Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς

Συνέδριο για το μέλλον της Βελλάς.

       

Για να δείτε το Συνέδριο κάντε κλικ στην εικόνα.

Προτάσεις και λύσεις για το μέλλον της Βελλάς αναζητούν οι απόφοιτοι του ιστορικού ιεροδιδασκαλείου μετά το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Σχολής Βελλάς.

Η Ένωση Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς διοργάνωσαν την Τετάρτη το πρωί 8 Νοεμβρίου 2023 στην αίθουσα "ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣ" στα Ιωάννινα συνέδριο για το μέλλον της Βελλάς, και κάλεσαν όσους ενδιαφέρονται για αυτό το σημαντικό πνευματικό περιουσιακό στοιχείο της ευρύτερης περιοχής, να συνεισφέρουν με προτάσεις.

Οικοδεσπότες της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων Δημήτρης Φλώρος και ο πρόεδρος  του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Θεοφάνης Βώττης .

Πρόεδρος του Συνεδρίου οι Βελλαϊτης Γιάννης Γιώσας και μέλη οι Βελλαϊτες Θεοφάνης Βώττης και Κωνσταντίνος Τσακτσίρας.

Στην έναρξη της εκδήλωσης, την αγωνία και τον προβληματισμό των Βελλαϊτών εξέφρασε ο Γιάννης Γιώσας, σημειώνοντας πως στόχος του Συνεδρίου είναι να ανοίξει προοπτικές για το μέλλον της ιστορικής σχολής. «Πρόθεση μας είναι να συμβάλλουμε στις αποφάσεις, που μέχρι τώρα έχουν ληφθεί, και, γιατί όχι, στη μερική ή ολική αναθεώρησή τους, εφόσον συνδυαστούν με τις προτάσεις σήμερα. Δεν είμαστε δογματικοί, ούτε θα βιαστούμε να εγγράψουμε το ιεροδιδασκαλείο Βελλάς στη μετά-ιστορία», τόνισε.

Χαιρέτισαν,

Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Θεοφάνης Βώτης και ο Πρόεδρος της ΄Ενωσης Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Δημήτρης Φλώρος, οι οποίοι εξέφρασαν την αγωνία  και τον προβληματισμό όλων των Βελλαϊτων  για το μέλλον της Βελλάς και τόνισαν ότι στόχοςτου Συνεδρίου  είναι η ανάκτηση της παλιότερης αίγλης και του κύρους της σχολής και της αξιοποίησης των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Στις εργασίες του Συνεδρίου παραβρέθηκε και ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος, ο οποίος στον χαιρετισμό του δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση να σταματήσει η λειτουργία του εκκλησιαστικού σχολείου αλλά και της Ακαδημίας, ευχόμενος πολύ σύντομα να ξεκινήσει η λειτουργία της Σχολής Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών, που θα τροφοδοτήσει την εκκλησία με ιερείς.

Παράλληλα όμως, ο κ.κ. Μάξιμος, με στόχο να συνεχιστεί η ακαδημαϊκή προοπτική της Βελλάς, στοχεύει στην δημιουργία ενός νομικού προσώπου, όπως ενός Κέντρου Δια Βίου Μάθησης, που, μέσα από τις αναγκαίες διαδικασίες αναγνώρισης και πιστοποίησης, θα μπορεί να αναλάβει εκπαιδευτικές δραστηριότητες, σε συνεργασία με Θεολογικές, και όχι μόνο, σχολές της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυναν ακόμη οι δήμαρχοι Ιωαννιτών Δημήτρης Παπαγεωργίου και Πωγωνίου Κώστας Καψάλης,. Το παρών στο Συνέδριο έδωσαν εκπρόσωποι αρχών και φορέων, αλλά και πλήθος Βελλαϊτών.

Κατατέθηκαν οκτώ προτάσεις, με στόχο να συνεχίσει η Βελλά να αποτελεί «φάρο» της Ορθοδοξίας αλλά και της εκπαίδευσης.

