Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς

   Ιερά Μονή Βελλάς

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ: 2.800.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΒΕΛΛΑΣ

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021 23:30

Εκκλησία Online

Μοναστήρια Ηπείρου: 2,8 εκ. ευρώ για έργα στα κτίρια της Μονής Βελλάς - Συντήρηση και άλλων Μονών στην Ήπειρο. Του π. Ηλία Μάκου. Μονές - Μνημεία στην Ήπειρο, μπαίνουν στη διαδικασία συντήρησης και αποκατάστασης, γεγονός που σημαίνει ότι αποδίδεται, και πολύ σωστά, μεγάλη σημασία στον Ελληνορθόδοξο πολιτισμό, που δεν είναι μόνο παρελθόν και παρόν, αλλά αποτελεί και εγγύηση για την πορεία του μέλλοντος.

Τα θρησκευτικά μνημεία, ενώ παραπέμπουν στο παρελθόν, στην ουσία καθορίζουν το παρόν και προετοιμάζουν το μέλλον.

Ιερά Μονή Βέλλας

Ειδικότερα εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων και του Δήμου Πωγωνίου, για την υλοποίηση του έργου «συντήρηση – αποκατάσταση υφισταμένων κτιρίων και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου στο κτιριακό συγκρότημα της Ιεράς Μονής Παναγίας Βελλάς Ιωαννίνων», συνολικού προϋπολογισμού 2.800.000 ευρώ.

Η χρηματοδότηση γίνεται μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων.

Η Μονή Βελλάς, που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και πανηγυρίζει στις 16 Αυγούστου, 8 Σεπτεμβρίου, 12 Δεκεμβρίου και 25 Ιανουαρίου, ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα και ως το 1713 αποτελούσε έδρα ομώνυμης Επισκοπής.

Το σημερινό καθολικό Βελλάς είναι ουσιαστικά ανακατασκευή του παλιού, που, σύμφωνα με επιτοίχια επιγραφή, έγινε το 1745. Απετέλεσε από το 13ο αιώνα και για 400 χρόνια, μέχρι το 1817, οπότε ερημώθηκε, μεγάλο πνευματικό κέντρο, ενώ διέθετε και μεγάλη περιουσία. Η Ιερά Μονή συνδέθηκε με την περιώνυμη Σχολή Βελλάς, που δημιουργήθηκε το 1911 από το Μητροπολίτη Βελλάς και Κονίτσης, μετέπειτα Μητροπολίτη Ιωαννίνων και κατόπιν Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σπυρίδωνα Βλάχο και για πολλές δεκαετίες λειτούργησε ως Ιεροδιδασκαλείο, από το οποίο αποφοίτησαν άτομα που διέπρεψαν στον εκκλησιαστικό, στον εκπαιδευτικό, στον επιστημονικό χώρο και διακρίθηκαν στην κοινωνία.

Στη συνέχεια μετεξελίχθηκε σε Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Βελλάς και σήμερα λειτουργεί ως Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία, ενώ στο χώρο στεγάζεται και Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο. Τα τελευταία χρόνια αξιοποιούνται οι εκτάσεις της και δομήθηκε πρότυπη μονάδα αγροτικής παραγωγής με τυροκομείο και άλλες δραστηριότητες.

                                                                                                        π. Ηλίας Μάκος

 

Αποκατάσταση ζημιών στο Καθολικό 

της  Παναγίας της Βελλαϊτισσας 

 

Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει θέσει σε προτεραιότητα την άμεση αποκατάσταση των ζημιών της Ιεράς Μονής Παναγίας της Βελαΐτισσας, που είχε πληγεί από τον σεισμό του Οκτωβρίου 2016.. Ειδικότερα την άμεση σωστική  επέμβαση στις τοιχογραφίες του ναού και τη μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης του ναού.  Σχετικό έγγραφο  ΕΔΩ

 

Συνάντηση του Μητροπολίτη Ιωαννίνων με τους Βελλαϊτες

Τους Βελλαϊτες των Αθηνών ενημέρωσε για τη Βελλά και την αξιοποίηση της περιουσίας της, ύστερα από δική του πρωτοβουλία,  ο  Σεβασμιότατος Μητροπολίτης  Ιωαννίνων κκ. Μάξιμος την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 18.00 στα Εκπαιδευτήρια ΓΕΙΤΟΝΑ στη Βάρη Αττικής.Το Σεβασμιότατο καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου μας Κλέανδρος Παπαδόπουλος. Ο Σεβασμιότατος καταρχήν αναφέρθηκε στη Βελλά και την κρατούσα κατάσταση.Μίλησε για τα προβλήματα που έχει η Σχολή και τη φθίνουσα πορεία που παρουσιάζει.

