνας Χρυσοβελώνη και Πάρι Μουτσινά, του Δημάρχου Αλμυρού Δημήτρη Εσερίδη, τον Ταμία της Φιλαρχαίου Γιώργο Λασκαρίδη και πλήθος κόσμου, φίλων και μελών του Εξωραϊστικού Συλλόγου Κωφών «Στεφανος Κομμητάς». 

Συντονίστρια και παρουσιάστρια της εκδήλωσης ήταν η κ. Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη , επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος, ο Γ.Γ. Διαφάνειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Γεώργιος Σούρλας, ο Δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης, ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Κώστας Γιαννίτσης και ο Πρόεδρος της Φιλαρχαίου Εταιρείας «Όθρυς» Βίκτωρ Κοντονάτσιος.

Στη συνέχεια μίλησε για τη ζωή και το έργο του Παιδαγωγού και Λόγιου Στ. Κομμητά ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αντώνης Σμυρναίος.Τα πορίσματα του Συνεδρίου προυσίασε ο Σχολικός Σύμβουλος  και Δρ. Κοινωνιολογίας Απόστολος Δαρόπουλος  ενώ τα ΄Απαντα του Στέφανου Κομμητά παρουσίασε ο Φιλόλογος Ευάγγελος Νίκου.

 

Στέφανος Κομμητάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
 

Ο Στέφανος Κομμητάς, Θεσσαλός λόγιος και κληρικός, γεννήθηκε το 1762 στους Κωφούς της περιοχής Αλμυρού της Μαγνησίας. Οι περισσότεροι βιογράφοι του αναφέρουν το 1770 ως έτος γέννησήςτου. Όμως δεν διασώζονται αυθεντικές μαρτυρίες (λ.χ.: ληξιαρχική πράξη γεννήσεως), από τις οποίες να προκύπτει ο πραγματικός χρόνος γέννησής του. Η ληξιαρχική πράξη θανάτου του, που βρέθηκε πρόσφατα στα αρχεία στην Πέστη, αναφέρει ότι απεβίωσε το 1830, στην ηλικία των 68 χρόνων. Επομένως πρέπει να  θεωρηθεί το 1762  ως χρονολογία γέννησής του. 

Το έργο του Κομμητά δεν διακρίνεται μόνο για την ποσοτική του διάσταση, με τους 40 τόμους με 13.000 σελίδες που εξέδωσε, τις επιστολές και τους λόγους που συνέγραψε, αλλά και για την ποιοτική, αφού είναι πολυσχιδές, άρτιο επιστημονικά, προσανατολισμένο στην παιδαγωγική κατεύθυνση και τις ανάγκες της ελληνικής παιδείας της εποχής του.

Το συγγραφικό έργο του Στέφανου Κομμητά παραμένει στην μεγαλύτερη έκτασή του άγνωστο. Τον Οκτώβριο του 2013 με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Προέδρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας "Ρήγας Βελεστινλής" Γεωργίου Σούρλα, το σύνολο της εργογραφίας του  Στεφάνου Κομμητά επανεκδόθηκε από το Εθνικό Τυπογραφείο και δωρίστηκε σε βιβλιοθήκες (Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων,Εθνική Βιβλιοθήκη κ.ά.) καθώς και σε τοπικούς φορείς και συλλόγους.]

Αφού δίδαξε μερικά χρόνια στον Αλμυρό, ο Κομμητάς ως ιερωμένος μεταβαίνει στη Βιέννη το 1799, όπου και θα φοιτήσει σε σχολή της  εκεί  ακμαίας ελληνικής παροικίας. Παράλληλα με τις σπουδές του εργάζεται και ως οικοδιδάσκαλος. Είχε αναλάβει την φροντίδα εκπαίδευσης ευγενών νέων, που του είχαν εμπιστευθεί ο Γρηγόριος Γκίκας και ο Νεόφυτος Δούκας.Η παρουσία του στη Βιέννη μαρτυρείται σε έναν κατάλογο Ελληνοοθωμανών υπηκόων από το έτος 1808, που βρίσκεται στην ελληνική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου της Βιέννης.