Οι προτάσεις αφορούν την ίδρυση τμήματος Γεωπονίας ως παράρτημα της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τη δημιουργία Τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Αγροοικολογία & Αγροδιατροφή στην κατεύθυνση ίδρυσης Τμήματος Αγροοικολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την ίδρυση Κέντρου Σπουδής & Έρευνας Βιολογίας Φυτών με πυλώνα σύγχρονο Βοτανικό Κήπο Βελλάς, την ίδρυση Ελληνορθόδοξου Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Βελλάς, την εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την επαναλειτουργία της Σχολής Βελλάς, τη Βελλά ως νέο Τεχνολογικό Πάρκο, τη Βελλά ως Κέντρο Ορθοδοξίας και τη λειτουργία Κέντρου Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ομογενών.

Οι προτάσεις κατατέθηκαν και αναλύθηκαν, κατά σειρά,

  • 1. Από τον ιατρό δρ. Νικόλαο Κώτση,

«Ίδρυση τμήματος Γεωπονίας και παράρτημα της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.»

  • 2. Το δασολόγο – περιβαλλοντολόγο Κωνσταντίνο Τσακτσίρα,

«Δημιουργία Μεταπτυχιακού τμήματος Σπουδών στην Αγροοικολογία και Αγροδιατροφή στην κατεύθυνση ίδρυσης τμήματος Αγροοικολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.»

  • 3. Τον ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Φυσικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Θεοχάρη Κοσμά,

«Κέντρο Σπουδής και ΄Ερευνας βιολογίας φυτών με πυλώνα σύγχρονο βοτανικό κήπο Βελλάς.»

  • 4.Το Σχολάρχη των «Εκπαιδευτηρίων Γείτονα»  Ελευθέριο Γείτονα,

« Ιδρυση Ελληνοορθόδοξου ευρωπαϊκού κολεγίου Βελλάς.»

  •  5. Τον περιφερειακό σύμβουλο, προϊστάμενο του Τμήματος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Ζίτσας Ζώη Γαλατά,

«Εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την επαναλειτουργία της Σχολής Βελλάς.»

  • 6. Το συνταξιούχο εκπαιδευτικό Σπυρίδωνα Υφαντή,

« Η Βελλά νέο τεχνολογικό Πάρκο.»

  • 7. Τον ταμία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού Ηλία Γαλανό,

« Η Βελλά ως Κέντρο Ορθοδοξίας.»

  •  8. Και τον τέως περιφερειακό διευθυντή της Εθνικής Τράπεζας Δημήτριο Φλώρο,

« Κέντρο Επιμόρφωσης εκπαιδευτικού Προσωπικού Ομογενών.»

Μετά το τέλος των εισηγήσεων τοποθετήθηκαν πολλοί Σύνεδροι ανάμεσα στους οποίους η κ. Μαρία Ράπτη, Πρόεδρος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς,ο  Βελλαϊτης καθηγητής Καρδιολογίας κ.Στέφανος Φούσας, ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Καψάλης και ο Βελλαϊτης Καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Παναγιώτης Νούτσος.

Προτάσεις και λύσεις για το μέλλον της Βελλάς αναζητούν οι απόφοιτοι του ιστορικού ιεροδιδασκαλείου μετά το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Σχολής Βελλάς.Προτάσεις κατατέθηκαν στο Συνέδριο. Απομένει στην πνευματική ηγεσία του τόπου να βρεθεί η καλύτερη,προσφορότερη και ρεαλιστικότερη λύση ώστε η ανάκτηση της παλιότερης αίγλης και του κύρους της σχολής και της αξιοποίησης των κτιριακών εγκαταστάσεων να γίνουν πραγματικότητα.