Το πρώτο βήμα που γίνεται,είπε,σύμφωνα με τον σχεδιασμό είναι οι παρεμβάσεις στις παλιές εγκαταστάσεις, οι οποίες είναι εγκαταλειμμένες επί δεκαετίες. Τα έργα ξεκίνησαν με τον εκσυγχρονισμό παλιών κτιρίων στη Μονή Βελλάς και ακολούθησε η αγορά ζώων. Η επόμενη φάση, είναι η καλλιέργεια των αγρών για την εξασφάλιση των ζωοτροφών και η μεγαλύτερη παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων και τόνισε την ανάγκη αξιοποίηση της περιουσίας της, η οποία εμφανίζει εικόνα εγκατάληψης.Αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση της Μητρόπολης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ιδρύματά της. Θεωρεί απαραίτητη την αξιοποίηση της περιουσίας της Βελλάς  για την αντιμετώπιση των ανωτέρω προβλημάτων, αλλά και το ξαναζωντάμεμα της περιοχής. 

Σκέψη του είναι να ιδρυθεί γεωργοκτηνοτροφική σχολή  με στόχο τη γνώση,το σεβασμό στο χώρο,την επισκεψιμότητα και την παραγωγή.Το σχέδιο της Μητρόπολης περιλαμβάνει την αξιοποίηση των βοσκοτόπων και των αγρών ιδιοκτησίας της Ιεράς Μονής Βελλάς και άλλων μικρότερων ιερών μονών, την ίδρυση και λειτουργία κτηνοτροφικής (αιγοπροβατοτροφικής) μονάδας με ζώα αυτόχθονων φυλών, καθώς και την προοπτική ίδρυσης τυροκομείου για την αξιοποίηση του γάλακτος με παραγωγή φέτας, ώστε να υποστηρίζονται και τα προνοιακά ιδρύματα της Μητρόπολης. Επίσης προβλέπεται και η φύτευση αμπελώνα σε μοναστηριακές εκτάσεις.Με το πρόγραμμα αυτό προσδοκά να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να δώσει πνοή στην εγκαταλειμμένη ύπαιθρο, να τονώνει τις τοπικές κοινωνίες.Ζήτησε να μιμηθούμε τους παππούδες μας, που σε δύσκολες περιόδους στράφηκαν στη γη για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους. Στην προσπάθειά του αυτή έχει τη συμπαράσταση και τη βοήθεια του Περιφερειάρχη Ηπείρου και πολλών άλλων οι οποίοι τον βοηθούν στο έργο του.Το Υπουργείο Παιδείας, στο οποίο απευθύνθηκε ο Σεβασμιότατος, έστειλε δυο φορές ειδικούς για επιτόπια μελέτη του όλου εγχειρήματος.Τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση τη συνέχιση της λειτουργίας της εκκλησιαστικής σχολή και τον αγώνα του για περαιτέρω αναβάθμισή της. 

Για το Σεβασμιότατο ο Γιώργος Τσούκας γράφει.

 Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Πωγωνίου Βελλαϊτης Κώστας Καψάλης, ο οποίος δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του στην προσπάθεια του Μητροπολιτη,ο καθηγητής Μουσικής κ. Χατζόπουλος και ογδόντα περίπου Βελλαϊτες. Μετά την παρουσίαση των θέσεων του Σεβασμιοτάτου τον λόγο πήραν οι Βελλαϊτες οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη να συνεχίσει τη λειτουργία της η εκκλησιαστική Σχολή  με περαιτέρω αναβάθμισή της  παράλληλα με την αξιοποίηση της περιουσίας της. Η εκδήλωση έκλεισε με τη φήμη του Δεσπότη που έψαλλαν οι Βελλαϊτες,πρωτοβουλία του καθηγητή μας κ.Χατζόπουλου.Ακολούθησε κέρασμα από το  Σχολάρχη Λευτέρη Γείτονα,ο οποίος μας φιλοξένησε , με καφέ,πίτες και κρασάκι.