Το 1800 εκδίδεται στη Βιέννη και το πρώτο συγγραφικό του έργο με τίτλο «Παιδαγωγός ή Πρακτική Γραμματική». Στην Αυστρία υπήρξε αντεπιστέλλον μέλος της «Εταιρείας του Ελληνικού Λυκείου», η οποία ιδρύθηκε το 1811 από τον μητροπολίτη Ουγγαροβλαχίας Ιγνάτιο.

Το χρονικό διάστημα 1811-1814 επισημαίνοντας την έλλειψη διδακτικών βιβλίων, χρήσιμων για τη σπουδάζουσα νεολαία, επιδίδεται στην έκδοση της δωδεκάτομης «Εγκυκλοπαίδειας ελληνικών μαθημάτων, Ρητορικής, Γραμματικής και Ποιητικής» καθώς και της δεκάτομης «Εγκυκλοπαίδειας ελληνικών μαθημάτων, συλλεγείσης εκ των αρίστων Ελλήνων συγγραφέων και ποιητών μετά των αναγκαίων υποσημειώσεων», εκδοθείσα και μεταγενέστερα από τον Κωνσταντίνο Γκαρπολά.

Επόμενος σταθμός είναι το Βουκουρέστι,όπου για δύο περίπου έτη (1816-1818) δίδαξε στο ηγεμονικό Γυμνάσιο του Βουκουρεστίου.

Ο Κομμητάς θα παραμείνει στο Βουκουρέστι και θα μυηθεί το 1819 από τον Νεόφυτο Δούκα στη Φιλική Εταιρεία , όπου και θα αναπτύξει έντονη δράση, συμβάλλοντας σημαντικά στην επιτυχία του απελευθερωτικού κινήματος του 1821.

Το 1821, χρονιά κατά την οποία κηρύσσεται η Ελληνική Επανάσταση, ο Κομμητάς βρίσκεται στην Στεφανούπολη(Μπρασόβ) στην Τρανσυλβανία μαζί με τον Νεόφυτο Δούκα.

Ο Κομμητάς συμμετείχε ενεργά στη γλωσσική διαμάχη που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στους λόγιους της εποχής, λαμβάνοντας δραματικές- εθνικές- διαστάσεις, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο προετοιμασίας του επαναστατικού αγώνα. Συνέδεσε το όνομά του με τη γλωσσική διαμάχη των λογίων της εποχής ως ένθερμος υποστηρικτής της αττικής διαλέκτου, αλλά και της ανάγκης διατήρησης αναλλοίωτης της ελληνικής γλώσσας και κατ’ επέκταση της ελληνικής παράδοσης στο πέρασμα των χρόνων.

Η έντονη εμπλοκή του στην γλωσσική διαμάχη μεταξύ των Ελλήνων λογίων της εποχής και ο αγώνας του για την επικράτηση της αττικής διαλέκτου, τον καθιστούν σφοδρό πολέμιο του Κοραή, επικριτή της «μέσης οδού» και υπέρμαχο της καθιέρωσης της αρχαίας ελληνικής γλώσσας στην εκπαίδευση.

Η Πέστη ήταν ο τελευταίος σταθμός της ζωής του. Σε ηλικία 68 ετών, το έτος 1830, ο Κομμητάς πεθαίνει, αφήνοντας το πλούσιο έργο του, συγγραφικό και διδακτικό - παιδευτικό, πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Κατά τον εύστοχο χαρακτηρισμό του πατριάρχη των μελετητών του νεοελληνικού Διαφωτισμού Κ.Θ. Δημαρά, ο Κομμητάς υπήρξε «η συνεπέστερη συντηρητική διδακτική μορφή της εποχής του».

 

 

Αναζήτηση στο Σάιτ

Κατοχυρωμένα δικαιώματα: Πανελ.Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς. Σχεδίαση: Ζουρελίδης Συμεών. Επιμέλεια : Οικονόμου Παύλος

Υλοποιήθηκε από Webnode