“Οι απόφοιτοι της Βελλάς και νομίζουμε και η σύνολη κοινωνία των Ιωαννίνων, και όχι μόνο, αξιώνουμε να λειτουργήσει στο χώρο της Βελλάς Σχολή σε ανώτατο πανεπιστημιακό επίπεδο. Το ποιο θα είναι το γνωστικό αντικείμενο δεν θα το πούμε εμείς εδώ, μας υπερβαίνει. Θα το βρει η πνευματική ηγεσία της πόλης. Μόνον έτσι θα δικαιωθεί το όραμα του Σπυρίδωνα, η φήμη της Σχολής και θα αναβαθμιστεί και το κύρος της Εκκλησίας. Και λέμε πως το δρόμο μας τον έδειξε η ίδια τη Εκκλησία, σε αγαστή μάλιστα συνεργασία με την Πολιτεία. Σκαλίσαμε, βρήκαμε, το υιοθετούμε και το προτείνουμε: Το έτος 1925 ιδρύθηκε στο χώρο που υπάρχει η Μονή Δουρούτης το «Πρακτικό Γεωργικό Σχολείο Δουρούτης». Στο χώρο αυτό υπήρχε αγροτική έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων η οποία κρίθηκε αναπαλλοτρίωτη εις το διηνεκές δια την εξυπηρέτηση των αναγκών του Σχολείου. [Σας θυμίζει κάτι αυτό;] Το 1967 το Διοικητικό Συμβούλιο του Πρακτικού Γεωργικού Σχολείου Δουρούτης, με Πρόεδρο τον μακαριστό, μητροπολίτη τότε Ιωαννίνων, Σεραφείμ Τίκα [μετέπειτα αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος], με τη συμμετοχή του δημάρχου Ιωαννίνων Σπυρίδωνα Κατσαδήμα, και του προέδρου της Ε.Η.Μ. Κων/νου Φρόντζου, με εισήγηση του σεβασμιότατου Μητροπολίτη, μεταβίβασε όλη την περιουσία του Σχολείου εις το Αριστοτέλειον Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με το σκοπό οι εκτάσεις του να χρησιμοποιηθούν για την ανέγερση της πανεπιστημιούπολης των Ιωαννίνων, όπερ και εγένετο. Από το ένα μέρος η εκκλησία και από το άλλο η πνευματική ηγεσία της πόλης [Πανεπιστήμιο, επιστημονικοί σύλλογοι, αυτοδιοίκηση, περιφέρεια, συνδικάτα κ.λ.π.] ας αναζητήσουν, σε αγαστή συνεργασία, το κατάλληλο γνωστικό αντικείμενο, σε ανώτατο επιστημονικό επίπεδο. Δεν είναι δύσκολο να το βρουν. Αρετή και τόλμη χρειάζεται.” γράφει ο Βελλαϊτης Δικηγόρος Γιάννης Τσέρμπος.

Θερμά συγχαρητήρια στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΄Ενωσης Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων για την άρτια οργάνωση του Συνεδρίου. Θερμά συγχαρητήρια επίσης και στον Πρόεδρο του Συνεδρίου Βελλαϊτη Γιάννη Γιώσα για την άψογη και αντικειμενική  διεύθυνση των εργασιών του Συνεδρίου.

 


 

 

 

ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ - ΑΡΘΡΑ

Ψήφισμα – διαμαρτυρία

Των δύο Συλλόγων Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς (Ιωαννίνων και Αθηνών)

Τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο Συλλόγων Αποφοίτων Βελλαϊτών (Ιωαννίνων και Αθηνών), μετά το τελειωτικό ράπισμα της κατάργησης της Σχολής Βελλάς, και την ακολουθήσασα  μεταβίβαση της περιουσίας της στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών, εν σπουδή και με τον συνήθη κοινοβουλευτικό τρόπο της εμβόλιμης διάταξης σε άσχετο με τη Σχολή μας νομοσχέδιο, απευθύνουν το παρόν ψήφισμα-διαμαρτυρία προς όλες τις τοπικές αρχές, τους βουλευτές της Ηπείρου, το Υπουργείο Παιδείας και τη Βουλή των Ελλήνων, εκφράζοντας την έντονη αντίδρασή τους και τη δικαιολογημένη αγανάκτησή τους για τους παρακάτω λόγους:

α. Η Σχολή αυτή ιδρύθηκε το 1911 από τον τότε μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σπυρίδωνα Βλάχο και έκτοτε μεγαλούργησε διαγράφοντας μια λαμπρή πορεία συνεχούς προσφοράς είτε ως Ιεροδιδασκαλείο παλαιότερα, είτε ως Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία πρόσφατα.