              

 

 

Ο Αρχιεπίσκοπος σε κτηνοτροφική μονάδα της Ιεράς Μονής Βελλάς

Στην πρότυπη κτηνοτροφική μονάδα που λειτουργεί σε εκτάσεις της Ιεράς Μονής Βελλάς στο Πωγώνι Ιωαννίνων βρέθηκε χθες ο κ. Ιερώνυμος και δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το όλο εγχείρημα που αποτελεί πρωτοβουλία του μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου.

«Oλα είναι πολύ ωραία και φροντισμένα. Υπάρχει τάξη, μπράβο«, είπε ο Αρχιεπίσκοπος και ευχήθηκε «κάθε καλό» στην πρόθεση της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων για τη δημιουργία καθετοποιημένης μονάδας αλλά και γεωργικής σχολής. Η Μονή Βελλάς, που είναι γνωστή για το Ιεροδιδασκαλείο και τους σπάνιους θρησκευτικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς της, βρίσκεται στους Νεγράδες Ιωαννίνων, στο ακριτικό Πωγώνι, και χρονολογείται στον 11ο αιώνα.

Από τον Ιούνιο του 2014, όταν εκλέχθηκε μητροπολίτης Ιωαννίνων, ο σεβασμιώτατος Μάξιμος έβαλε στόχο να αναβιώσει την κτηνοτροφική μονάδα στη Μονή Βελλάς. Το σχέδιο της Μητρόπολης περιλαμβάνει την αξιοποίηση των βοσκοτόπων και των αγρών ιδιοκτησίας της Ιεράς Μονής Βελλάς και άλλων μικρότερων ιερών μονών, την ίδρυση και λειτουργία κτηνοτροφικής (αιγοπροβατοτροφικής) μονάδας με ζώα αυτόχθονων φυλών, καθώς και την προοπτική ίδρυσης τυροκομείου για την αξιοποίηση του γάλακτος με παραγωγή φέτας, ώστε να υποστηρίζονται και τα προνοιακά ιδρύματα της Μητρόπολης. Επίσης προβλέπεται και η φύτευση αμπελώνα σε μοναστηριακές εκτάσεις.

Η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, από τον περασμένο Οκτώβριο, έχει θέσει σε λειτουργία ένα πρωτοποριακό και φιλόδοξο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης.

Με το πρόγραμμα αυτό προσδοκά να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να δώσει πνοή στην εγκαταλειμμένη ύπαιθρο, να τονώνει τις τοπικές κοινωνίες, ενώ παράλληλα στοχεύει στην λειτουργία Γεωργοκτηνοτροφικής Σχολής.

Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός περιλαμβάνει, σε πρώτη φάση, την αξιοποίηση των βοσκοτόπων και των αγρών ιδιοκτησίας της ιστορικής Ιεράς Μονής Βελλάς και άλλων μικρότερων Μοναστηριών.

«Οι τοπικές κοινωνίες αγκαλιάζουν το εγχείρημα με αγάπη και παρακολουθούν την εξέλιξη με ενδιαφέρον» επισημαίνει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος και προσθέτει πως πρόκειται «για περιοχές με δημογραφικό πρόβλημα, με ανεργία, που βλέπουν να ξαναζωντανεύει ο τόπος τους».

Το πρώτο βήμα που γίνεται, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, είναι οι παρεμβάσεις στις παλιές εγκαταστάσεις, οι οποίες είναι εγκαταλειμμένες επί δεκαετίες. Τα έργα ξεκίνησαν με τον εκσυγχρονισμό παλιών κτιρίων στη Μονή Βελλάς και ακολούθησε η αγορά ζώων. Η επόμενη φάση, είναι η καλλιέργεια των αγρών για την εξασφάλιση των ζωοτροφών και η μεγαλύτερη παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ήδη, προϊόντα από τη φάρμα τροφοδοτούν τις ανάγκες του Γηροκομείου και των προνοιακών δομών της Μητρόπολης. Επίσης, για άλλες μικρότερες εκτάσεις σε μοναστήρια, υπάρχει η πρόθεση και καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε να αξιοποιηθούν παραγωγικά κατά τον ίδιο τρόπο.