β. Οι απόφοιτοι αυτής, εξακτινωθέντες σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια συνεισέφεραν και συνεισφέρουν τα μέγιστα στην Ελληνική κοινωνία, καταξιωθέντες  στον δημόσιο και ιδιωτικό βίο της χώρας, διαπρέψαντες στους χώρους όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης και όλων των επιστημών, κοσμήσαντες καθηγητικές έδρες Πανεπιστημίων, διακριθέντες στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, καταλαβόντες ανώτατες και ηγετικές θέσεις Δημοσίων Υπηρεσιών και Οργανισμών, καθώς και ύπατα αξιώματα της Ελληνικής Πολιτείας, ου μην αλλά και ως λειτουργοί εις τα της Εκκλησίας και της Θρησκείας τα μέγιστα συμβαλόντες.

γ. Το υπέρ τα εκατό έτη ακμάσαν πνευματικό τούτο καθίδρυμα διαθέτει τεράστια κτηριακά συγκροτήματα, εγκαταστάσεις και λοιπές υποδομές, τα οποία θα εγκαταλειφθοὐν, εάν η Πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς δεν κινηθούν προς την κατεύθυνση ίδρυσης άλλου ισότιμου αντισταθμιστικού ιδρύματος ή Πανεπιστημιακού επιπέδου Σχολής.

δ. Το διπλό τούτο πλήγμα της Πολιτείας (κατάργηση Βελλάς-μεταβίβαση περιουσίας της), πέραν των άλλων, αποδυναμώνει έτι περαιτέρω την κατά τα άλλα «εύανδρο» αποκαλούμενη Ήπειρο, η οποία τίθεται και πάλι στο περιθώριο από την αδιαφορούσα απέναντί της Πολιτεία, παρότι έχει προσφέρει τα πάντα στην Πατρίδα διά των μεγάλων αυτής ευεργετών και έχει κοσμήσει την Αθήνα και όχι μόνον αυτήν με τα γνωστά σε όλους περίτεχνα ευαγή ιδρύματα και τα λοιπά περικαλέστατα κοινωφελή  κτήρια και μνημεία. Ουδέποτε όμως ζήτησε να καταργηθούν αυτά και να μεταβιβαστούν οι όποιες περιουσίες τους στην Ήπειρο.

ε. Η κατάργηση της Βελλάς αποτελεί, πέραν των άλλων και ένα είδος απαξίωσης, τόσον απέναντι του μεγάλου ιδρυτή και οραματιστή αυτής Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος, όσον και όλων ημών των αποφοίτων, αλλά και απέναντι στην κοινή γνώμη του συνόλου των Ηπειρωτών. Η δε λαμπρή και πανθομολογουμένως ιστορική της διαδρομή δεν μπορεί να παραγραφεί με καμιά διάταξη  κανενός νομοσχεδίου, από τις συνειδήσεις και την κοινή γνώμη των Ηπειρωτών.

Κατόπιν αυτών, όλοι εμείς οι απόφοιτοί της, δεν προτιθέμεθα να σιωπήσουμε απέναντι σ’ αυτό το τελειωτικό χτύπημα της Πολιτείας, απέναντι στη βούληση και στην παρακαταθήκη του ιδρυτή της και απέναντι στην αποστέρηση της Ηπείρου από ένα καθόλα ευκλεές καθίδρυμα. Αντίθετα, προτιθέμεθα να  αγωνιστούμε με όλα τα νόμιμα μέσα, προς την κατεύθυνση αποκατάστασης του κύρους  και της ιστορικής διαδρομής της περιώνυμης αυτής Σχολής, έχοντας και όραμα και υλοποιήσιμες προτάσεις.

 Ως εκ τούτου καλούμε όλους τους ύπατους τοπικούς παράγοντες, έστω την ύστατη στιγμή, να συμπράξουν προς την κατεύθυνση αυτή, αιρόμενοι στο ύψος των περιστάσεων, πάνω από τυχόν άλλες σκοπιμότητες ή τυχόν άλλους σχεδιασμούς, ώστε να καταργηθεί αφ’ ενός η διάταξη περί μεταβίβασης της όποιας περιουσίας της, όσο και να προωθηθεί η πρόταση περί ίδρυσης τουλάχιστον ισότιμης ή ανώτατης Πανεπιστημιακής Σχολής.

Το παρόν να δημοσιευτεί στα τοπικά Μ.Μ.Ε.

ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΥΛΛΟΓΩΝ  

ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΒΕΛΛΑΪΤΩΝ (ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΑΙ ΑΘΗΝΩΝ).

---------------------------------------------

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

ΤΟ ΙΕΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΒΕΛΛΑΣ

Το καντήλι μνήμης

κάθε Βελλαΐτη

Με αφορμή το βιβλίο του Γιάννη Τζέρπου, «ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΚΑΝΤΗΛΙΟΥ» Ιστορικό μυθιστό­ρημα, Αθήνα 2022

«Η Σχολή μας σήμερα, μετά το κλείσιμό της, μπήκε μπροστά σε καινούργια διχάλα, σε νέο σταυροδρόμι. Αν κάποιος δικαιούται να αφήσει ένα δάκρυ για το κλείσιμό της αυτός είναι μόνο ο απόφοιτος Βελλαΐτης. Αυτός που άφησε εκεί τα πιο τρυφερά χρόνια της ζωής του, από το 14 μέχρι τα 20. Αυτός που έζησε από μέσα τη Σχολή και γεύτηκε τη γλύκα της και την πίκρα της. Τα δάκρυα των άλλων είναι κροκοδείλια, ψεύτικα και για το θεαθήναι τοις ανθρώποις. Όμως. Όμως. Αν τα μύρα τοις θνητοίς υπάρχει αρμόδια, τα δάκρυα υπάρχει αρμόδια για αυτούς που δεν έχουν επιχειρήματα. Ημείς όμως έχουμε επιχει­ρήματα. Από τη θέση αυτή ως απόφοιτοι, απευ­θυνόμενοι στους καθ ύλην αρμοδίους να αποφασίσουν για την τύχη της Σχολής αύριο, λέμε και θέλουμε τούτο: Αναλογιζόμενοι το βάρος της ιστορικής ευθύνης που κουβαλάει αυτή η Σχολή.

Να μη την παραδώσουν [κτιριακές εγκατα­στάσεις και κτήμα, γιατί αυτά πάνε πακέτο και πορεύονται αντάμα ως σιαμαίοι αδερφοί ] στα χέρια του Κερδώου Ερμή για την επί κέρδει εκ­μετάλλευσή της και χάσει έτσι το Δημόσιο χαρα­κτήρα της.

Το γνωρίζουν πολύ καλά πως ο ιδρυτής της, ο Σπυρίδων Βλάχος, για να χτίσει αυτή τη Σχολή, Μητροπολίτης τότε Βελλάς και Κονίτσης, για να κρατήσει την κοινωνία όρθια σε χαλεπούς μάλι­στα χρόνους, βγήκε στη ζητιανιά. Επιστράτευσε ευεργέτες. Ξετίναξε το παγκάρι των μοναστη­ριών και των εκκλησιών. Εργάστηκε ο ίδιος χει­ρωνακτικά, κουβαλώντας στις φθισικές πλάτες του βαριά αγκωνάρια.