Η ανακαίνιση που γίνεται στη Μονή Βελλάς, η κατασκευή υποδομών στα κτίρια, η φροντίδα των ζώων, δημιουργεί τις πρώτες θέσεις εργασίας. Η υποδομή, στοχεύει όχι απλά στην παραγωγή, αλλά να χρησιμοποιηθεί και για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Ο κ. Μάξιμος αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ξεκινήσαμε από το περασμένο Φθινόπωρο. Κάθε μέρα κάνουμε μικρά σταθερά βήματα και με τελικό σκοπό, εάν και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς συναινέσουν, να δημιουργηθεί μία Γεωργοκτηνοτροφική Σχολή, ώστε τα νέα παιδιά να μάθουν σωστά αυτά τα επαγγέλματα, τόσο στη θεωρία, όσο και στην πράξη». Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων προσθέτει: «Ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, έχει ήδη δημοπρατήσει έργο ανακαίνισης 8 σχολικών αιθουσών στη Μονή Βελλάς, οι οποίες ευελπιστούμε πως θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν γι’ αυτό τον σκοπό. Θέλουμε να λειτουργήσει η φάρμα και το σχολείο».

Το ζήτημα ετέθη στον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκο Μπόλαρη, η συζήτηση έχει αρχίσει και με τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, ενώ έχει ενημερωθεί και το γραφείο του πρωθυπουργού.

Ο Μητροπολίτης εξέφρασε τη ευγνωμοσύνη του, διότι ο επιχειρηματίας Παύλος Κοντέλλης προσέφερε ένα τρακτέρ και άλλα γεωργικά μηχανήματα, για την καλλιέργεια των αγρών της φάρμας. Στη Μονή Βελλάς, πριν από 105 χρόνια, ο τότε μητροπολίτης Ιωαννίνων και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σπυρίδων Βλάχος, είχε λειτουργήσει Γεωργική και Ιερατική Σχολή, ταυτόχρονα, για την κάλυψη των αναγκών της Ιεράς Μητρόπολης και η φάρμα είχε λειτουργήσει επί 10ετιες με επιτυχία.

Η Ιερά Μονή Βελλάς, βρίσκεται στο Καλπάκι Ιωαννίνων και ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα. Είναι ένα ανδρικό μοναστήρι, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Σύμφωνα με επιγραφή, που βρίσκεται στην είσοδο του καθολικού, η Μονή ανακαινίστηκε το 1745, από τον επίσκοπο Βελλάς Γερμανό, ο οποίος ανέλαβε τις δαπάνες για την ανέγερση και αγιογράφησή της. Η Μονή, άκμασε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, ενώ ήταν μεγάλη η πνευματική προσφορά της στην περιοχή.

Στις αρχές του 19ου αιώνα, μπήκε στο στόχαστρο του Αλή -Πασά, ο οποίος άρπαξε την περιουσία της και κινήθηκε εναντίον των μοναχών, οι οποίοι διέφυγαν στην Κέρκυρα. Από το 1911 έως το 1989 λειτούργησε εκεί Ιεροδιδασκαλείο, όπου σπούδαζαν όσοι ήθελαν να γίνουν δάσκαλοι η ιερείς. Σήμερα, στη Μονή Βελλάς λειτουργεί Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία.

 

ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΙΕΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟΥ ΒΕΛΛΑΣ  ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Συνάντηση του Μητροπολίτη Ιωαννίνων με τους Βελλαϊτες

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΄Ενωσης Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων δέχτηκε,ύστερα από δική του πρωτοβουλία,     ο  Σεβασμιότατος Μητροπο-λίτης Ιωαννίνων κκ. Μάξιμος και τους ενημέρωσε για τη Βελλά και την αξιοποίηση της περιουσίας της.Ο Σεβασμιότατος τους μίλησε για την τρέχουσα κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βελλά και τους ανέφερε για τις ενέργειές του  και τις πρωτοβουλίες του για την λύση όλων των προβλημάτων.Σκέψη του είναι να ιδρυθεί γεωργοκτηνοτροφική σχολή  με στόχο τη γνώση,το σεβασμό στο χώρο,την επισκεψιμότητα και την παραγωγή. Τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση το ενδιαφέρον του για τη συνέχιση της λειτουργίας της εκκλησιαστικής σχολής και τον αγώνα του για περαιτέρω αναβάθμισή της. Η ενημέρωση αυτή είναι συνέχεια της ενημέρωσης των Βελλαϊτών της Αθήνας.Οι Βελλαϊτες εξέφρασαν στον Σεβασμιότατο την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη  τους στις πρωτοβουλίες του.

Αναζήτηση στο Σάιτ

Κατοχυρωμένα δικαιώματα: Πανελ.Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς. Σχεδίαση: Ζουρελίδης Συμεών. Επιμέλεια : Οικονόμου Παύλος

Υλοποιήθηκε από Webnode