Να έχουν κατά νουν ότι η Σχολή αυτή θε­μελιώθηκε πάνω στην αρχή της αριστείας, με αυτό να σημαίνει τούτο: Ο κλάδος της επιστή­μης που θα κληθεί να υπηρετήσει αύριο , όποιος και αν είναι αυτός - και εμείς εδώ λέμε πως στη Βελλά χωράνε όλοι , και η Εκκλησία και η Πολιτεία - μόνο που θέλει αρετή και τόλμη η απόφαση - να την καταστήσει ικανή να πραγ­ματώνει εις το διηνεκές το λόγο που κάποτε, σε δύσκολα χρόνια, είπε ο μεγάλος και πάλιν ιδρυ­τής της, ο Σπυρίδων Βλάχος, ως Αρχιεπίσκοπος τώρα Αθηνών και πάσης Ελλάδος, σε υψηλό­βαθμο στέλεχος της Πολιτείας, που αποπειρά­θηκε, ερήμην του, με κάποιο νομοσχέδιο να την κοντύνει:

Τράβα το χέρι σου από την Κόρη μου. [Πρέπει να ξέρουμε πως: Κόρη του την έλεγε τη Βελλά ο Σπυρίδων]. Και αν δεν το ξέρεις μάθε το από μένα που το ξέρω καλά: Η Βελλά ιδρύθηκε για να βγάζει, όχι ουρές, αλλά κε­φάλια

Ολοκληρο το άρθρο στη σελίδα 10.

---------------------------------

ΙΕΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ ΒΕΛΛΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
[ΧΘΕΣ - ΣΗΜΕΡΑ - ΑΥΡΙΟ]
του Ιωάννη Τζέρπου
απόφοιτου του Ιεροδιδασκαλείου της Βελλάς

¨Το Ιεροδιδασκαλείον της Βελλάς πέρασε πια ανεπιστρε­πτί στην ιστορία. Η έρευνα «τί δεν πήγε καλά;», «τί έφταιξε;», «τι ορθώθηκε μπροστά του;» και κόπηκε μια λαμπρή πορεία εκατό χρόνων, ξεπερνάει, σίγουρα, τις σειρές του κειμένου που ακολουθεί. Εδώ θα μείνουμε στο γεγονός ότι η Πολιτεία, με τη σύμφωνη γνώμη και της Εκκλησίας, «έκλεισε» από το σχολικό έτος 2022 – 2023 τις σχολές της Βελλάς. Μοιραία έκτοτε η Βελλά βρέθηκε και είναι μπροστά σε καινούργιο σταυροδρόμι. ...Τι μέλλει γενέσθαι αύριο; Ποια είναι η τύχη της Σχολής και της περιουσίας της; ¨  γράφει στον πρόλογό του ο Βελλαϊτης Δικηγόρος Γιάννης Τζέρπος....

Συνεχίζει με νομικά θέματα και δικαστικές διαδικασίες για τις προσόδους του Ιεροδιδασκαλείου  και το ιδιοκτησιακό καθεστώς  Μονής - Ιεροδιδασκαλείου  και καταλήγει...

¨Οι απόφοιτοι της Βελλάς και νομίζουμε και η σύνολη κοινωνία των Ιωαννίνων, και όχι μόνο, αξιώνουμε να λειτουργήσει στο χώρο της Βελλάς Σχολή σε ανώτατο πανεπιστημιακό επίπεδοΤο ποιο θα είναι το γνωστικό αντικείμενο δεν θα το πούμε εμείς εδώ, μας υπερβαίνει. Θα το βρει η πνευμα­τική ηγεσία της πόλης. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν. Εδώ η Ρόδος εδώ και το πήδημα. Από το ένα μέρος η εκκλησία και από το άλλο η πνευματική ηγεσία της πόλης [Πανεπιστήμιο, επιστημονικοί σύλλογοι, αυτοδιοίκηση, περιφέρεια, συν­δικάτα κ.λ.π.] ας αναζητήσουν, σε αγαστή συνεργασία, το κατάλληλο γνωστικό αντικείμενο, σε ανώτατο επι­στημονικό επίπεδο. Δεν είναι δύσκολο να το βρουν. Αρετή και τόλμη χρειάζεται. ¨...

Ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ

 

 

Αναζήτηση στο Σάιτ

Κατοχυρωμένα δικαιώματα: Πανελ.Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς. Σχεδίαση: Ζουρελίδης Συμεών. Επιμέλεια : Οικονόμου Παύλος

Υλοποιήθηκε από Webnode